Desery z porzeczek - ciasto, galaretka a może mus z czerwonej porzeczki?

Porzeczkowe desery – apetyczne przepisy ze skarbami lata - blog e-sklep KROSNO

Porzeczka to jeden z najzdrowszych skarbów lata. Jest prosta w uprawie – można uprawiać ją zarówno w ogródku, jak i na tarasie. Rzadko niszczą ją szkodniki, jest odporna na różne warunki atmosferyczne i nie potrzebuje specjalnej pielęgnacji. Co roku za to każdy krzaczek wręcz ugina się od kiści soczystych owoców o wyjątkowym smaku. Jak je wykorzystać, przygotowując pachnące i kolorowe desery, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli?

 

Porzeczka - kolorowe źródło witamin

Porzeczka jest jednym z najchętniej uprawianych w przydomowych ogródkach krzewów. Nic dziwnego – za niewielką opiekę odwdzięcza się obfitym plonem. Roślina ta rośnie dziko na całej półkuli północnej, a botanicy rozróżniają jej aż 150 gatunków. Mimo powszechnego występowania w naturze, jej prozdrowotne właściwości doceniono dopiero… w średniowieczu. Uprawnych odmian w Polsce jest jednak zaledwie sześć, a wśród nich najpopularniejsze są porzeczki czerwone, czarne i białe. Co ciekawe – porzeczką jest również… agrest!

Porzeczki są pełne witamin. Już mała ilość szczególnie czarnych kulek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego na witaminę C. W tych cierpkich owocach można znaleźć również wiele innych witamin i składników mineralnych, a także antyoksydantów.

Przede wszystkim jednak wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem – idealnym połączeniem słodyczy i kwasowości. Z kolei intensywny kolor soku sprawia, że desery z porzeczek rozpieszczają nie tylko podniebienie, ale też zachwycają wyglądem. Co zrobić z czerwonej porzeczki? Do czego wykorzystać czarną?

Inspirujące smakołyki z porzeczek

Przepisów na desery z tych pysznych owoców można znaleźć wiele. Poczynając od tarty, lodów, placków po aromatyczne sosy czy ciasto z porzeczkami – wszystkie są proste do zrobienia i nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych.

Łatwy do uzyskania fioletowy, różowy lub czerwony kolor rewelacyjnie prezentuje się z bielą kremów. Z kolei stopniowo dodawany do nabiału sok lub mus z czerwonej porzeczki pozwala w prosty sposób uzyskać zachwycający efekt ombre, którym kusi m.in. tort porzeczkowy. Takie różnorodne, możliwe do przygotowania nie tylko latem desery zasmakują dzieciom, ale też mogą stanowić elegancki element menu podczas klasycznego przyjęcia!

Porzeczki są bardzo dekoracyjne. Kolorowe kiście oraz same kulki – koniecznie w mieszanych kolorach lub w towarzystwie listków mięty – ozdobią każdy smakołyk, koktajl, a nawet drink! Zarówno szklanki do deserów, jak i patera na ciasto ozdobione zielonymi gałązkami będą prezentowały się wyjątkowo elegancko – i to bez wielkiego wysiłku.

Aby zatrzymać smaki lata na dłużej, porzeczki można zamrozić. Dzięki temu prawie wszystkie kolorowe desery można serwować na wytwornych przyjęciach i podczas kameralnych spotkań z bliskimi nie tylko w wakacje, ale przez cały rok!

Skarby lata w eleganckim szkle

Ze względu na to, że porzeczki wyróżniają się wyjątkową barwą, wymagają odpowiedniego serwowania. Sprawdzi się tu szkło Crystalline – idealnie przeźroczyste, pozwalające nacieszyć oczy nasyconym kolorem słodkości. Pucharki do deserów są idealne do przepięknych wielowarstwowych podwieczorków. Patera na tort to z kolei idealny sposób na podawanie zarówno aromatycznych ciast, jak i apetycznych babeczek czy bezy z porzeczkami.

Kieliszki do deserów, wypełnione kolorowym musem z porzeczek to sposób na szybki deser, gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście. Łatwa do zrobienia domowa galaretka z porzeczek w towarzystwie słodyczy będzie zdrowym i smacznym podwieczorkiem – ale nie tylko! Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by zaserwować ją… z deską serów lub aromatyczną pieczenią.

Szybkie desery z porzeczek

Porzeczki to wdzięczne owoce, z których bez wysiłku można wykonać wiele wspaniałych deserów. Warto zapamiętać dwa podstawowe przepisy: na mus z porzeczek i domową galaretkę. Na bazie tych dwóch receptur można przygotować wiele różnych smakołyków na każdą okazję – łącząc je według upodobań z pokruszonymi ciastkami, kruchym spodem, sernikiem na zimno, bezami, bitą śmietaną i wieloma innymi – także wytrawnymi – składnikami. Niezależnie od docelowego dania, dzięki intensywnej barwie musu czy galaretki, wszystkie wyjątkowo elegancko będą prezentowały się w krystalicznie szklanych naczyniach.

Czerwone porzeczki pozwalają na uzyskanie czerwonej barwy, czarne – fioletowej. Przed jakimkolwiek działaniem trzeba je dokładnie umyć oraz oderwać od gałązek, pomagając sobie widelcem. Do wykonania niektórych przepisów potrzebne będzie również grube sito lub wyciskarka, które pozwolą odseparować drobne pestki porzeczek od miąższu.

 

Przepis na mus z porzeczek

Do przygotowania prostego musu z porzeczek potrzebne będą:

  • 2 szklanki czerwonych lub czarnych porzeczek;
  • 2/3 szklanki kaszy manny;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 łyżki cukru.

 

Porzeczki gotować przez 7 minut – na 1 szklankę porzeczek przypada 1 szklanka wody. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito do wody, w której się gotowały. Do soku dodać kaszę oraz cukier, zagotować. Gotować na małym ogniu do zagęszczenia się masy. Poczekać aż ostygnie. Przelać do szklanych pucharków, łącząc mus według upodobań z innymi składnikami lub serwować samodzielnie.

 

Przepis na domowy kompot z kolorowych porzeczek

Do przygotowania pysznego kompotu z kolorowych porzeczek potrzebne będzie:

  • 2 szklanki kolorowych porzeczek - wybierz swoje ulubione;
  • 2 litry wody
  • cukier do smaku.

 

Owoce umyj dokładnie i wrzuć do zimnej wody, po czym podstaw na ogniu. Po zagotowaniu wyłącz ogień i dodaj cukru według uznania. Serwuj jak lubisz - z owocami lub bez. Doskonale smakuje zarówno ciepły, jak i zimny z dużą ilością lodu.

Przepis na domową galaretkę z porzeczek

Do przygotowania prostego domowej galaretki z porzeczek potrzebne będzie:

  • 2 części porzeczek;
  • 1 część cukru.

 

Umyte owoce przełożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia. Gotować około pół godziny na małym ogniu. Ugotowane owoce – bez wody – przetrzeć przez sito. Do masy dodać cukier oraz ewentualnie trochę surowych porzeczek. Gotować kolejne 15 minut. Przelać do pucharków lub słoiczków. Gdy sok ostygnie – zgęstnieje. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dzięki czemu do uzyskania domowej galaretki nie są potrzebne żelatyna ani agar.

Zobacz najpiękniejsze szkło do serwowania deserów z porzeczek

Przeczytaj także:

2020-07-09 09:30:00 40 viewed
Komentarze

New comments for this post are not allowed