Puchary i desery lodowe, czyli jak serwować lody

W starożytności lody uznawane były za towar luksusowy, przeznaczony wyłącznie dla najzamożniejszych mieszkańców miast. Dziś natomiast, w najbardziej upalne dni lata, ich orzeźwiającym smakiem może cieszyć się już każdy. Jak serwować delikatne, kremowe lody, by sprawić prawdziwą przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom podczas organizowanych przez Ciebie, letnich przyjęć?

Serwowanie deserów lodowych – jak to wyglądało kiedyś?

Zanim rożki i wafelki na dobre trafiły do Polski, desery lodowe serwowano głównie w szklanych naczyniach, niekiedy zastępując je woskowym papierem. Pierwszy, przyjemnie chrupiący, słodki wafelek w kształcie rożka powstał dopiero w 1896 roku z inicjatywy Włocha, Italo Marchiony’ego. Do dziś to jedna z najpopularniejszych form serwowania lodów – zarówno włoskich, jak i pod postacią gałek czy pysznych deserów lodowych z owocami i bitą śmietaną.

Niektórzy za ojca chrupiącego rożka uważają także syryjskiego sprzedawcę - E.A. Hamwiego, który w 1904 roku rolował wafelki dla kolegi, któremu na sąsiednim stanowisku skończyły się talerze dla klientów.

Równie ciekawa historia związana jest z przypadkowym (!) powstaniem lodów na patyku. Było to zimą 1905 roku, w San Francisco. Roztargniony, 11-letni wówczas chłopiec, Frank Epperson rozentuzjazmowany myślą o zabawie z kolegami, zostawił na zewnętrznym parapecie okna szklankę, w której znajdowała się słodka oranżada z mieszadełkiem. Mały Frank dołączył do bawiących się przyjaciół i dopiero następnego dnia zauważył, że szklanka z zamarzniętą oranżadą wciąż stoi na parapecie. W chwili, w której pociągnął za mieszadełko, stworzył pierwsze lody na patyku.

Desery lodowe – podawaj z fantazją

Dziś sposobów na serwowanie rozkosznie słodkich deserów lodowych jest wiele – są wśród nich zarówno te tradycyjne, jak i wymyślne, finezyjne metody. Przede wszystkim, warto puścić wodze fantazji i dać się jej ponieść – w końcu najsmaczniejsze lody można podać nie tylko w formie gałek wrzuconych do szklanej salaterki, ale też pod postacią efektownego pucharu lodowego, zwieńczonego kandyzowaną wisienką, czy lodów na patyku, ułożonych w ciekawy sposób na eleganckim talerzu, muśniętym dla ozdoby aksamitnym, czekoladowym sosem.

Pamiętaj, że prawdziwe kulinarne cuda możesz zdziałać za pomocą umiejętnie wykorzystanych dodatków. Nie bój się więc sięgać po:

  • kolorowe posypki,
  • sezonowe owoce,
  • słodkie polewy,
  • domowe konfitury,
  • bitą śmietanę,
  • bakalie,
  • waflowe rurki,
  • czekoladki.

To właśnie dodatki sprawią, że podawane przez Ciebie desery będą niczym ambrozja rozpływająca się w ustach!

Czy wiesz, że…

w starożytnej Grecji i Rzymie, lody były uważane za towar luksusowy, przeznaczony wyłącznie dla elit? Co więcej, pożądano ich do tego stopnia, że sam cesarz Neron kazał swoim ludziom sprowadzić duże ilości śniegu wprost z Apeninów, po to tylko, by później wymieszać go z winem oraz miodem, uzyskując tym samym przyjemnie orzeźwiający, słodki deser lodowy.

 

Deser lodowy z owocami i bitą śmietaną – szklane pucharki

Do wyeksponowania najbardziej fantazyjnych i wymyślnych deserów lodowych z owocami i bitą śmietaną, zdecydowanie najlepiej sprawdzają się szklane pucharki na nóżce. Sięgaj po nie również zawsze wtedy, gdy nie wiesz, w czym podawać również inne słodkości, takie jak budyń, galaretka czy musy owocowe.

Eleganckie, krystalicznie przejrzyste szkło Crystalline ładnie podkreśli efektowny wygląd przygotowanych przez Ciebie deserów sprawiając, że będą wyglądać jeszcze apetyczniej, kusząc wszystkich łasuchów.

 

Pucharki do deserów i lodów Tasting KROSNO 

Pucharek do deserów lodowych Tasting

Szklane pucharki marki KROSNO będą najpiękniejszym dopełnieniem każdej zastawy stołowej – utrzymanej zarówno w bardzo klasycznym, ponadczasowym stylu, jak i w nowoczesnym wydaniu.

W przypadku deserów lodowych z owocami i bitą śmietaną, pucharki z przejrzystego szkła znakomicie wyeksponują każdą warstwę

.

Piętrowy deser lodowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone:

  1. W szklanym pucharku umieść 2-3 gałki lodów waniliowych.
  2. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Składniki wymieszaj i przełóż do pucharka.
  3. Kilka świeżych truskawek dokładnie umyj, usuń szypułki i przekrój na pół lub na plasterki. Przełóż do pucharka.
  4. Całość udekoruj polewą czekoladową, prażonymi migdałami, rodzynkami lub listkiem świeżej mięty.

Szklane puchary lodowe prezentują się bardzo apetycznie i stylowo. Zawsze tego typu desery serwuj ze specjalną, długą łyżką koktajlową.

Desery lodowe – serwowanie w szklankach

Jeśli masz ochotę uraczyć swoich gości pysznym, domowym deserem lodowym, możesz zaserwować go w wysokich i przezroczystych szklankach. Doskonale nadają się do tego np. eleganckie szklanki do białego wina, które wyeksponują każdą warstwę przygotowanych przez Ciebie słodkości.

Przykładowa propozycja podania: na dno szklanek wrzuć po dwie-trzy gałki lodów, następnie posyp je przyjemnie chrupiącym musli, a całość udekoruj bitą śmietaną.

Pamiętaj, że efekt finalny zależy wyłącznie od Twojej fantazji i odwagi, by sięgać po nowe produkty
(np. jadalne kwiaty, waflowe rurki czy posypki w ciekawych kolorach). Baw się
i eksperymentuj, a zdziwisz się, jak zaskakujące lodowe pyszności możesz wyczarować w zaledwie kilka chwil!

Szklanki do serwowania deserów i lodów Harmony KROSNO

Szklanki do wina Harmony

 

 

Deser lodowy z galaretką i owocami w kieliszku od martini

Efektownie, apetycznie i niebanalnie – właśnie tak będzie prezentować się każdy deser lodowy, który zdecydujesz się podać w stylowym kieliszku od martini. Ten pomysł z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom klasycznej elegancji, którzy cenią ponadczasowy styl oraz niebanalne rozwiązania w zakresie sztuki serwowania dań i deserów.

Wskazówka

Masz ochotę na prawdziwą ucztę dla podniebienia? Do finezyjnych deserów lodowych podaj delikatne, musujące wino. To letni duet doskonały!

 

Długa, smukła nóżka naczynia nie tylko pięknie się prezentuje, ale pełni także funkcję praktyczną – zapobiega bowiem ogrzewaniu lodowego deseru, wydłużając tym samym czas na niespieszne delektowanie się jego smakiem.

serwowanie lodów i deserów w kieliszkach Elite KROSNO

Kieliszki do martini Elite

W kieliszku od martini z powodzeniem możesz podać lody, udekorowane warstwą własnoręcznie ubitej śmietany, ale to także ciekawy sposób, by zaserwować gościom deser lodowy z malinami lub galaretką.

Deser lodowy z galaretką i owocami

  1. Sięgnij po dwie galaretki w różnych smakach, np. malinową i agrestową.
  2. Pierwszą galaretkę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie wlej do kieliszka (do około 1/3 wysokości) i wstaw do lodówki, by stężała.
  3. Gdy galaretka już stężeje, połóż na niej pokrojone plasterki banana, rodzynki i wiórki czekoladowe. Całość zalej drugą warstwą galaretki i ponownie wstaw do lodówki.
  4. Gdy obie warstwy stężeją, brzegi kieliszków od martini zanurz w soku z cytryny i cukrze.
  5. Dodaj gałkę lodów i udekoruj polewą z roztopionej czekolady. Do ozdoby możesz wykorzystać również suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie, świeże truskawki lub słodki wafelek.

Kieliszki od martini to świetny sposób na eleganckie serwowanie nawet najprostszych deserów lodowych – zwłaszcza wtedy, gdy nie masz pod ręką specjalnych pucharków. Podobnie jak we wspomnianych wcześniej przykładach – lody w kieliszku podawaj z długą łyżką koktajlową.

2019-07-04 13:48:00 439 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published