Czym kierować się przy wyborze patery i klosza na ciasto? - blog e-sklep KROSNO

Szeroki wybór pater i kloszy na torty i ciasta daje szereg możliwości! Warto dowiedzieć się, kiedy sprawdzi się naczynie z rantami, a kiedy bez oraz czy patera zawsze musi mieć przykrycie, aby dokonać najlepszego dla siebie wyboru. Jak elegancko serwować desery? Czy naczynia tego typu służą tylko do serwowania słodkości? Kiedy podczas przyjmowania gości przyda się patera z pojemną czaszą, a kiedy bez nóżki?

 

Serwowanie z klasą

Najlepsze słodkości to takie, które nie tylko cudownie smakują, ale też w równym stopniu zachwycają swoim wyglądem! Wykonana ze szkła Crystalline patera na tort o klasycznej formie i na wysokiej nóżce pozwoli wyeksponować piękne wypieki, czyniąc z ciasta prawdziwego króla stołu! Jednak naczynia tego typu to również dobry sposób na serwowanie z klasą i bez obaw o utratę walorów także innych słodyczy oraz przekąsek. Ważne jest, aby dobrać odpowiedni kształt nie wpływającego na smak jedzenia i łatwego w utrzymaniu czystości szkła wysokiej jakości, w zależności od przechowywanych docelowo na nim potraw.

Gdy ma się już opanowaną sztukę serwowania ciast i tortów, urządzając przyjęcie trzeba wybrać odpowiednie naczynia. Szklana patera – płaska, z rantem, kloszem, na nodze i bez – będzie niezbędna, by podać zarówno słodkości, jak i przystawki w elegancki sposób. Tylko jaką wybrać spośród wielu różnych propozycji od KROSNO?

Ochrona o każdej porze roku

Niezbędna na każdym przyjęciu oraz na co dzień – patera szklana z kloszem chroni żywność przed różnymi czynnikami. Wyniesione do ogrodu owocowe babeczki pod przykryciem nie staną się łakomym kąskiem dla owadów. Z kolei w chłodniejsze dni, gdy powietrze w pomieszczeniu jest suche od ogrzewania, pączki czy drożdżówka nie wyschną i nie stracą swoich walorów. Niezależnie od pory roku klosz do ciasta pozwoli przechowywać żywność w lodówce bez obaw, że pyszny sernik czy aromatyczny czekoladowiec przejdą zapachami sosów pieczeniowych i sałatek. Kształt klosza sprawia, że nie dotyka on górnej części wielu wypieków i nie zmienia ich wyglądu.

Jedyną sytuacją, gdy klosz może okazać się nieprzydatny, to serwowanie piętrowych tortów. Przez wysokość nie da się ich często przykryć. Wciąż jednak sama patera będzie najlepszą podstawą do serwowania takich wypieków. Tylko jaką wybrać – z wysoką krawędzią czy bez niej?

Z rantem, nóżką… i bez

Wysoki rant jest na szklanej paterze bardzo praktyczny. Kładąc na naczyniu słodkie wypieki, owoce czy tzw. finger food nie trzeba się martwić, że przy przenoszeniu zsuną się z podstawy. Tutaj również warto pamiętać o kloszu, który ochroni jedzenie zarówno przed wilgocią, jak i wysychaniem.

Jednak nie zawsze patera z rantem jest najlepszym wyborem. W przypadku tortów, babek i innych okrągłych ciast serwowanych w ten sposób, lepiej postawić na naczynie zupełnie płaskie, bez ścianek. Taki kształt umożliwia swobodne krojenie wypieku oraz nakładanie kawałków na łopatkę do ciasta, a później na talerze gości.

Patera szklana na nóżce sprawdza się szczególnie wtedy, gdy podawane danie ma ze względu na szczególne walory estetyczne górować nad pozostałym jedzeniem. Tak zaserwowane wypieki, będące stale na widoku, zachęcają do sięgnięcia po kolejny kawałek. Równocześnie sama w sobie stanowi delikatną ozdobę stołu podczas uroczystości, dodając całej aranżacji lekkości i elegancji.

Są też czasem sytuacje, gdy dużo lepiej sprawdzi się przypominający paterę talerz z kloszem, ale bez nóżki. Ze względów praktycznych łatwiej jest go zmieścić w lodówce. Przyda się także do podawania przystawek wymagających przykrycia.  

Patery z dużą czarą

Szklana patera może być również głęboka. Wyglądające jak duże kielichy, często ręcznie robione naczynia z wysokiej jakości szkła sprawdzą się idealnie na co dzień. Można w nich w elegancki sposób przechowywać owoce bez wpływu na ich kształt, wyłapując już na pierwszy rzut oka te najbardziej dojrzałe.

Szklane głębokie patery stanowią także często bazę do tworzenia dekoracji DIY! Ich kształt oraz łatwość w czyszczeniu sprawiają, że są wprost idealnie do przechowywania skarbów jesieni i wiosny, tworzenia kompozycji bożonarodzeniowych, a nawet do zasadzenia w nich własnego mikro-lasu!

Nie tylko słodkości

Szklana patera ma wiele zastosowań, w zależności od swojego kształtu. Od serwowania ciast i deserów, przez podawanie przystawek i zimnych dań, przechowywanie serów czy wędlin w lodówce oraz owoców na jadalnianym stole, aż po bazę do tworzenia dekoracji – warto mieć w domu przynajmniej dwa-trzy różne naczynia tego typu. Z kloszem, rantem, płaskie, głębokie, na nóżce, a przy tym trwałe, piękne i uniwersalne z pewnością przydadzą się nie tylko podczas wystawnych przyjęć!

Zobacz najpopularniejsze patery od KROSNO

  1. Patera na nodze z kloszem Glamour 31,5 cm
    Patera na nodze z kloszem Glamour 31,5 cm
    Cena promocyjna 131,99 zł Cena podstawowa 219,99 zł Najniższa cena 131,99 zł
  2. Patera z kloszem Elite 28 cm
    Patera z kloszem Elite 28 cm
    Ocena:
    97%
    159,99 zł
  3. Talerz z kloszem Elite 28 cm
    Talerz z kloszem Elite 28 cm
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 86,99 zł Cena podstawowa 144,99 zł Najniższa cena 86,99 zł
  4. Klosz z drewnianą paterą obrotową Glamour 33 cm
    Klosz z drewnianą paterą obrotową Glamour 33 cm
    Cena promocyjna 131,99 zł Cena podstawowa 219,99 zł Najniższa cena 131,99 zł
  5. Patera na tort Harmony 32 cm
    Patera na tort Harmony 32 cm
    Ocena:
    100%
    109,99 zł
  6. Patera prosta na nodze Glamour
    Patera prosta na nodze Glamour
    Ocena:
    100%
    73,99 zł
2021-01-01 10:03:00 0 viewed