Sztuka serwowania ciast i tortów

Domowe wypieki to smak dzieciństwa, wspólnych chwil, świątecznego czasu. Dom pełen miłości zazwyczaj pachnie też ciastem, a w szczelnie zamkniętych słoikach znaleźć można kruche ciasteczka, w których pieczenie włożyło się serce. Ciasto może być też odświętne, zwiastować szczęście – tak, jak tort weselny. Eleganckie bezy czy zdobne tarty wymagają równie estetycznego podania gościom. Jakie patery wybrać i jak serwować ciasta? Jaka patera do tortu będzie najlepsza?

 Sztuka serwowania ciast i tortów? Patery KROSNO

Ciasto – przed i po

Ciasto uznawane jest za deser - tradycyjnie więc podawane jest po obiedzie. Wtedy zresztą każdego z domowników prawdopodobnie dopadnie apetyt na „coś słodkiego”. To naturalna reakcja organizmu, który domaga się słodyczy po sytym posiłku. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski – na przykład na Kaszubach – ciasta czy torty podaje się… przed obiadem! Szklana patera z domowym „kuchem” zajmuje wtedy centralne miejsce na stole. Dopiero po zaspokojeniu „pierwszego głodu” i wypiciu gorącej kawy serwuje się obiad.

Pora serwowania wypieków zależy oczywiście od gospodarza. Dużo istotniejsze jest, na czym się je podaje i jak prezentują się także po dłuższym czasie. Jaka patera do ciasta będzie najlepsza? Jaki powinien być jej kształt, by praktycznie spełniał swoje zadanie, w zależności od rodzaju wypieków? Kiedy potrzebny jest klosz do ciasta? Dlaczego patera na tort z przykryciem powinna być bezrantowa?

Eleganckie serwowanie ciast

Szklana patera na ciasto to zawsze idealny pomysł na przyjęcie czy odświętne spotkanie. Wygląda bardzo estetycznie, łatwo utrzymać ją w czystości oraz nie wpływa na smak potrawy. W przypadku ciasta suchego, pokrojonego na kawałki lub drobnych wypieków, takich jak muffiny, chrusty, pączki, sprawdzi się zwykła okrągła patera na ciasto z rantem, taka jak np. patera z kloszem Elite. Wysoka krawędź chroni jedzenie przed przypadkowym ześlizgnięciem się podczas przenoszenia.

Wyjątkowe torty Szklana patera na tort bez rantu Legened KROSNO

Tort towarzyszy niemal każdej odświętnej uroczystości. Niezależnie, czy jest to Pavlova, czy bardziej tradycyjny czekoladowiec, wymaga podobnego talerza do serwowania.

Patera na tort różni się od zwykłej na nóżce tym, że nie posiada rantu. To rozwiązanie sprawia, że łatwiej jest nakładać poszczególne kawałki, wsuwając łopatkę pod nie, a następnie delikatnie wysuwając z patery przełożyć je na talerz gości. Do takich praktycznych, a zarazem eleganckich naczyń należy patera na tort Legend. Dzięki swoim uniwersalnym kształtom, wykorzystana jako patera na tort weselny, może być przy okazji dodatkowo ozdobiona w dowolnym wiodącym na przyjęciu stylu.

Szklany pojemnik na ciastka i ciasteczka z przykryciem Glamour KROSNOPodawanie ciastek

Pozycją obowiązkową w każdym domu powinna być też patera na ciastka. Tę funkcję może pełnić na przykład ręcznie wykonany talerz z kloszem Elite. Tego rodzaju wypieki szybko wchłaniają wilgoć z powietrza, więc – szczególnie ciastka w wersji kruchej– powinny być odizolowane od czynników zewnętrznych.

W tym przypadku również może sprawdzić się wspomniana wcześniej patera z rantem. Ciastka i drobne, pojedyncze wypieki to produkty, które mogą się zsuwać podczas przenoszenia ich na stół. Wysunięta do góry ścianka ochroni je przed upadkiem na podłogę.

Przykrycie ciastek to niezawodny sposób na przedłużenie ich trwałości bez konieczności chowania ich do szafki lub wyciągania całego pojemnika. Warto pamiętać, że w ten sposób mogą być chronione nie tylko wypieki, ale też sery, wędliny, przystawki i inne słone produkty! Patery to naczynia uniwersalne – w każdej kuchni czy jadalni mogą na co dzień służyć także jako miejsce do przechowywania żywności szybko tracącej na świeżości.

Patera z kloszem czy bez?

Gdy wszyscy goście zostaną poczęstowani, można przykryć resztę jedzenia kloszem, aby nie straciło swojego smaku, wyglądu i konsystencji. Przyda się on zresztą zarówno w przypadku produktów mokrych, jak i suchych. Można z niego ewentualnie zrezygnować podczas podawania winogron, niepokrojonych owoców czy czekolady. Wypieki suche, nawet takie, jak drożdżówki, warto osłonić, by na dłużej zachować ich świeżość.

Kupując osobno klosz na ciasto, ważne jest, by zwrócić uwagę, aby miał on mniejszą średnicę, niż patera lub ulubiony talerz do podawania deserów. Sam klosz jest bardzo praktycznym naczyniem w każdej kuchni – może służyć nie tylko do osłaniania słodkości, ale też znajdujących się na talerzach obiadowych dań czy finger food. Jest to szczególnie użyteczne w letnie dni, gdy klosz chroni jedzenie przed insektami podczas spotkań w ogrodzie czy na tarasie. Krystalicznie czyste szkło pozwala cieszyć się dekoracyjnym wyglądem potraw, a przykrycie chroni je przed utratą świeżości i smaku.

2020-02-25 14:05:00 170 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published