Koktajle owocowe - jak zrobić i podawać bomby witaminowe dla dzieci i dorosłych?

Przepisy na koktajle owocowe i owocowo-warzywne - blog KROSNO

Dzieci rzadko kiedy chętnie sięgają po surowe warzywa i owoce. Na szczęście istnieje wiele sposobów, by przemycić je w zdrowych posiłkach i przekąskach. Owocowe placki, ciasta na bazie warzyw i przede wszystkim pyszne, kolorowe koktajle owocowe i owocowo-warzywne mogą być uznane za pełnowartościowe elementy diety. Dlaczego warto pić smoothie? Czy wypada zaserwować je podczas imprezy? Jak sprawić, by napój na długo zachował swój wygląd?

 

Moc owoców i warzyw

Jedzenie owoców i warzyw to – oprócz aktywności fizycznej – podstawa zdrowego stylu życia. Są tak różnorodne, że wydawałoby się, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci jednak wiedzą lepiej i wiele z nich odmawia ich jedzenia… dla zasady. Świetnym pomysłem, by zaserwować maluchowi codzienną porcję witamin, są koktajle owocowe!

Zblendowane owoce i warzywa mają aksamitną konsystencję. Z reguły są słodkie i aromatyczne. W dodatku wyróżniają się pięknymi kolorami. Wychodzą praktycznie zawsze, dlatego warto zachęcić dziecko, by samodzielnie wybrało składniki, które znajdą się w jego koktajlu. Szklanka napoju stanowi przy okazji jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców i warzyw.

Taki miks będzie też doskonałą przekąską dla dorosłych! A gdy w okolicach drugiego śniadania czy podwieczorku z wizytą wpadną goście, koktajl owocowy z jogurtem – szczególnie latem i wczesną jesienią, wykonany ze zbiorów z własnego ogródka – sprawi przyjemność każdemu, niezależnie od wieku.

Smoothie jest też często elementem diet redukcyjnych. Najlepsze koktajle owocowe odchudzające są pełne błonnika: sycą i hamują apetyt na słodycze. Przy okazji – dzięki wysokiej zawartości witamin – poprawiają ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Z czego robić koktajle owocowo-warzywne? Czy najzdrowsze jest tylko to, co lokalne i sezonowe? Co może się w nich jeszcze znaleźć?

Egzotyczna sezonowość

Najzdrowsze są oczywiście owoce sezonowe. U szczytu dojrzałości mają one najwięcej witamin i składników mineralnych. Są słodsze, bardziej smaczne i… tańsze. To właśnie przede wszystkim po spadającej cenie można poznać, że nadszedł czas ich zbiorów na masową skalę.

W dzisiejszym globalnym świecie to hasło ma jednak nieco inne znaczenie, niż jeszcze kilkanaście lat temu. Polacy nie są skazani jedynie na owoce leśne latem i gruszki czy jabłka jesienią. Sezonowość dotyczy bowiem również bananów, ananasów, arbuzów, pomarańczy i innych egzotycznych roślin. Niektóre z nich, tak jak cytrusy, są najsmaczniejsze, gdy w Polsce panuje akurat zima. Inne, takie jak melony, dojrzewają późną wiosną i latem.

Przepyszne koktajle można również uzyskać z mrożonek. Zamrożone prawidłowo i u szczytu sezonu owoce nie stracą swoich wartości odżywczych przez długie miesiące! Świetnym pomysłem jest więc przygotowanie wiosną i latem własnych mieszanek do smoothie. Można na przykład pokroić na kawałki banany, włożyć je z garścią jagód i truskawek do woreczka do zamrażania i przechowywać w temperaturze poniżej 18oC. Zimą wystarczy wrzucić zawartość torebki do blendera i zmiksować, gdy się nieco rozmrozi – lub nie – ciesząc się smakiem wakacji długo po sezonie.

Kolorowe i pachnące

Koktajle owocowe dla dzieci i dorosłych są tak kolorowe, że szkoda byłoby serwować je w zwykłym kubku. W wysokiej szklance z idealnie klarownego szkła napój zawsze będzie prezentował się zachwycająco. Naczynie z grubszymi ściankami, niższe, nieco szersze i cięższe będzie dobrym wyborem dla dzieci – trudniej w tym przypadku o wyślizgnięcie się go z małych dłoni czy o przypadkowe wywrócenie.

Podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi nawet koktajle owocowe mogą być elegancko serwowane. Rewelacyjnie sprawdzą się tu pokale i szklanki do piwa, a nawet kieliszki do czerwonego wina! Spieniony w blenderze napój będzie miał większą objętość niż standardowy sok, wymaga więc większego naczynia. Nóżka, za którą można chwycić, pozwoli utrzymać temperaturę schłodzonego smoothie. Szkło Crystalline sprawi z kolei, że barwa napoju będzie cudownie mieniła się w letnim słońcu.

Brzegi szklanki czy kieliszka można w tym przypadku ozdobić kawałkami owoców – zupełnie, jak drinki! Można w smoothie włożyć również kolorowy szaszłyk z kawałków niewykorzystanych składników, a w przypadku warzywnej wersji gałązkę selera naciowego, sztywniejsze zioła, takie jak rozmaryn czy nabite na dłuższą wykałaczkę oliwki.

Nie tylko owoce

Baza koktajli to owoce i warzywa - czasem jednak są one za mało soczyste, żeby uzyskać aksamitny płyn. Aby konsystencja była rzadsza, nie tylko w przypadku dzieci bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie do smoothie mleka – krowiego lub roślinnego, jogurtu, kefiru czy maślanki. Dzięki temu całość będzie mniej słodka, a przy okazji - w przypadku nabiału - pojawi się w koktajlu porcja wapnia. Napój można również rozrzedzić wodą – także gazowaną. Szczególnie w przypadku tych zrobionych z cytrusów sprawi ona, że staną się przyjemnie orzeźwiające.

Koktajl owocowy z jogurtem to nie wszystko! Świetnym pomysłem, podwyższającym pożywność napoju, jest dodanie do niego dużej łyżeczki masła orzechowego. Osoby lubiące bardziej wytrawny smak mogą również przetestować smoothie z dodatkiem pasty kokosowej, migdałowej czy sezamowej.

Dorosłym z pewnością przypadnie do gustu koktajl z dodatkiem espresso. Zarówno dzieci, jak i rodzice skuszą się też na smoothie doprawione kakao. Dla osób odchudzających się dobrym rozwiązaniem będzie dosypanie do koktajlu owocowo-warzywnego cynamonu, kardamonu, a nawet pieprzu cayenne. Sprawdzą się tu również zioła: mięta, bazylia, pietruszka i inne, które można wrzucić do owoców lub warzyw i zmiksować razem z nimi.

Wreszcie, żeby w koktajlu owocowym pojawiło się jeszcze więcej wartości odżywczych, można dosypać do niego ziarenek siemienia lnianego czy chia. W przypadku napojów warzywnych z kolei wchłanianie się składników mineralnych i witamin poprawi dolanie do porcji łyżeczki oliwy czy oleju lnianego lub konopnego.

Przepisy dla małych i dużych

Aby przygotować koktajl, niezbędny jest blender – najlepiej kielichowy. Urządzenie musi pracować tak długo, aż każda cząsteczka rośliny zostanie rozgnieciona na gładką masę. W przypadku twardych warzyw, takich jak marchewka, lepiej jest przepuścić je przez sokowirówkę lub wyciskarkę, a potem dodać do docelowego koktajlu otrzymany sok.

Ważne jest dokładne umycie składników i usunięcie skórki. Ta z pomidorów może się do końca nie rozdrobnić, a z cytrusów czy jabłek sprawi, że napój będzie gorzki. Z kolei jeśli warzywa i owoce zbyt wolno się kroją lub nożyk ich „nie łapie”, należy wlać do kielicha blendera nieco wody, oleju lub nabiału – w zależności od przepisu. Szczególnie w smoothie z mlekiem wystarczy go odrobina – lepiej nie wlewać go od razu w całości, przed dokładnym zmiksowaniem pozostałych składników, ponieważ zbyt mocno się spieni.

Używając owoców i warzyw, które szybko ciemnieją – takich jak np. awokado – warto dodać do koktajlu sok wyciśnięty z połówki cytryny. Dzięki temu smoothie zachowa swój kolor na długo po podaniu.

 

Przepis na koktajl truskawkowo-bananowy

Do przygotowania Letniej Truskawki potrzebne będzie:

  • 200 g truskawek;
  • 2 banany;
  • 250 ml mleka lub maślanki.

Owoce umyć. Truskawki pozbawić szypułek, a banany skórki. Jeśli istnieje taka potrzeba, pokroić je na kawałki. Wrzucić do blendera i wlać ¼ szklanki mleka lub maślanki. Po zblendowaniu całości na gładką masę wlać resztę płynu i krótko zmiksować do połączenia całości. Przelać do szklanki lub pokala, serwować schłodzone.

 

Przepis na koktajl egzotyczny

Do przygotowania Egzotycznej Witaminki potrzebne będą:

  • 2 plastry ananasa;
  • 1 banan;
  • 1 duża brzoskwinia, najlepiej pozbawiona skórki;
  • 250 ml mleka kokosowego.

Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do blendera i wlać 1/3 szklanki mleka. Po zblendowaniu na aksamitną masę wlać pozostały płyn i krótko miksować do połączenia składników. Przelać do szklanki lub pokala – na jej  brzeg można zaczepić plaster ananasa.

 

Przepis na koktajl bananowy z kawą i kakao lub czekoladą

Do przygotowania Bananowego pobudzenia potrzebne będą:

  • 2 banany;
  • 60 ml letniego lub zimnego espresso;
  • 150 ml ulubionego mleka;
  • Szczypta kakao lub rozpuszczona czekolada.

Banany obrać i pokroić. Zblendować wraz z espresso na gładką masę. Dolać mleko i krótko zmiksować do połączenia składników. Przed podaniem w eleganckiej szklance posypać ewentualnie z wierzchu szczyptą kaka lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Zobacz szklanki do serwowania koktajli owocowych od KROSNO

Przeczytaj także:

2020-06-19 12:29:00 25 viewed
Komentarze

New comments for this post are not allowed