Koktajle owocowe - jak zrobić i podawać bomby witaminowe dla dzieci i dorosłych?

Przepisy na koktajle owocowe i owocowo-warzywne - blog KROSNO

Dzieci rzadko kiedy chętnie sięgają po surowe warzywa i owoce. Na szczęście istnieje wiele sposobów, by przemycić je w zdrowych posiłkach i przekąskach. Owocowe placki, ciasta na bazie warzyw i przede wszystkim pyszne, kolorowe koktajle owocowe i owocowo-warzywne mogą być uznane za pełnowartościowe elementy diety. Dlaczego warto pić smoothie? Czy wypada zaserwować je podczas imprezy? Jak sprawić, by napój na długo zachował swój wygląd?

 

Moc owoców i warzyw

Jedzenie owoców i warzyw to – oprócz aktywności fizycznej – podstawa zdrowego stylu życia. Są tak różnorodne, że wydawałoby się, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci jednak wiedzą lepiej i wiele z nich odmawia ich jedzenia… dla zasady. Świetnym pomysłem, by zaserwować maluchowi codzienną porcję witamin, są koktajle owocowe!

Zblendowane owoce i warzywa mają aksamitną konsystencję. Z reguły są słodkie i aromatyczne. W dodatku wyróżniają się pięknymi kolorami. Wychodzą praktycznie zawsze, dlatego warto zachęcić dziecko, by samodzielnie wybrało składniki, które znajdą się w jego koktajlu. Szklanka napoju stanowi przy okazji jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców i warzyw.

Taki miks będzie też doskonałą przekąską dla dorosłych! A gdy w okolicach drugiego śniadania czy podwieczorku z wizytą wpadną goście, koktajl owocowy z jogurtem – szczególnie latem i wczesną jesienią, wykonany ze zbiorów z własnego ogródka – sprawi przyjemność każdemu, niezależnie od wieku.

Smoothie jest też często elementem diet redukcyjnych. Najlepsze koktajle owocowe odchudzające są pełne błonnika: sycą i hamują apetyt na słodycze. Przy okazji – dzięki wysokiej zawartości witamin – poprawiają ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Z czego robić koktajle owocowo-warzywne? Czy najzdrowsze jest tylko to, co lokalne i sezonowe? Co może się w nich jeszcze znaleźć?

Egzotyczna sezonowość

Najzdrowsze są oczywiście owoce sezonowe. U szczytu dojrzałości mają one najwięcej witamin i składników mineralnych. Są słodsze, bardziej smaczne i… tańsze. To właśnie przede wszystkim po spadającej cenie można poznać, że nadszedł czas ich zbiorów na masową skalę.

W dzisiejszym globalnym świecie to hasło ma jednak nieco inne znaczenie, niż jeszcze kilkanaście lat temu. Polacy nie są skazani jedynie na owoce leśne latem i gruszki czy jabłka jesienią. Sezonowość dotyczy bowiem również bananów, ananasów, arbuzów, pomarańczy i innych egzotycznych roślin. Niektóre z nich, tak jak cytrusy, są najsmaczniejsze, gdy w Polsce panuje akurat zima. Inne, takie jak melony, dojrzewają późną wiosną i latem.

Przepyszne koktajle można również uzyskać z mrożonek. Zamrożone prawidłowo i u szczytu sezonu owoce nie stracą swoich wartości odżywczych przez długie miesiące! Świetnym pomysłem jest więc przygotowanie wiosną i latem własnych mieszanek do smoothie. Można na przykład pokroić na kawałki banany, włożyć je z garścią jagód i truskawek do woreczka do zamrażania i przechowywać w temperaturze poniżej 18oC. Zimą wystarczy wrzucić zawartość torebki do blendera i zmiksować, gdy się nieco rozmrozi – lub nie – ciesząc się smakiem wakacji długo po sezonie.

Kolorowe i pachnące

Koktajle owocowe dla dzieci i dorosłych są tak kolorowe, że szkoda byłoby serwować je w zwykłym kubku. W wysokiej szklance z idealnie klarownego szkła napój zawsze będzie prezentował się zachwycająco. Naczynie z grubszymi ściankami, niższe, nieco szersze i cięższe będzie dobrym wyborem dla dzieci – trudniej w tym przypadku o wyślizgnięcie się go z małych dłoni czy o przypadkowe wywrócenie.

Podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi nawet koktajle owocowe mogą być elegancko serwowane. Rewelacyjnie sprawdzą się tu pokale i szklanki do piwa, a nawet kieliszki do czerwonego wina! Spieniony w blenderze napój będzie miał większą objętość niż standardowy sok, wymaga więc większego naczynia. Nóżka, za którą można chwycić, pozwoli utrzymać temperaturę schłodzonego smoothie. Szkło Crystalline sprawi z kolei, że barwa napoju będzie cudownie mieniła się w letnim słońcu.

Brzegi szklanki czy kieliszka można w tym przypadku ozdobić kawałkami owoców – zupełnie, jak drinki! Można w smoothie włożyć również kolorowy szaszłyk z kawałków niewykorzystanych składników, a w przypadku warzywnej wersji gałązkę selera naciowego, sztywniejsze zioła, takie jak rozmaryn czy nabite na dłuższą wykałaczkę oliwki.

Nie tylko owoce

Baza koktajli to owoce i warzywa - czasem jednak są one za mało soczyste, żeby uzyskać aksamitny płyn. Aby konsystencja była rzadsza, nie tylko w przypadku dzieci bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie do smoothie mleka – krowiego lub roślinnego, jogurtu, kefiru czy maślanki. Dzięki temu całość będzie mniej słodka, a przy okazji - w przypadku nabiału - pojawi się w koktajlu porcja wapnia. Napój można również rozrzedzić wodą – także gazowaną. Szczególnie w przypadku tych zrobionych z cytrusów sprawi ona, że staną się przyjemnie orzeźwiające.

Koktajl owocowy z jogurtem to nie wszystko! Świetnym pomysłem, podwyższającym pożywność napoju, jest dodanie do niego dużej łyżeczki masła orzechowego. Osoby lubiące bardziej wytrawny smak mogą również przetestować smoothie z dodatkiem pasty kokosowej, migdałowej czy sezamowej.

Dorosłym z pewnością przypadnie do gustu koktajl z dodatkiem espresso. Zarówno dzieci, jak i rodzice skuszą się też na smoothie doprawione kakao. Dla osób odchudzających się dobrym rozwiązaniem będzie dosypanie do koktajlu owocowo-warzywnego cynamonu, kardamonu, a nawet pieprzu cayenne. Sprawdzą się tu również zioła: mięta, bazylia, pietruszka i inne, które można wrzucić do owoców lub warzyw i zmiksować razem z nimi.

Wreszcie, żeby w koktajlu owocowym pojawiło się jeszcze więcej wartości odżywczych, można dosypać do niego ziarenek siemienia lnianego czy chia. W przypadku napojów warzywnych z kolei wchłanianie się składników mineralnych i witamin poprawi dolanie do porcji łyżeczki oliwy czy oleju lnianego lub konopnego.

Przepisy dla małych i dużych

Aby przygotować koktajl, niezbędny jest blender – najlepiej kielichowy. Urządzenie musi pracować tak długo, aż każda cząsteczka rośliny zostanie rozgnieciona na gładką masę. W przypadku twardych warzyw, takich jak marchewka, lepiej jest przepuścić je przez sokowirówkę lub wyciskarkę, a potem dodać do docelowego koktajlu otrzymany sok.

Ważne jest dokładne umycie składników i usunięcie skórki. Ta z pomidorów może się do końca nie rozdrobnić, a z cytrusów czy jabłek sprawi, że napój będzie gorzki. Z kolei jeśli warzywa i owoce zbyt wolno się kroją lub nożyk ich „nie łapie”, należy wlać do kielicha blendera nieco wody, oleju lub nabiału – w zależności od przepisu. Szczególnie w smoothie z mlekiem wystarczy go odrobina – lepiej nie wlewać go od razu w całości, przed dokładnym zmiksowaniem pozostałych składników, ponieważ zbyt mocno się spieni.

Używając owoców i warzyw, które szybko ciemnieją – takich jak np. awokado – warto dodać do koktajlu sok wyciśnięty z połówki cytryny. Dzięki temu smoothie zachowa swój kolor na długo po podaniu.

 

Przepis na koktajl truskawkowo-bananowy

Do przygotowania Letniej Truskawki potrzebne będzie:

  • 200 g truskawek;
  • 2 banany;
  • 250 ml mleka lub maślanki.

Owoce umyć. Truskawki pozbawić szypułek, a banany skórki. Jeśli istnieje taka potrzeba, pokroić je na kawałki. Wrzucić do blendera i wlać ¼ szklanki mleka lub maślanki. Po zblendowaniu całości na gładką masę wlać resztę płynu i krótko zmiksować do połączenia całości. Przelać do szklanki lub pokala, serwować schłodzone.

 

Przepis na koktajl egzotyczny

Do przygotowania Egzotycznej Witaminki potrzebne będą:

  • 2 plastry ananasa;
  • 1 banan;
  • 1 duża brzoskwinia, najlepiej pozbawiona skórki;
  • 250 ml mleka kokosowego.

Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do blendera i wlać 1/3 szklanki mleka. Po zblendowaniu na aksamitną masę wlać pozostały płyn i krótko miksować do połączenia składników. Przelać do szklanki lub pokala – na jej  brzeg można zaczepić plaster ananasa.

 

Przepis na koktajl bananowy z kawą i kakao lub czekoladą

Do przygotowania Bananowego pobudzenia potrzebne będą:

  • 2 banany;
  • 60 ml letniego lub zimnego espresso;
  • 150 ml ulubionego mleka;
  • Szczypta kakao lub rozpuszczona czekolada.

Banany obrać i pokroić. Zblendować wraz z espresso na gładką masę. Dolać mleko i krótko zmiksować do połączenia składników. Przed podaniem w eleganckiej szklance posypać ewentualnie z wierzchu szczyptą kaka lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Zobacz szklanki do serwowania koktajli owocowych od KROSNO

  1. Szklanki do napojów Elite 360 ml
    Szklanki do napojów Elite 360 ml
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 36,54 zł Cena podstawowa 42,99 zł
  2. Kieliszki Gin&Tonic Harmony 700 ml
    Kieliszki Gin&Tonic Harmony 700 ml
    Cena promocyjna 86,69 zł Cena podstawowa 101,99 zł
  3. Pokale do drinków Avant-Garde
    Pokale do drinków Avant-Garde
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 50,14 zł Cena podstawowa 58,99 zł
  4. Wysokie szklanki do napojów Mixology 270 ml
    Wysokie szklanki do napojów Mixology 270 ml
    Cena promocyjna 36,54 zł Cena podstawowa 42,99 zł
  5. Kieliszki do drinków Glamour 400 ml
    Kieliszki do drinków Glamour 400 ml
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 49,29 zł Cena podstawowa 57,99 zł
    Brak w magazynie

2020-06-19 12:29:00 57 viewed
Komentarze