Domowa lemoniada - jak zrobić domową lemoniadę. Przpeisy - blog KROSNO

Nie ma chyba nic bardziej orzeźwiającego, niż lemoniada! Ten aromatyczny napój na bazie owoców, często o słodko-cierpkim smaku, jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Świetnie nadaje się do picia na co dzień, także do posiłków. Podawana w odpowiedni sposób doskonale sprawdzi się także podczas spotkań z bliskimi czy wystawnych przyjęć. Jak przygotować różne typy lemoniady? Jak ją dekoracyjnie serwować? Jak zmienia się pod wpływem dodatków?

 

Lemoniada – matka napojów gazowanych

Lemoniada ma zaskakująco długą historię! Napojem z cytrusów z dodatkiem rozgniecionych daktyli lub miodu delektowano się w Egipcie przynajmniej 1000 lat temu. Dodawano do niej również pieprz czy miętę. Najpopularniejszym owocem, z którego wyciskano sok do średniowiecznej lemoniady był prawdopodobnie cytron – do dziś uprawiany jest głównie w Azji. Niektórzy historycy twierdzą, że napój z cytrona ze słodziwem konsumowali również starożytni.

W XVII wieku przedsiębiorcza firma z Francji postanowiła opatentować lemoniadę. Składała się ona z soku z cytryny, miodu i wody gazowanej, a sprzedawano ją przede wszystkim na ulicach do metalowych kubków. Niedługo potem w Europie zaczęły powstawać coraz lepsze automaty i sposoby na gazowanie wody, a wraz z nimi jak grzyby po deszczu wyrastały kolejne marki, produkujące cytrynowy napój, z których wiele funkcjonuje na rynku do dziś. Najpierw sprzedawano go z dystrybutorów, z czasem zaczęto butelkować.

Do Ameryki Północnej lemoniada cytrynowa, która jest tam produktem niemal kultowym, dotarła w XVIII wieku wraz z Brytyjczykami. W tym czasie w Europie stosowano ją jako napój leczniczy. Duża dawka witaminy C z pewnością nie pozostawała dla zdrowia obojętna – szczególnie, gdy zaczęto sprzedawać ją z dystrybutora, a nie współdzielonych kubków. Dzięki niskiej cenie produkcji rozdawano ją również ubogim w ramach pomocy socjalnej.

Z czasem w różnych krajach producenci zmieniali nieco przepisy, uzupełniając lemoniadę o nowe dodatki. Dało to początek gazowanym napojom, takim jak Coca-Cola, Almdudler, Kofola, różnorodne oranżady itp. Łącząc ją z kolei piwem uzyskano drink w stylu shandy. Można więc powiedzieć, że lemoniada stała się matką większości znanych dziś bezalkoholowych napojów gazowanych.

W Polsce lemoniadę zaczęto przyrządzać w XIX wieku. Ze względu na ograniczony dostęp do cytrusów, z wodą mieszano inne owoce. W ten sposób powstały pierwsze przepisy na napoje, takie jak lemoniada truskawkowa czy lemoniada ogórkowa.

Ciekawe dodatki do lemoniady

Do przyrządzenia podstawowej lemoniady potrzebne są trzy składniki: woda – najlepiej gazowana - sok cytrynowy i słodzik. Jest to doskonała baza do przyrządzania wszystkich innych napojów. Jak zrobić lemoniadę inaczej i zaskoczyć swoich gości? Jak w prosty sposób zmienić jej właściwości?

Domowa lemoniada może być dietetyczna. Wszystko zależy od sposobu jej posłodzenia. Zamiast białego czy brązowego cukru, a nawet kalorycznego miodu, warto dosypać ksylitol czy erytrol lub dodać stewię. W ten sposób uzyska się słodki, acz dietetyczny i zdrowy napój cytrynowy. Wybrane słodziwo najlepiej jest wcześniej rozpuścić w ciepłej lub gorącej przegotowanej wodzie, aby uzyskać syrop. Gdy ostygnie, trzeba połączyć go z sokiem i resztą wody.

Skoro o syropach mowa, są one doskonałym sposobem na zmianę smaku i aromatu napoju. Dzięki nim lemoniada w domu nie musi być nudna! W tym przypadku sprawdzą się butelkowane syropy, przeznaczone do kawy lub drinków. Lawendowe, grejpfrutowe, różane, kokosowe – nie tylko od razu osłodzą napój, ale też wyraźnie lub tylko delikatnie zmienią jego smak.

Lemoniada domowa to rewelacyjny napój dla dzieci. Doskonale sprawdzi się podczas kinderparty, urodzinek i innych wydarzeń z udziałem najmłodszych. Aby owocowa woda była bardziej atrakcyjna, wystarczy dodać do niej na końcu kilka kropli barwnika spożywczego. W ten sposób można uzyskać kolor niebieski, różowy, czarny, zielony i wiele innych, które sprawią, że dzieci chętniej będą sięgać po wypełnioną szklankę!

Dekoracje do lemoniady

Lemoniada z arbuza, truskawek, pomarańczy czy grejpfruta – w każdym wydaniu aż prosi się o wyjątkowe serwowanie! Najlepsze do jej podania będą piękny szklany dzbanek lub oryginalna karafka, najlepiej z korkiem. Ten drugi wybór to świetny sposób na podanie napoju w ogrodzie czy na tarasie – zamknięcie ochroni zawartość przed wpadaniem owadów.

Szczególnie latem im bardziej pękaty dzbanek do lemoniady, tym lepiej. Przed wlaniem napoju dobrze jest bowiem umieścić w nim jak najwięcej lodu. Grube szkło Crystalline długo utrzyma temperaturę, dzięki czemu lemoniada szybko się nie rozwodni.

Obok dzbanka lub karafki powinny pojawić się szklanki. Szczególnie podczas imprezy można wybrać do serwowania te o najbardziej oryginalnych kształtach, przeznaczone do koktajli. Doskonale sprawdzą się tu również kieliszki do czerwonego wina lub szklanki do wina białego. Niezależnie od wyboru do głównego naczynia dobrze jest włożyć plastry wyszorowanych uprzednio cytrusów: cytryny, limonki lub grejpfruta. Można je również nabić na patyk do szaszłyków, aby przy nalewaniu napój się nie rozchlapywał. Nie tylko ozdobi, ale też poprawią aromat zawartości przez uwalniające się ze skórki substancje. Im ich więcej, tym lepiej – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i estetykę podania. Kilka plasterków cytrusów można również włożyć bezpośrednio przed zalaniem do szklanek i kieliszków.

Przygotowując lemoniadę na eleganckie spotkania, warto również dodać do niej zioła. W szkle doskonale będą prezentowały się – wpływając także na smak - gałązki mięty, melisy, rozmarynu, bazylii, ale też np. kwiaty lawendy.

Im zimniejsza lemoniada, tym lepiej. Gdy zwykłe kostki lodu to za mało, by uzyskać dekoracyjny efekt, do szklanek i kieliszków można przed podaniem wrzucić zmrożone maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki czy winogrona.

Przepisy na lemoniadę – nie tylko z cytryny!

Wakacje to doskonały moment na testowanie różnych wariantów domowej lemoniady. Warto poznać kilka przepisów, a także tworzyć swoje, miksując owoce według ich dostępności i własnych upodobań. W każdym przypadku można użyć wody z bąbelkami lub bez – choć w tej pierwszej wersji napój będzie bardziej orzeźwiający.

Lemoniadę można po przygotowaniu przez kilkanaście godzin przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje zimna. Oprócz zwykłego lodu można dodać również kruszony w blenderze – wystarczy uzupełnić nim szklanki czy kieliszki przed wlaniem napoju.

 

Lemoniada cytrynowa - przepis

Do przygotowania klasycznej cytrynowej lemoniady potrzebne będą:

  • 4 cytryny,
  • 4-5 łyżek cukru lub innego słodziwa,
  • 10 listków mięty,
  • Litr zimnej wody,
  • Pół szklanki gorącej wody,
  • 2 dodatkowe cytryny do dekoracji,
  • Lód według upodobań.

 

Cytrusy wyszorować, miętę opłukać. Wycisnąć sok z 4 cytryn, resztę pokroić w plastry. W osobnym naczyniu rozetrzeć miętę z cukrem i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i poczekać, aż płyn ostygnie. Do dzbanka włożyć lód, wlać sok i przelać ostygnięty miętowy syrop. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać. Podawać po około 10 minutach.

 

Lemoniada pomarańczowa - przepis

Do przygotowania lemoniady pomarańczowej potrzebne będą:

  • 3 soczyste pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 3-4 łyżki cukru lub innego słodziwa,
  • Litr zimnej wody,
  • 1 pomarańcza do dekoracji,
  • 10 kostek lodu.

 

3 pomarańcze i cytrynę obrać i pozbawić twardych błonek, pokroić na kawałki. Do kielicha blendera przełożyć obrane owoce, wlać ¼ wody i włożyć kostki lodu. Zblednować aż do pokruszenia lodu i dokładnego zmiażdżenia cytrusów. Do dzbanka włożyć pomarańczę pokrojoną na plasterki, wlać zawartość blendera i pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Lemoniada z pomarańczy jest gotowa po około 10 minutach.

 

Lemoniada arbuzowa - przepis

Do przygotowania lemoniady arbuzowej potrzebne będzie:

  • 0,5 kg arbuza bez pestek,
  • 2 cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru lub innego słodziwa,
  • Litr zimnej wody,
  • Lód według upodobań.

 

Arbuza pokroić w kostkę i zamrozić. Po tym czasie wyjąć go i zblendować wraz z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny i cukrem. Drugą cytrynę pokroić na plasterki i przełożyć do dzbanka. Wlać zawartość blendera i zimną wodę, całość zamieszać. Arbuzowa lemoniada powinna zostać podana po około 10 minutach.

 

Lemoniada truskawkowa - przepis

Do przygotowania lemoniady truskawkowej potrzebne będzie:

  • 0,5 kg mrożonych truskawek,
  • 2 cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru lub innego słodziwa,
  • Litr zimnej wody,
  • Lód według upodobań.

 

Sok z 2 cytryn wycisnąć i przelać do karafki. Mrożone truskawki zblendować wraz z cukrem na gładki mus. Wlać do soku z cytryny, zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać. Podawać po około 10 minutach.

 

Lemoniada ogórkowa - przepis

Do przygotowania lemoniady ogórkowej potrzebne będą:

  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 2 cytryny,
  • 2 gałązki mięty,
  • 4 łyżki cukru lub innego słodziwa,
  • Pół szklanki gorącej wody,
  • Litr zimnej wody gazowanej,
  • Lód według upodobań.

 

Przez wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę wycisnąć sok z ogórka i cytryn. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i poczekać, aż ostygnie. Do dzbanka włożyć lód, gałązki mięty i wlać soki z ogórka i cytryny oraz słodki syrop. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać. Podawać po około 10 minutach.

Szkło przydatne do serwowania domowej lemoniady

  1. Wysokie szklanki do napojów Pure 350 ml
    Wysokie szklanki do napojów Pure 350 ml
    Ocena:
    100%
    29,99 zł
  2. Niskie szklanki do napojów Pure 250 ml
    Niskie szklanki do napojów Pure 250 ml
    Ocena:
    100%
    29,99 zł
  3. Dzbanek z mieszadłem 2000 ml
    Dzbanek z mieszadłem 2000 ml
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 69,99 zł Cena podstawowa 129,99 zł
  4. Szklanki do napojów Splendour 400ml
    Szklanki do napojów Splendour 400ml
    Ocena:
    100%
    47,99 zł

2020-07-13 09:59:00 75 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published