Lampka wina do obiadu może zupełnie zmienić odczucia smakowe! Dania z drobiu – kaczki, kurczaka, gęsiny czy indyka – mogą nabrać niepowtarzalnych aromatów, gdy zaserwuje się do nich kieliszek odpowiedniego trunku. Tylko jakie wybrać – wytrawne czy słodkie, białe czy czerwone, a może zielone? Co wziąć pod uwagę, decydując się na zaserwowanie konkretnej butelki?
Różnorodne dania z drobiu
Dania drobiowe bywają lekkie i delikatne, ale też cięższe i z wyrazistymi nutami smakowymi. Trudno jest więc odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie, jakie wino do drobiu będzie najlepsze. Z pewnością warto serwować je do obiadu, a świadomy wybór konkretnego gatunku pozwoli na jeszcze pełniejsze cieszenie się smakiem!
Jakie wino do kurczaka podać? W jakiej temperaturze będzie najlepsze? Co dobrać do gęsiny, a co do kaczki oraz indyka?
Potrawy z kurczakiem i wino
Potrawy z kurczakiem niejedno mają imię. Mięso to jest elementem niemal nieskończonej ilości dań. Od dietetycznych sałatek po ciężkostrawne posiłki. Skrzydełka, udka, korpusy, podroby, piersi smakują idealnie na tak wiele sposobów, że trudno autorytarnie zdecydować, jaki rodzaj wina będzie do nich najlepszy. Jest jednak jedna zasada, której zapamiętanie sprawi, że wybór będzie niemal zawsze perfekcyjny.
Spektrum win, które pasują do kurczaka, mieści się między lekkimi i musującymi białymi a czerwonymi winami. Ważne, by były wytrawne lub półwytrawne. Im cięższe danie, tym intensywniejszy powinien być trunek, np.: do mieszanki sałat z warzywami i grillowanym kurczakiem można podać kieliszek prosecco, a do pieczonego w całości na butelce piwa kurczaka lepiej zaserwować czerwone półwytrawne. A jakie wino do gęsiny dobrać?
Wino i gęsina
Gęsina coraz częściej podbija polskie stoły! Uwielbiana na Kaszubach czy podawana na św. Marcina w Wielkopolsce, jest uznawana za przysmak luksusowy i świąteczny. Wymaga więc eleganckiej oprawy. Warto wiedzieć, jakie wino do gęsi serwować, aby uczta z jej udziałem była naprawdę wyjątkowa!
W okresie, gdy historycznie spożywało się w Polsce gęsinę – czyli w listopadzie – lokalne winnice sprzedawały młode wina, nazywane czasem „świętomarcińskimi”. Odkorkowanie ich było elementem świętowania. Dziś – ze względu na to, że jest to danie raczej ciężkostrawne – poleca się do niego trunki bardziej wytrawne i ciężkie. Mogą być białe, czerwone, a nawet różowe. Te o aromatach owocowych oraz korzennych to najlepszy wybór do tego rodzaju drobiu – szczególnie, jeśli przygotowywane jest z dodatkiem jabłek, śliwek, pomarańczy czy żurawiny.
Serwowanie wina do kaczki
Podobne zasady, jak w przypadku gęsiny, można stosować, zastanawiając się, jakie wino do kaczki wybrać. To także tłuste mięso, do którego pasują trunki z mocnymi aromatami. Im bardziej ciężkostrawny sposób przygotowania – czyli pieczenie lub smażenie – tym lepsze będą wytrawniejsze odmiany.
Mocno kwasowe, owocowe czy korzenne będą podbijały aromat przygotowanego drobiu. Można zainspirować się składnikami, które znajdą się na talerzu – np. jabłkami lub pomarańczami – i szukać podobnych nut w winie. Czy tak samo wygląda to, gdy decyduje się, jakie wino do indyka kupić?
Podawanie indyka z winem
Dania z indykiem należą do najbardziej dietetycznych. Polecane są osobom dbającym o linię, a sam indyk plasuje się na pierwszych miejscach w rankingu najzdrowszych mięs. Lekkostrawny i delikatny to zupełne przeciwieństwo kaczek i gęsiny.
Do dań z indyka należy serwować subtelne białe, wytrawne lub półwytrawne wina, bez dominujących aromatów, a głównie przyjemnie orzeźwiające. Wina musujące czy zielone – o ile nie są słodkie – to najlepsza propozycja do obiadu czy kolacji z tym mięsem.
Najpopularniejsze kieliszki do wina KROSNO