Białe wino to klasyczny trunek, który świetnie pasuje na dosłownie każdą okazję. Jest ważnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej, pojawia się w przepisach na pyszne koktajle i występuje w wielu gatunkach, zależnie od użytych gron oraz wariantach ze względu na wybrany sposób fermentacji. Czy białe wino jest zdrowe? Ile ma kalorii? Jak pić ten trunek zgodnie z zasadami savoir-vivre, w jakich kieliszkach i do czego je serwować?
Słodycz nie tylko białych winogron
Może być niemal bezbarwne, ale też żółte lub brązowe, gazowane lub nie, bardzo słodkie i intensywnie cierpkie - białe wino to szeroka kategoria jasnych alkoholi z fermentowanego miąższu winogron. Jego smakiem cieszyli się powszechnie nawet kilka tysięcy lat temu starożytni w ciepłych regionach świata – tam, gdzie pozwalała na to pogoda, kultura i sytuacja ekonomiczna.
Najpopularniejsze gatunki białego wina powstają z gron również o ciemniejszej skórce – sekretem jasnego koloru jest uważne oddzielenie miąższu od soku, by uniknąć zabarwienia. Użycie różnych szczepów, postawienie na różnorodne metody produkcji i stosowanie odpowiednich dla winnicy tajników fermentacji pozwala na osiągnięcie tysięcy niepowtarzalnych bukietów smakowych, odpowiednich dla danego miejsca.
Gatunki białego wina
Od winobrania, przez mielenie i szypułkowanie, tłoczenie owoców, klarowanie moszczu, fermentację, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie i stabilizację, siarkowanie, filtrację, aż po rozlew do butelek – produkcja wina jest niezwykle czasochłonna i może przebiegać nieco inaczej w zależności od miejsca i oczekiwanego efektu. By uzyskać np. szampana, druga fermentacja powinna odbywać się w butelce, w przypadku prosecco w zbiornikach ciśnieniowych, a żeby zrobić chardonnay, płyn przelewa się z reguły do beczek.
Docelowa nazwa wina, która pojawia się na butelce, związana jest ze szczepem, z którego zostało wyprodukowane. Najpopularniejsze to:
- sauvignon blanc – choć pochodzi z Francji, uprawia się go również w RPA, Nowej Zelandii, USA i Australii;
- chardonnay – burgundzkie grona uprawiane są niemal na całym świecie;
- riesling – niemiecki szczep doskonale czuje się w klimacie kontynentalnym;
- muscat – to jeden z najstarszych i najbardziej globalnych szczepów;
- pinot noir – produkuje się z niego szampana;
- macebo – z tego szczepu wytwarzane jest musujące cava.
To oczywiście nie wszystkie możliwości. Istnieje kilkadziesiąt odmian i pododmian, także – choć w mniejszości – z owocami o zabarwionej skórce, które pozwalają wytworzyć alkohol o niezliczonej ilości smaków i aromatów. Jak pić białe wino, by za każdym razem odkryć jak najwięcej z tego, co ma do zaoferowania? Do czego pić białe wino?
Białe wino na początek… i na koniec
Białe wino to perfekcyjny aperitif! Mały kieliszek pobudza apetyt, rozluźnia i poprawia humor. Doskonale komponuje się z przystawkami – lekkie, półwytrawne lub prosecco świetnie smakuje z serami, delikatnymi wędlinami, antipasti i innymi słonymi finger-food. Nieco cięższe, np. wytrawny chardonnay, może być zaserwowane do obiadu – mięs, ryb i makaronów. Natomiast gdy przychodzi czas na deser, do niewielkich kieliszków można nalać słodki muscat.
Szampan, ale też niegazowane białe wino to też fantastyczny trunek do wznoszenia toastów! Warto mieć je w swojej kuchni do gotowania czy przygotowania pysznych drinków. Co jeszcze ma do zaoferowania?
Serwowanie białego wina
W swoim domu warto mieć nie tylko kieliszki do białego wina, ale też specjalnie przeznaczone do jego picia szklanki! Te pierwsze naczynia charakteryzują się długą nóżką, klarownym szkłem i małą czaszą – szerszą w przypadku win niegazowanych i wydłużoną, jeśli chodzi o trunki musujące, jak szampan czy prosecco. By wybrać najlepsze kieliszki dla siebie, należy zwrócić uwagę na długość nóżki oraz przede wszystkim na kształt czary, która może być okrągła lub rozchylająca się na kształt tulipana. Idealne do białego wina są również świetnie utrzymujące chłód, lekkie i eleganckie szklanki. Formą przypominają tulipanową czaszę kieliszka, dzięki czemu pozwalają na pełną degustację, a równocześnie pomagają stworzyć bardziej luźną i otwartą atmosferę.
Podstawą jest wiedza czy białe wino się chłodzi. W przeciwieństwie do większości win czerwonych, niska temperatura przy serwowaniu jest bardzo istotna. Przy typach musujących, jak szampan i prosecco, najbardziej orzeźwiający efekt osiąga się, gdy płyn ma około 8 oC. Pozostałe białe wina powinny być podawane w temperaturze 10-12 oC. Trunku nie trzeba już dekantować, ponieważ chłodny i nalany do odpowiedniego kieliszka, oddaje pełnię smaku i aromatu.
Najpopularniejsze kieliszki do białego wina od KROSNO
Savoir-vivre picia białego wina
Jak podawać białe wino zgodnie z zasadami savoir-vivre i jak je pić, by wyczuć wszystkie niuanse? Schłodzony napój można otworzyć bezpośrednio przed serwowaniem. W przypadku win musujących „strzelanie korkami” nie jest w dobrym tonie – warto nauczyć się otwierać je tak, by nie uronić ani jednej kropli. Niewielka ilość trunku powinna zostać najpierw sprawdzona przez gospodarza – jeden-dwa łyki starczą, aby ocenił, czy jest ono odpowiedniej jakości i czy z jakiegoś powodu nie skwaśniało lub nie spleśniało. Po tym rytualne trunek w pierwszej kolejności trafia do kieliszków kobiet lub ewentualnie honorowych gości. W najlepszych restauracjach trunek nalewany jest do kieliszka tak, aby gość widział etykietę. Kelner trzyma równocześnie za spód butelki, aby jej nie ogrzewać. Kieliszek zapełnia się do 2/3 jego wysokości delikatnym ruchem – tak, aby nie uronić ani jednej kropli.
Chcąc wyczuć niuanse smaku i aromatu, należy najpierw zanurzyć nos w naczyniu i wciągnąć powietrze, a następnie zakręcić płynem i wziąć drugi głęboki wdech. Już wtedy wyczuwalne są pierwsze nuty zapachowe, specyficzne dla danego szczepu. Drugim krokiem jest wzięcie małej ilości wina do ust i przytrzymanie go na języku tak długo, aż przestanie być wyczuwalny podrażniający język alkohol. Dzięki temu zabiegowi każdy kolejny łyk odda jeszcze więcej smaku!
Białe wino a zdrowie
Wiele osób zastanawia się, czy białe wino jest zdrowe. Naukowcy od lat zadają sprawdzają czy białe wino obniża ciśnienie lub czy wspiera w inny sposób funkcjonowanie organizmu. Podejrzewa się, że zawarte w nim składniki mogą wykazywać właściwości antyseptyczne i antybakteryjne – już przez starożytnych Greków trunek ten stosowany był jako lekarstwo. Przeciwutleniacze pochodzące z winogron mają mieć natomiast dobry wpływ na układ krążenia.
Ile kalorii ma białe wino? To zależy od ilości cukru zawartego w trunku. 100 g wina:
a) wytrawnego ma 66 kcal;
b) półwytrawnego ma 81 kcal;
c) półsłodkiego ma 82 kcal;
d) słodkiego ma 95 kcal.
W porównaniu do innych alkoholi jest to niewiele, jednak podczas wystawnej kolacji czy imprezy na jednej lampce zazwyczaj się nie kończy. Warto pamiętać, że kieliszek to między 150 a 200 gramów.
Białe wino w kuchni
Na Bałkanach i w innych krajach Basenu Morza Śródziemnego oraz we Francji niemal każdy wie, jakie białe wino do gotowania jest najlepsze – alkohol ten jest bowiem bardzo ważnym składnikiem tradycyjnych dań. Ma ogromny wpływ na smak potrawy, dodając niepowtarzalnych nut, rozpieszczających kubki smaków. Świetnie komponuje się z makaronami, owocami morza, sprawia, że mięso staje się kruche, a zupy czy sosy nabierają głębi.
Jako że do gotowania wykorzystuje się jego niewielkie ilości, w domowej spiżarce warto mieć zawsze małą butelkę wytrawnego lub półwytrawnego białego wina w temperaturze pokojowej. Należy pamiętać, że nawet przy długiej obróbce termicznej alkohol może nie wyparować do końca. Z pewnością dania te będą doskonałe na spotkania i imprezy w gronie dorosłych – podawane koniecznie z kieliszkiem lub szklanką chłodnego, białego wina!