Prosecco - co to jest prosecco, ile ma procent, z czym pić? Dowiedz się wszystkiego o prosecco!

Prosecco – jak powstaje, z czym pić i jakie są rodzaje wina? | blog e-sklep KROSNO

Idealnie pasuje na wieczór z przyjaciółmi podczas plenerowej imprezy i na poważny bankiet ze współpracownikami. Serwowane jest w eleganckich restauracjach, nadmorskich knajpkach i górskich schroniskach – prosecco od kilku lat podbija serca Polek i Polaków, a raczyć się jego świeżym smakiem można niemal wszędzie! Czym jest, ile alkoholu w sobie zawiera i jak odróżnić od siebie poszczególne jego rodzaje? Jak i z jakimi dodatkami serwować to wino?

 

Musująca przyjemność

Popularne w całej Europie prosecco to delikatne wino musujące. Ze względu na metodę produkcji, grona, z których się je robi oraz efekt końcowy wyróżnia je na tle innych tego typu trunków, takich jak zielone vinho verde czy szampan. Świeży owocowo-kwiatowy smak, delikatna słodycz, która sprawia, że jest doskonałe solo oraz perfekcyjnie łączy się z różnymi dodatkami czy przyjemne bąbelki wprawiają w dobry nastrój niezależnie od okazji.

Prosecco wytwarzane jest we Włoszech ze szczepu winogron Glera, zwanego niegdyś… „prosecco”. Są to owoce białe - niemożliwe więc jest zrobienie tego trunku w innym kolorze. Chociaż czasem na półkach można znaleźć różową odmianę, barwa ta jest wynikiem zmieszania wina musującego z czerwonym. Sama nazwa jest zastrzeżona i dozwolona wyłącznie dla alkoholi produkowanych metodą Charmata z tegoż grona we Włoszech – a konkretnie w regionie Wenecji Euganejskiej i Friuli – Wenecji Julijskiej. Mimo wspólnego pochodzenia, istnieje wiele typów prosecco - jakie to wino jest więc w szczegółach?

Rodzaje prosecco

Wiedza o tym, co to jest prosecco, nie wystarczy, by wybrać to najlepsze. Należy zwrócić uwagę na informacje podane na etykiecie – tak zwane apelacje, na które składają się: nazwa własna producenta, określenie poziomu wytrawności oraz skrót: „DOCG” lub „DOC”, oznaczający region, z którego pochodzi.

Istotny jest także stopień nagazowania prosecco, za czym idzie również trwałość musowania i sposób zamknięcia butelki. Mocno bąbelkowe jest wino Spumante, które często zamknięte jest jak szampan. Delikatniejsza wersja to zaś Frizzante – lekko musujące i sprzedawane w zakręcanych butelkach.

Tak jak w przypadku innych win włoskich, prosecco rozróżnia się ze względu na wytrawność. Poszczególne poziomy mieszczą się w skali od brut (mocno wytrawne) do extra-dry (lekko słodkie). Cierpkość lub słodkość nie są jednak aż tak wyraźne, by czynić ten napój cięższym czy lżejszym – to raczej niuanse, odczuwalne dla osób z wyraźnymi preferencjami w którymś kierunku. Rewelacyjnie nadaje się więc na aperitif, jako lekkie wino do obiadu czy kolacji oraz jako dodatek do przekąsek: sushi, serów, owoców morza etc. Jak powstaje prosecco?

Metoda Charmata

Pierwsza fermentacja przebiega podobnie, jak w przypadku szampana. W drugim etapie pojawia się istotna różnica – wino z Szampanii trafia bowiem prosto do butelek, gdzie przechodzi kolejną fermentację, a włoski trunek wlewany jest przed butelkowaniem do specjalnych stalowych zbiorników. Są szczelnie zamknięte i wytwarza się w nich odpowiednie ciśnienie. Dopiero po określonym przez producenta czasie jest filtrowane i trafia do szkła.

Czy prosecco jest zdrowe w takim stopniu, jak inne wina? Podczas procesu produkcji zachowane zostają polifenole – przeciwutleniające i poprawiające krążenie składniki, obecne zresztą w wielu różnych napojach z winogron. Należy jednak pamiętać, że ze względu na to, ile procent alkoholu ma prosecco, ten potencjalnie pozytywny wpływ można zaobserwować u osób ograniczających się do jednego kieliszka tygodniowo!

Idealne szkło do bąbelków

Nie trzeba się długo zastanawiać, gdzie kupić prosecco – trunek ten dostępny jest już w niemal każdym sklepie spożywczym i lokalu od morza do Tatr. Dużo ważniejszą kwestią jest, jak pić prosecco, by cieszyć się pełnią smaku.

Kieliszki do prosecco są krystalicznie szklane i wyglądają jak połączenie tych do białego wina i do szampana. Na długiej nóżce znajduje się wąska i lekko rozszerzająca się czara. Dzięki niej bąbelki są trwalsze, a równocześnie aromat powoli uwalnia się ku nozdrzom. Do drinków z użyciem tego alkoholu dobre będą z kolei różnorodne naczynia do picia wina o mniejszej lub większej pojemności.

Sposób degustacji prosecco jest podobny do innych win. Optymalna temperatura płynu to zaś około 8-12 oC. To zakres zalecany przy spożywaniu go solo, jednak warto dowiedzieć się również z czym podawać i pić prosecco, jakie koktajle można zrobić na jego bazie oraz co do niego dodać, by wzbogacić jego smak!

Pyszne dodatki do prosecco

Prosecco - choć samo w sobie jest pysznym i orzeźwiającym napojem – dobrze jest serwować z dodatkami, które je wzbogacą. Fantastyczny smak można uzyskać, krojąc na plasterki soczyste truskawki i zalewając tak przygotowane owoce zimnym winem. Dobrym pomysłem jest także wrzucenie do naczynia z trunkiem kostek lodu, kawałków cytrusów i listków mięty. Zimą zaś można pokusić się o połączenie gatunku extra-dry z mrożonymi malinami, porzeczkami czy jeżynami, czyniąc je tym samym delikatnie bardziej kwaskowatym i owocowym.

Najpopularniejsze drinki z prosecco

Nie ma większego znaczenia, jakie prosecco do aperolu i do innych dodatków zostanie wykorzystane. Dla osób preferujących bąbelki lepsze będzie Spumante, zaś by uzyskać bardziej neutralny sensorycznie smak, warto wykorzystać Frizzante. W obu przypadkach wszelkie koktajle lepiej mieszać łyżką niż wstrząsać w shakerze, aby nadmiernie nie wzburzyć trunku.

 

Przepis na drink Aperol Spritz

Do przygotowania Aperol Spritz potrzebne będzie:

  • 200 ml prosecco;
  • 120 ml aperolu;
  • 60 ml wody gazowanej;
  • Kilka kostek lodu;
  • 2-3 plastry pomarańczy.

Do pękatego kieliszka do czerwonego wina włożyć lód i plastry pomarańczy. Następnie nalać i zmieszać prosecco, aperol i wodę gazowaną.

 

Przepis na drink Bellini

Do przygotowania Bellini potrzebne będzie:

  • 100 ml prosecco;
  • 50 ml pulpy z obranej i zblendowanej brzoskwini.

Wysokie kieliszki do prosecco lub szampana schłodzić w lodówce. Przelać zimny mus z brzoskwini i prosecco, dokładnie wymieszać.

 

Przepis na drink Limoncello Spritz

Do przygotowania Limoncello Spritz potrzebne będzie:

  • 200 ml prosecco;
  • 70 ml limoncello;
  • 3-4 plasterki limonki;
  • 6-8 kostek lodu.

W pękatym kieliszku do wina ułożyć lód i plasterki owoców. Wlać oba schłodzone alkohole i dokładnie wymieszać.

 

Przepis na drink Poinsetti

Do przygotowania Poinsetti potrzebne będzie:

  • 100 ml prosecco;
  • 20 ml Cointreau;
  • 40 ml soku z żurawiny 100%;
  • gałązka rozmarynu.

W kieliszku typu flet zmieszać oba alkohole i sok. W gotowy koktajl włożyć gałązkę świeżego rozmarynu.

Najpopularniejsze kieliszki do prosecco i innych win musujących od KROSNO:

  1. Kieliszki do Prosecco DUET
    Kieliszki do Prosecco DUET
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 35,99 zł Cena podstawowa 44,99 zł Najniższa cena 37,99 zł
    Brak w magazynie
  2. Kieliszki do Prosecco DIVINE
    Kieliszki do Prosecco DIVINE
    Cena promocyjna 67,99 zł Cena podstawowa 79,99 zł Najniższa cena 79,99 zł
  3. Kieliszki do prosecco Harmony
    Kieliszki do prosecco Harmony
    Cena promocyjna 67,99 zł Cena podstawowa 84,99 zł Najniższa cena 84,99 zł
  4. Kieliszki do szampana Avant-Garde
    Kieliszki do szampana Avant-Garde
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 71,19 zł Cena podstawowa 88,99 zł Najniższa cena 88,99 zł
  5. Kieliszki do szampana Glamour
    Kieliszki do szampana Glamour
    Ocena:
    100%
    Cena promocyjna 62,39 zł Cena podstawowa 77,99 zł Najniższa cena 77,99 zł
    Brak w magazynie

2021-08-27 12:38:00 0 viewed