Jak dobrać kieliszki do różnych rodzajów wina?

Wykorzystanie odpowiednich kieliszków pozwoli Ci w pełni cieszyć się smakiem wina. Jak dopasować sposób podawania do rodzaju trunku? Czym różnią się kieliszki do wina czerwonego i białego? W jakich kieliszkach powinno podawać się wino musujące i deserowe? W tym poradniku odpowiadamy na wszystkie pytania.

Najważniejsze cechy kieliszków

Przed przystąpieniem do omawiania sposobów podawania konkretnych rodzajów wina warto wskazać ogólne cechy, które powinny posiadać wszystkie kieliszki. Bardzo istotna jest jakość i kolor szkła, z którego wykonane zostały naczynia. Interesującą propozycją są wysokiej jakości kieliszki do wina z niezwykle przejrzystego szkła Crystalline, które pozwala w pełni cieszyć się barwą spożywanego trunku. Dobre wino dostarcza bowiem nie tylko wrażeń smakowych, ale również wzrokowych! Wybierając kieliszki do wina, warto również zwrócić uwagę na konstrukcję nóżki. Jej długość powinna umożliwiać swobodne trzymanie kieliszka w dłoni, bez konieczności dotykania czaszy, w której znajduje się wino. Dzięki temu spożywany trunek zachowa swoją temperaturą. Istotną kwestią jest również pojemność kieliszka – powinna być na tyle duża, by umożliwić swobodnie zamieszanie winem bez ryzyka rozlania. Podczas tej czynności uwalniane są zawarte w trunku  aromaty. Częstując gości winem, należy zadbać o to, by kieliszki pasowały do siebie. Ustawienie na stole naczyń z różnych kompletów odebrane może zostać jako faux pas. 

Kieliszki do wina czerwonego

Kieliszki przeznaczone do podawania czerwonego wina w znacznym stopniu różnią się od tych, w których serwować powinno się wino białe. Przede wszystkim kieliszki do czerwonego wina są większe i głębsze. Ich charakterystyczną cechą jest pękata, zwężającą się ku górze czasza, która swoim kształtem przypomina kwiat tulipana. Duża średnica czaszy sprawia, że trunek ma ułatwiony kontakt z powietrzem, co przyśpiesza proces uwalniania ukrytego aromatu. Dzięki odpowiedniemu kształtowi i głębokości kieliszki do czerwonego wina dostosowane są do zbierania i „magazynowania” unikalnej woni spożywanego trunku. Podczas serwowania czerwonego wina sprawdzą się kieliszki wykonane z wysokiej jakości przezroczystego szkła, które umożliwia podziwianie głębokiej barwy alkoholu.

Źródło: 1. Kieliszek do wina czerwonego Avant-Garde, 2. Kieliszek do wina czerwonego burgund Splendour, 3. Kieliszek do wina czerwonego Harmony, 4. Kieliszek do wina czerwonego Krista


Kieliszki do wina białego

Kieliszki do wina białego charakteryzują się natomiast wąską, smukłą czaszą. Są nieco mniejsze od kieliszków przeznaczonych do podawania czerwonego wina. Z czego wynika ta różnica? By uwolnić swój aromat, białe wino, w przeciwieństwie do czerwonego, nie potrzebuje aż tak intensywnego kontaktu z powietrzem. Co więcej, subtelna woń białego wina mogłaby „zniknąć” w kieliszku o zbyt obszernej czaszy. Osoby, którym szczególnie zależy na zapachowych doznaniach towarzyszących degustacji, mogą wybrać naczynia z delikatnie przymkniętą czaszą, która pozwala zatrzymać ulotną woń wina. Mniejsza objętość kieliszków do białego wina pomaga również utrzymać odpowiednio niską temperaturę napoju. Warto jednak pamiętać, że białe wina dojrzewające w dębowych beczkach powinny być podawane w nieco szerszych kieliszkach niż młode białe wina o kwiatowym lub owocowym aromacie. Kieliszki o bardziej pękatej czaszy sprawdzą się także przy okazji serwowania cięższych białych win typu chardonnay.


Źródło: 1. Kieliszek do wina białego sauvignon blanc Vinosfera, 2. Kieliszek do wina białego Splendour, 3. Kieliszek do wina białego Romance, 4. Kieliszek do wina białego Venezia


Kieliszki do wina musującego i deserowego

Charakter wina musującego sprawia, że alkohole z tej rodziny powinny być serwowane w niskiej temperaturze. Ten wymóg w znaczący sposób wpływa na kształt kieliszków, które wykorzystywane są do podawania trunków tego typu. Kieliszek do wina musującego cechują się wysoką, wąską czaszą o prostych ścianach. Kieliszki o takim kształcie określane są mianem fletów. Ich konstrukcja ułatwia utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury napoju, a ponadto pozwala na swobodne, ale niezbyt gwałtowne ulatnianie się charakterystycznych dla wina musującego bąbelków. Z kolej do podawania słodkich bądź półsłodkich win deserowych wykorzystuje się niskie kieliszki o zwężającej się ku górze czaszy. Wina tego rodzaju cechują się podwyższoną zawartością alkoholu, a odpowiedni kształt kieliszków sprawia, że zawarty w nich etanol nie ulatnia się zbyt szybko. Zwężająca się czasza pozwala również dłużej zachować aromat wina.

Źródło: 1. Kieliszek do szampana płaski Harmony, 2. Kieliszek do szampana Glamour, 3. Kieliszek do szampana Elite, 4. Kieliszek do prosecco Harmony

2019-01-08 00:00:00 146 viewed
Zyskaj
8% rabatu
na zakupy
Zapisz się już teraz na newsletter.
Kod rabatowy: df56s5d8