Rodzaje i sposoby podawania Martini

Martini to jedno z najbardziej rozpoznawalnych alkoholi na świecie. Niewiele osób wie, że jest to tak naprawdę nazwa marki należącej do jednej firmy, a nie konkretnego rodzaju trunku. Ma słodko-gorzki smak, który jest wynikiem połączenia dwóch różnych napojów. Kiedy wynaleziono martini? Jak zyskało tak wielką popularność? Czy pije się je wstrząśnięte, czy zmieszane? Jak zrobić drinka z martini w roli głównej?

 

Pochodzenie Martini

Na pomysł stworzenia martini wpadli dopiero pod koniec XIX wieku dwaj włoscy kupcy: Aleksandro Martini i Luigi Rossi. Eksperymentowali przez długie lata, zanim udało im się stworzyć wyjątkowy i rozpoznawany na całym świecie słodko-gorzki, ziołowy smak. Jest on wynikiem połączenia wermutu – bardzo słodkiego, korzennego turyńskiego wina z ginem, znanym od długiego już czasu napojem, destylowanym z jagód jałowca. Włosi otworzyli wraz ze wspólnikami destylarnię, w której najpierw produkowali tradycyjne wermuty, a po stworzeniu swojego nowego wynalazku: martini rosso - masowo zaczęli rozlewać alkohol pod marką Martini, zyskując globalną jak na tamten czas popularność.

Co ciekawe, martini – mimo że jest połączeniem wermutu i ginu – samo w sobie uznawane jest za „nowoczesny wermut”. Mimo to słowo „martini” stało się eponimem. W powszechnej świadomości oznacza równocześnie markę, jak i określa ogólnie konkretny typ wermutu o specyficznym smaku. Można powiedzieć, że nazwa ta pełni tę samą funkcję, co „pampersy” do określania pieluch czy „adidasy” jako ogólne obuwie sportowe. Choć martini jest więc wermutem, przez laików uznawane jest za osobny trunek. Zabieg ten spowodował, że oryginalna marka zagościła w świadomości ludzi na całym świecie.

Jeszcze przed II wojną światową martini stało się elementem ówczesnej kontrkultury. Trafiając na stoły artystów w dekadenckich latach ’20 i ’30 XX wieku doczekało się wielu nowoczesnych reklam. Sama firma weszła również w mecenat różnych imprez muzycznych. W tym samym czasie ten ziołowy alkohol pokochała również arystokracja. Wszystkie spokrewnione ze sobą, europejskie dwory królewskie oraz cesarski w Japonii masowo zamawiały martini na swoje przyjęcia.

Mimo wielu przemian kulturowych po wojnie, popularność martini nie zmalała. Doskonała strategia marketingowa i lojalność artystów sprawiły, że napój ten stał się kultowy. Reklamy dla niego tworzył sam Andy Warhol. Jednym z największych, choć fikcyjnych ambasadorów marki, jest James Bond, który zarówno w powieści, jak i w filmie niemal nieustannie trzyma w ręku kieliszek martini z oliwką. Tak naprawdę nie ma jednak znaczenia, czy będzie ono wstrząśnięte, czy zmieszane – ważne, by składniki Vespero Martini zostały dokładnie połączone przed podaniem!

Rodzaje Martini

Istnieje przynajmniej dziesięć rodzajów Martini. Najpopularniejsze z nich różnią się na pierwszy rzut oka kolorami. Martini Czerwone, czyli Rosso to pierwszy typ wermutu, stworzony przez duet Martini & Rosso. Ma piękny, ciemnoróżowy kolor, jest gorzkie i mocno ziołowe. Martini Białe – Bianco – to popularny aperitif, który idealnie sprawdzi się do przystawek. Pasuje do owoców morza, delikatnych serów i wędlin. Jest lekkie, waniliowe, z ledwo wyczuwalnym posmakiem ginu. Świetnie smakuje z dużą ilością lodu. Włosi często podają je samodzielnie w kieliszkach do wina.

Martini Różowe – Rosato, to korzenne połączenie wina białego i czerwonego. Ma bardzo specyficzny smak, kojarzący się trochę z popularnymi grzańcami. Martini Extra Dry to coś zupełnie innego – w smaku bardziej przypomina gin, niż wino. Nie polecany jest do samodzielnego picia, świetnie smakuje za to z tonikiem. Z jego pomocą można uzyskać koktajl na kształt „ginu z tonikiem” z mniejszą zawartością alkoholu.

Martini ma też linię nasyconą bąbelkami. Należy do niej m.in. Martini Brut, które idealnie komponuje się z przystawkami. To musujące wino na pierwszy rzut oka przypomina prosecco, jednak jest jego dużo intensywniejszą i wytrawną wersją. Istnieją również wersje „Rose” czy „Asti”, które są wariacjami na temat szampana i wina musującego.

Na sklepowych półkach od jakiegoś czasu króluje również Martini Fiero, którego picie staje się coraz modniejsze. To pierwszy nowy wermut od niemal 40 lat, wyprodukowany przez oryginalną markę. Ma ono kolor pomarańczowy, a jego smak kojarzy się z włoskimi cytrusami. Drinki z nim i jego samodzielny smak nawiązują do koktajli z likierem Aperol, które od wielu lat są nieodłącznym elementem menu chyba każdej restauracji na południu Włoch. Marka promuje Fiero, proponując serwowanie martini z tonikiem. Warto spróbować go z tradycyjnymi dodatkami,  nawiązującymi do Aperolu - sprawią, że stanie się wyjątkowo smaczne.

Serwowanie Martini

Martini to jeden z tych trunków, które doczekało się kieliszków przeznaczonych specjalnie do jego serwowania. Charakteryzują się rozszerzającą się czaszą, przypominającą otwierającego się tulipana i bardzo cienką nóżką. Kieliszki do martini mają niewielką pojemność – zazwyczaj 150-200 ml. Doskonale nadają się do tradycyjnych drinków z wermutem, takich jak Vesper Martini czy Brudny Harry. Martini w tym przypadku wzmacnia się wódką lub whisky - samo w sobie ma bowiem około 15%.

Różne kieliszki do martini KROSNO

Kieliszki do martini KROSNO: 

1. Kieliszki do martini Elite KROSNO 2. Kieliszki do martini Krista KROSNO
3. Kieliszki do marini Harmony KROSNO 4. Kielszki do martini Venezia KROSNO

Inną opcją jest picie martini z kieliszków do czerwonego wina, najlepiej z okrągłą czaszą. Koktajl można przygotować w dzbanku, dzięki czemu starczy dla całego towarzystwa. Kieliszki przed nalaniem można wypełnić dużymi kostkami lodu, plastrami pomarańczy, grejpfrutów, zmrożonych winogron, truskawek, malin – w zależności od koloru martini i jego oryginalnego smaku. Cytrusy będą pasowały do Fiero, Bianco idealnie będzie komponować się z winogronami, a Rosso czy Rossato z owocami leśnymi. Dzięki temu, że każdy z typów wyróżnia się wyjątkowym kolorem, picie go z krystalicznego szkła będzie dodatkową przyjemnością.

Najpopularniejsze koktajle łączą martini ze spritem czy z tonikiem. Nic dziwnego – jego oryginalny aromat nawiązuje do ginu, który również świetnie smakuje z tymi napojami. Dla osób, dla których słodycz wermutu jest zbyt intensywna poleca się zmieszanie jakiegokolwiek z typów martini z wodą gazowaną. Dużo lepiej smakuje bowiem, gdy pojawiają się w nim bąbelki, niż w wersji z samym lodem lub bez żadnych dodatków. Jego wytrawny i bardzo ziołowy smak pasuje raczej wyłącznie koneserom, dlatego zarówno producenci, jak i najlepsi barmani polecają serwować je w koktajlach.

Martini przepisy

Przepisów z użyciem martini jest wiele. Część z nich przygotowuje się i podaje jako aperitif przed kolacją lub delikatny, kobiecy drink na przyjęcie. Inne – tak jak uwielbiane przez Jamesa Bonda Vesper Martini czy Brudny Harry – nawiązują do ikon popkultury i będą pasować każdemu mężczyźnie. Kilka z poniższych przepisów na pewno stanie się stałą pozycją w imprezowym menu każdego domowego barmana. Ważne jest, by pić martini z lodem lub bez – w tym przypadku musi być mocno schłodzone.

Klasyczne VESPER MARTINI przepis

Aby przygotować VESPER MARTINI weź:

  • 30 ml Martini Extra Dry
  • 50 ml ginu
  • 50 ml wódki
  • Oliwka
  • 3 kostki lodu

Do shakera wlać martini z wódką i gin, włożyć kostki lodu. Całość wstrząsnąć, aż całość się schłodzi. Do klasycznego kieliszka do martini włożyć oliwkę nabitą na wykałaczkę. Zalać płynem z shakera.

 

Orzeźwiające WŁOSKIE WSPOMNIENIE przepis

Aby przygotować WŁOSKIE WSPOMNIENIE weź:

  • 0,5 litra Martini Fiero
  • 0,5 litra ginu
  • 1 soczysta pomarańcza
  • 15-20 kostek lodu
  • Lód do kieliszków

Do dzbanka przełożyć połowę kostek lodu. Pomarańczę wyszorować, pokroić w plastry i nabić na wykałaczkę do szaszłyków, przełożyć do dzbanka. Zasypać pozostałym lodem. Wlać martini i gin.  Całość zamieszać, trzymając za końcówkę wykałaczki. Przelewać do eleganckich kieliszków do wina z szeroką czarą do połowy wypełnionych lodem.

 

Słodkie SŁONECZNE MARTINI przepis

Aby przygotować SŁONECZNE MARTINI weź:

  • 0,5 litra Martini Bianco
  • 0,5 litra wody gazowanej
  • 200 ml syropu z brzoskwini (np. odsączonego z puszki)
  • Kilka brzoskwiń z puszki
  • 15-20 kostek lodu
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • Łyżka cukru

Do dużego dzbanka włożyć lód i brzoskwie pokrojone w ćwiartki. Zalać martini, wodą i syropem, energicznie zamieszać dużą łyżką, aż do połączenia składników. Na jeden talerz wlać sok z cytryny, na drugi nasypać cukru. Wymoczyć kieliszek do martini w soku, a następnie w cukrze, tworząc efektowny crust. Wlać schłodzony trunek do kieliszków.

 

Oryginalny RÓŻOWY BLASK przepis

Aby przygotować RÓŻOWY BLASK weź:

  • 30 ml Martini Rosso
  • 50 ml Prosecco
  • 50 ml ginu
  • Kawałek skórki z cytryny

Do kieliszka do martini wlać wszystkie płyny. Przemieszać łyżeczką, aż do połączenia się składników. Ozdobić plastrem skórki cytryny. Pić schłodzone.

 

BRUDNY HARRY przepis

Aby przygotować BRUDNEGO HARRY’EGO weź:

  • 50 ml Martini Dry
  • 50 ml whisky
  • 50 ml Sprite’a lub toniku
  • 5 kostek lodów

Wszystkie składniki włożyć do shakera. Mieszać, aż do schłodzenia składników. Przelać do kieliszka do martini.

2020-02-18 14:26:00 54 viewed
Komentarze

New comments for this post are not allowed