Nalewka z pigwy to jesienny przysmak, którego nie może zabraknąć  w domowej spiżarce. Jej unikalny, lekko cierpki smak, doskonale łączy się z korzennymi i cytrusowymi nutami, tworząc napój, który wspaniale rozgrzewa i poprawia nastrój w chłodne dni. Jak zrobić nalewkę z pigwy i do czego można ją wykorzystać?

Jak zrobić nalewkę z pigwy i do czego można ją wykorzystać? blog KROSNOJak zrobić nalewkę z pigwy i do czego można ją wykorzystać? blog KROSNO

Nalewka z pigwy

Owocowe trunki oraz inne jesienne przysmaki, takie jak nalewka z orzecha włoskiego czy soki z czarnego bzu są miłym elementem spotkań towarzyskich i dyskusji w ciemne, chłodne wieczory. Nalana do kieliszków nalewka z pigwy i korzenne ciasto to duet, który przyniesie radość i rozgrzeje.

Już sam intensywny, żółty kolor, jakim charakteryzuje się nalewka z pigwy w karafce, wywołuje uśmiech. Ile procent ma ten alkohol, jakie ma właściwości i jak go zrobić, by zamknąć w butelce pełnię aromatu?

Nalewka z pigwy - na co pomaga?

Maceracja ziół i owoców od tysięcy już lat jest sposobem na zachowanie prozdrowotnych właściwości roślin. O prozdrowotny charakter podejrzewana jest także nalewka z pigwy – na co pomaga ten owoc?

Pigwa, dzięki zawartości pektyn pomaga w regulacji trawienia i zapobiega różnorodnym problemom, płynącym z układu pokarmowego. Mając to na uwadze, nalewkę z pigwy można serwować jako aperitif lub dagestif przy sytym posiłku. Żółte, aromatyczne owoce zawierają także mnóstwo witaminy C, a także przeciwutleniacze – dwa ważne elementy dbania o układ odpornościowy. Z pewnością spożywanie zrobionego z nich alkoholu to czysta przyjemność dla zmysłów – gwarantuje poprawę nastroju i optymizm!

Nalewka z pigwy - ma ile procent?

Nalewka z pigwy, podobnie jak większość nalewek owocowych, posiada alkohol w stężeniu mieszczącym się w widełkach od 15 do 30%. Jakie stężenie wyróżnia nalewkę z pigwy – ile procent będzie miał kieliszek – zależy od czynników takich, jak: sposób przygotowania, proporcje składników, rodzaj użytego alkoholu, a nawet stopień dojrzałości użytych do produkcji owoców. Może być mocniejsza lub słabsza - wartość procentową kontroluje się poprzez dostosowanie ilości spirytusu użytego do maceracji owoców.

Nalewka z pigwy - z czym pić?

Choć przepyszne są solo, można eksperymentować z dodatkami, które nieco odmienią domowe trunki, jak nalewka z pigwy – z czym pić, by podbić aromaty? Jak serwować pigwówkę?

  1. Czystą – domowe nalewki, takie jak nalewka z pigwy najlepiej jest degustować samodzielnie, lekko schłodzone lub w temperaturze pokojowej w kieliszkach do likieru.
  2. Z kostkami lodu – do karafki z pigwówką można przed podaniem dorzucić kilka kostek lodu, aby stała się lżejsza i orzeźwiająca.
  3. Z wodą gazowaną – można rozcieńczyć nalewkę z pigwy wodą gazowaną w proporcji 4:1, aby uzyskać pełen cytrusowego smaku koktajl.
  4. Z tonikiem - kombinacja nalewki z pigwy i toniku to goryczka połączona z orzeźwiającym aromatem.
  5. Z sokiem z cytryny - dodanie odrobiny soku z cytryny do nalewki z pigwy może podkreślić jej aromat i nadać jej świeżości.
  6. Z białym winem - nalewka z pigwy może być doskonałym dodatkiem do białego wina, a połączenie tych dwóch trunków da efekt w postaci delikatnego drinka.
  7. Z dodatkiem przypraw korzennych – do nalewki z pigwy doskonale pasują cynamon, goździki, imbir czy gałka muszkatołowa, które można dodać już na etapie przygotowania jej.

Nalewka z pigwy daje wiele możliwości – a jak wykorzystać pigwę z nalewki w kuchni?

Pigwa z nalewki - jak wykorzystać?

Nie tylko sam napój wprawia w dobry nastrój, ma na to wpływ też smakowita pigwa z nalewki – jak ją wykorzystać w kuchni? Pyszne i aromatyczne owoce można użyć na wiele różnych sposobów, np.: w całości lub blendując je na gładką masę. Najpopularniejsze przepisy to m.in.:

  • nadzienia i polewy deserowe, w tym do lodów czy ciast, muffinek i pączków,
  • konfitury do naleśników lub herbaty, ale też jako dodatek do serów pleśniowych i kozich,
  • sosy do pieczonego mięsa, szczególnie do dziczyzny czy wieprzowiny,
  • baza do rozgrzewającego kompotu.

Pigwa z nalewki ma wiele zastosowań – należy jednak pamiętać, że potrawy z jej dodatkiem, nawet przy dłuższym gotowaniu, mogą zawierać alkohol.

Jak zrobić nalewkę z pigwy?

Czy istnieje uniwersalny przepis na pigwówkę? Jak zrobić nalewkę z pigwy w domu? Bazowy przepis jest bardzo prosty. Aby go zmodyfikować, wystarczy dodać zioła, takie jak goździki, ziele angielskie, imbir czy cynamon albo skórkę z cytryny czy pomarańczy do słoika wraz z cukrem.

 

Aby przygotować nalewkę z pigwy potrzebne będą:

  • 1 kg pigwy
  • 0,5-1 litra spirytusu lub wódki (im mocniejszy alkohol, tym szybciej będzie gotowa nalewka)
  • 200-300 g cukru

Pigwę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Pestki mogą zostać w środku – zawierają pektyny, które pozytywnie wpływają na docelowy aromat. Umieścić pokrojone owoce w szklanym, czystym słoju. Zasypać je cukrem, a następnie zalać alkoholem – tak, aby całkowicie zanurzyć zawartość słoika w płynie. Szczelnie zamknąć naczynie i umieścić w ciepłym miejscu na 3-4 miesiące. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, aby połączyć składniki. Po upływie tego czasu, przecedzić nalewkę przez sitko lub gazę, oddzielając owoce od napoju. Alkohol przelać do karafki i zakorkować, a owoce włożyć do słoika. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jak podawać nalewkę z pigwy? Kieliszki i karafki od KROSNO:

  1. Kieliszki do wódki na nóżce Mixology 35 ml
    Kieliszki do wódki na nóżce Mixology 35 ml
    Ocena:
    100%
    49,99 zł
  2. Kieliszki do wódki Krista 50ml
    Kieliszki do wódki Krista 50ml
    Ocena:
    100%
    49,99 zł
  3. Kieliszki do wódki lub likieru Sterling 35 ml
    Kieliszki do wódki lub likieru Sterling 35 ml
    Ocena:
    100%
    29,99 zł
  4. Kieliszki do likieru lub wódki Splendour
    Kieliszki do likieru lub wódki Splendour
    Ocena:
    100%
    64,99 zł

2024-09-05 07:03:00 0 viewed