Nalewka z pigwy to jesienny przysmak, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarce. Jej unikalny, lekko cierpki smak, doskonale łączy się z korzennymi i cytrusowymi nutami, tworząc napój, który wspaniale rozgrzewa i poprawia nastrój w chłodne dni. Jak zrobić nalewkę z pigwy i do czego można ją wykorzystać?
Nalewka z pigwy
Owocowe trunki oraz inne jesienne przysmaki, takie jak nalewka z orzecha włoskiego czy soki z czarnego bzu są miłym elementem spotkań towarzyskich i dyskusji w ciemne, chłodne wieczory. Nalana do kieliszków nalewka z pigwy i korzenne ciasto to duet, który przyniesie radość i rozgrzeje.
Już sam intensywny, żółty kolor, jakim charakteryzuje się nalewka z pigwy w karafce, wywołuje uśmiech. Ile procent ma ten alkohol, jakie ma właściwości i jak go zrobić, by zamknąć w butelce pełnię aromatu?
Nalewka z pigwy - na co pomaga?
Maceracja ziół i owoców od tysięcy już lat jest sposobem na zachowanie prozdrowotnych właściwości roślin. O prozdrowotny charakter podejrzewana jest także nalewka z pigwy – na co pomaga ten owoc?
Pigwa, dzięki zawartości pektyn pomaga w regulacji trawienia i zapobiega różnorodnym problemom, płynącym z układu pokarmowego. Mając to na uwadze, nalewkę z pigwy można serwować jako aperitif lub dagestif przy sytym posiłku. Żółte, aromatyczne owoce zawierają także mnóstwo witaminy C, a także przeciwutleniacze – dwa ważne elementy dbania o układ odpornościowy. Z pewnością spożywanie zrobionego z nich alkoholu to czysta przyjemność dla zmysłów – gwarantuje poprawę nastroju i optymizm!
Nalewka z pigwy - ma ile procent?
Nalewka z pigwy, podobnie jak większość nalewek owocowych, posiada alkohol w stężeniu mieszczącym się w widełkach od 15 do 30%. Jakie stężenie wyróżnia nalewkę z pigwy – ile procent będzie miał kieliszek – zależy od czynników takich, jak: sposób przygotowania, proporcje składników, rodzaj użytego alkoholu, a nawet stopień dojrzałości użytych do produkcji owoców. Może być mocniejsza lub słabsza - wartość procentową kontroluje się poprzez dostosowanie ilości spirytusu użytego do maceracji owoców.
Nalewka z pigwy - z czym pić?
Choć przepyszne są solo, można eksperymentować z dodatkami, które nieco odmienią domowe trunki, jak nalewka z pigwy – z czym pić, by podbić aromaty? Jak serwować pigwówkę?
- Czystą – domowe nalewki, takie jak nalewka z pigwy najlepiej jest degustować samodzielnie, lekko schłodzone lub w temperaturze pokojowej w kieliszkach do likieru.
- Z kostkami lodu – do karafki z pigwówką można przed podaniem dorzucić kilka kostek lodu, aby stała się lżejsza i orzeźwiająca.
- Z wodą gazowaną – można rozcieńczyć nalewkę z pigwy wodą gazowaną w proporcji 4:1, aby uzyskać pełen cytrusowego smaku koktajl.
- Z tonikiem - kombinacja nalewki z pigwy i toniku to goryczka połączona z orzeźwiającym aromatem.
- Z sokiem z cytryny - dodanie odrobiny soku z cytryny do nalewki z pigwy może podkreślić jej aromat i nadać jej świeżości.
- Z białym winem - nalewka z pigwy może być doskonałym dodatkiem do białego wina, a połączenie tych dwóch trunków da efekt w postaci delikatnego drinka.
- Z dodatkiem przypraw korzennych – do nalewki z pigwy doskonale pasują cynamon, goździki, imbir czy gałka muszkatołowa, które można dodać już na etapie przygotowania jej.
Nalewka z pigwy daje wiele możliwości – a jak wykorzystać pigwę z nalewki w kuchni?
Pigwa z nalewki - jak wykorzystać?
Nie tylko sam napój wprawia w dobry nastrój, ma na to wpływ też smakowita pigwa z nalewki – jak ją wykorzystać w kuchni? Pyszne i aromatyczne owoce można użyć na wiele różnych sposobów, np.: w całości lub blendując je na gładką masę. Najpopularniejsze przepisy to m.in.:
- nadzienia i polewy deserowe, w tym do lodów czy ciast, muffinek i pączków,
- konfitury do naleśników lub herbaty, ale też jako dodatek do serów pleśniowych i kozich,
- sosy do pieczonego mięsa, szczególnie do dziczyzny czy wieprzowiny,
- baza do rozgrzewającego kompotu.
Pigwa z nalewki ma wiele zastosowań – należy jednak pamiętać, że potrawy z jej dodatkiem, nawet przy dłuższym gotowaniu, mogą zawierać alkohol.
Jak zrobić nalewkę z pigwy?
Czy istnieje uniwersalny przepis na pigwówkę? Jak zrobić nalewkę z pigwy w domu? Bazowy przepis jest bardzo prosty. Aby go zmodyfikować, wystarczy dodać zioła, takie jak goździki, ziele angielskie, imbir czy cynamon albo skórkę z cytryny czy pomarańczy do słoika wraz z cukrem.
Aby przygotować nalewkę z pigwy potrzebne będą:
- 1 kg pigwy
- 0,5-1 litra spirytusu lub wódki (im mocniejszy alkohol, tym szybciej będzie gotowa nalewka)
- 200-300 g cukru
Pigwę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Pestki mogą zostać w środku – zawierają pektyny, które pozytywnie wpływają na docelowy aromat. Umieścić pokrojone owoce w szklanym, czystym słoju. Zasypać je cukrem, a następnie zalać alkoholem – tak, aby całkowicie zanurzyć zawartość słoika w płynie. Szczelnie zamknąć naczynie i umieścić w ciepłym miejscu na 3-4 miesiące. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, aby połączyć składniki. Po upływie tego czasu, przecedzić nalewkę przez sitko lub gazę, oddzielając owoce od napoju. Alkohol przelać do karafki i zakorkować, a owoce włożyć do słoika. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jak podawać nalewkę z pigwy? Kieliszki i karafki od KROSNO: