Wybór odpowiedniego wina do mięsa może być nie lada wyzwaniem. Wino ma za zadanie uzupełnić smak potrawy i podkreślić jej aromat – w tej roli z pewnością sprawdzą się wina czerwone, raczej wytrawne i półwytrawne. Jakie wina najlepiej pasują do steków, mięsa wieprzowego i wołowego? Jak je serwować z klasą, by obiad czy kolacja stały się jeszcze przyjemniejsze?
Jakie wino do mięsa?
Przygotowując romantyczną kolację lub rodzinne spotkanie, warto poszukać odpowiedzi na pytanie: jakie wino do mięsa wybrać? Odpowiedź zależy od wielu czynników: czy ma być to wino do wieprzowiny, czy wołowiny, pieczeni, steka, a może tatara. Jakie wino do kaczki, a jakie do kurczaka?
Istnieją rozwiązania uniwersalne, do których należy m.in.: Cabernet Sauvignon, jedno z najpopularniejszych na świecie czerwonych win. Charakteryzujące się nutami czarnej porzeczki, czekolady i cedru, podkreśli smak potraw mięsnych, steków i pieczeni. Dobrym wyborem będzie także Syrah – pochodzący z południowej Francji trunek o bogatym smaku z aromatami jagód, pieprzu i czarnej porzeczki.
Jakie wino do wieprzowiny?
Jakie wino do wieprzowiny polecane jest przez sommelierów? Delikatniejsze w smaku potrawy „lubią” towarzystwo subtelnych alkoholi. Kieliszki do wina można więc uzupełnić burgundzkim Pinot Noir o owocowo-kwiatowym aromacie, w którym dominują owoce leśne, żurawina czy wiśnie.
Strzałem w dziesiątkę będzie mniej popularne wino ze szczepu Barbera z włoskiego Piemontu. Lekko kwaśny trunek w intrygujący sposób łączy się ze smakiem dań z wieprzowiną. Można zdecydować się także na Zinfandel - wino czerwone pochodzące z Kalifornii, które wyróżniają nuty jagód, truskawek i czekolady. Ciekawą propozycją jest Rioja Reserva z Hiszpanii. Wino zachowuje bogaty smak i aromat owoców, ale też skórki od chleba, a nawet śmietany dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach dębowych
Odpowiedź na pytanie, jakie wino do mięsa wieprzowego nie sprawdza się dla potraw z wołowiny. Które trunki będą najlepsze w przypadku intensywnych dań?
Jakie wino do wołowiny?
Wyrazisty smak tego mięsa sprawia, że kwestia tego, jakie wino do wołowiny zaserwować jest nieco trudniejsza, niż w przypadku wina do wieprzowiny. Trunek nie może być bowiem zdominowany przez jedzenie, a więc lepiej wybrać alkohole o intensywniejszym bukiecie.
Decydując się na wino do wołowiny, można postawić na:
- Cabernet Sauvignon – alkohol z regionu Napa Valley w Kalifornii, który charakteryzuje się mocnymi nutami m.in. prażonego karmelu, ciemnej śliwki, czereśni.
- Châteauneuf-du-Pape – wytrawny trunek z południowej Francji o wyrazistych nutach owocowych i korzennych.
- Amarone – pochodzący z Włoch, intensywny w smaku alkohol o aromatach bakalii i gorzkiej czekolady, który powstaje z suszonych winogron.
- Ribera del Duero – hiszpański trunek o nutach korzennych oraz owocowych.
- Malbec – klasyk z Argentyny, który wyróżnia się bazą o aromatach czarnej porzeczki, wiśni i czekolady.
Jakie wino do steka?
Jeszcze ciekawsze propozycje to te, odpowiadające na pytanie, jakie wino do steka. Niezależnie od stopnia wysmażenia, najlepszym wyborem będą intensywne w smaku napoje.
Klasyka kuchni mięsnej w towarzystwie francuskiego Bordeaux to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nalane do eleganckich kieliszków, cieszy każdym łykiem – w ustach rozchodzi się świeży i kremowy smak czarnej porzeczki, malin i wiśni.
Pochodzące z Piemontu Barolo o wysokiej zawartości alkoholu to doskonałe wino do steka. Zazwyczaj 3-letnie trunki są kwaśne – a wraz z upływem czasu łagodnieją. Zachwycają aromatem czarnej porzeczki i fiołka, pieprzu, skóry i tytoniu. Serwowane zgodnie ze sztuką, w odpowiedniej temperaturze i kieliszkach, będą ukoronowaniem kolacji ze stekiem w roli głównej!
Czerwone wino do wieprzowiny lub wołowiny podawaj w kieliszkach od KROSNO