Cytrynówka to popularny w Polsce napój alkoholowy, który każdy łatwo przygotuje w domu. Można go modyfikować na kilka różnych sposobów, tworząc swoją własną, tajną recepturę. Jak zrobić dobrą cytrynówkę? Czy cytrynówka może się zepsuć? 

Kieliszki do cytrynówki - Splendour KROSNOKieliszki do cytrynówki - Splendour KROSNO

Jak zrobić cytrynówkę?         

Cytrynówka to alkohol przygotowany na bazie cytryn, cukru i wódki lub spirytusu. Jest to rodzaj nalewki bardzo popularnej w Polsce – choć podobne alkohole, jak limoncello, spotykane są też na południu Europy. Jej „moc” to około 30-40% zawartości alkoholu.

Jak zrobić cytrynówkę samodzielnie? Proces przygotowania obejmuje macerację skórek cytrynowych wraz z cukrem i alkoholem, co nadaje napojowi intensywny smak. Warto mieć taką nalewkę w swojej lodówce szczególnie w okresie letnim, gdy w upalne wieczory nalana do kieliszków dodaje świeżości i orzeźwienia spotkaniom w gronie najbliższych.

Jak zrobić dobrą cytrynówkę? Jakie dodatki do cytrynówki?  

W wielu domach gospodynie mają swoje sposoby na to, jak zrobić dobrą cytrynówkę. Kluczowe są tutaj dodatki, wśród których najbardziej wyjątkowe to:

  1. Mięta - dodanie listków mięty do cytrynówki nada jej świeżości i orzeźwiającego aromatu.
  2. Imbir - dołożenie kawałków imbiru doda cytrynówce pikantnego i lekko ostrego smaku.
  3. Maliny - dodanie malin do cytrynówki sprawi, że będzie ona słodsza i bardziej owocowa, przywodząca na myśl wakacje.
  4. Miód - może być on używany zamiast cukru do słodzenia cytrynówki, dodając jej wytrawności. 
  5. Przyprawy korzenne – dodając do cytrynówki przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy anyż, można uzyskać ciepłe aromaty.
  6. Jagody - dodanie jagód do cytrynówki zmieni jej kolor na bardziej intensywny.
  7. Inne owoce cytrusowe - oprócz cytryn, można dodać do cytrynówki także inne owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, limonki czy mandarynki, aby uzyskać bardziej złożony smak.
  8. Zioła - dodanie ziół takich jak rozmaryn, tymianek czy szałwia może spowodować pojawienie się w cytrynówce interesujących aromatów.

Przygotowując cytrynówkę z dodatkami, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji i staranne przesączenie napoju przed podaniem, aby pozbyć się wszelkich resztek składników stałych. 

Czy cytrynówka może się zepsuć?    

Dobrze jest znać odpowiedź na pytanie: czy cytrynówka może się zepsuć. Podobnie, jak inne alkohole owocowe, jak. np. nalewka z malin, może się ona zepsuć. Chociaż wysoki poziom alkoholu zapobiega szybkiej degradacji napoju, cytrynówka w dłuższej perspektywie może stracić na jakości, jeśli nie jest odpowiednio przechowywana. Działanie światła słonecznego, wysoka temperatura, dostęp do powietrza lub zanieczyszczenia mogą przyspieszyć proces utraty walorów smakowych i aromatów. Dlatego należy zadbać o przelanie jej do czystej karafki z zamknięciem i przechowywać ją w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli cytrynówka zmienia kolor, zapach czy smak, jest to znak, że mogła się zepsuć i nie należy jej spożywać. Jak zrobić dobrą cytrynówkę w domu?

Cytrynówka - przepis 

Przed eksperymentowaniem z dodatkami, na pierwszy raz najlepiej jest sprawdzić, jak smakuje podstawowa cytrynówka – przepis jest prosty do wykonania w domu. Jej bazowymi składnikami są:

  • cytryny: świeże i najlepiej organiczne, aby uniknąć sztucznych środków konserwujących.
  • spirytus lub wódka: alkohol zazwyczaj o mocy 40-70%.
  • cukier: biały lub brązowy, w zależności od upodobań smakowych.
  • woda: przefiltrowana, najlepiej przegotowana.

Trunek ten – od pierwszego dnia maceracji do dnia spożycia – potrzebuje nawet 4 miesięcy, by osiągnąć pełnię smaku i aromatu.

 

Aby przygotować dobrą cytrynówkę należy przygotować

  • 5-6 dużych cytryn
  • 1 litr spirytusu 95% lub wódki – w zależności od oczekiwanej mocy
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • ewentualne dodatki wg uznania

Umieścić alkohol w dużym, czystym słoju, zostawiając miejsce na owoce. Cytryny umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć. Skórkę z cytryn zetrzeć, unikając białej części. Startą skórkę umieścić w słoju z alkoholem. Odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Po upływie tego czasu przygotować syrop cukrowy – w rondlu zagotować 500 ml wody i rozpuścić w niej 500 g cukru. Po przestygnięciu przelać do słoja ze skórką cytrynową i spirytusem, całość dokładnie wymieszać. Odstawić naczynie na kolejne 2-3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Po niecałym miesiącu przelać zawartość słoja przez sito lub gazę, oddzielając części stałe od płynu. Gotową cytrynówkę przelać do karafki i odstawić w ciemne miejsce – jest gotowa do spożycia po upływie kolejnego miesiąca.

Kieliszki do cytrynówki od KROSNO

  1. Kieliszki do likieru lub wódki Splendour
    Kieliszki do likieru lub wódki Splendour
    Ocena:
    100%
    64,99 zł
  2. Kieliszki do wódki lub likieru Sterling 35 ml
    Kieliszki do wódki lub likieru Sterling 35 ml
    Ocena:
    100%
    29,99 zł
  3. Kieliszki do wódki Krista 50ml
    Kieliszki do wódki Krista 50ml
    Ocena:
    100%
    49,99 zł
  4. Kieliszki do wódki na nóżce Mixology 35 ml
    Kieliszki do wódki na nóżce Mixology 35 ml
    Ocena:
    100%
    49,99 zł

2024-03-01 07:38:00 0 viewed