Jak układać owoce i ciasta na paterze?

Patera z rantem czy bez to naczynie doskonałe do serwowania deserów i łakoci. Podczas przyjęcia w domu warto zastanowić się, jak układać owoce i ciasta na paterze, aby wyglądały estetycznie, elegancko i zachęcały do delektowania się słodyczą. Jakie zasady warto znać, przygotowując paterę na imprezę? Czy wybrać paterę z rantem, czy bez i od czego to zależy?

Co to jest patera?

Patera do ciasta to rodzaj naczynia kuchennego, zazwyczaj wykonanego z metalu lub szkła, służącego do serwowania ciast, deserów, owoców, a nawet słonych przekąsek. Jest to płaskie, okrągłe naczynie, zwykle o lekko opadających bokach, które ułatwia wyjmowanie kawałków ciasta lub z rantem, który utrudnia ich zsunięcie się. Większość z nich ma wysoką stópkę, mogą mieć też szklane klosze, chroniące jedzenie przed wysychaniem i dostępem owadów. Mogą mieć kilka pięter lub tylko jedno.

Patera może być używana do prezentacji gotowych wypieków oraz podawania ich na stole, ale też wykorzystywana jako baza do elementów dekoracyjnych. Może być zdobiona lub prosta – wszystko zależy od wybranej aranżacji. Jak układać owoce i ciasta na paterze?

Jak ułożyć owoce na paterze?                      

Zanim odpowie się na pytanie, jak ułożyć owoce na paterze, najpierw trzeba zdecydować się na odpowiednie naczynie. Odpowiednia na przyjęcie w domu, podczas którego serwowane będą banany, jabłka, gruszki, maliny i wiele innych smakołyków, będzie patera z rantem. Ścianka chroni zawartość przed zsunięciem się podczas przesuwania jedzenia po szklanej tafli. Serwując owoce w ogrodzie, warto też zaopatrzyć się w szklany klosz, który ochroni je przed muszkami czy osami.

Ułożenie owoców na paterze powinno być przemyślane pod kątem estetyki, ale też możliwości swobodnego sięgania po nie. Na co zwrócić uwagę?

  1. Naczynie powinno być odpowiedniego rozmiaru, stabilne i równe.
  2. Zaczynając od środka patery, można układać owoce od największego, jak melony czy ananasy, do najmniejszego, jak truskawki i śliwki po brzegach.
  3.  Jagody, maliny czy porzeczki mogą znaleźć się w osobnych miseczkach, postawionych na paterze.
  4. Dobrze jest układać je na zmianę, przeplatając ze sobą kontrastowe kolory, jak żółty i fioletowy lub zielony i czerwony. 
  5. Jeśli patera ma kilka warstw, najwyżej powinny stać owoce wysokie, a najniżej najmniejsze.
  6. Chcąc dodać paterze atrakcyjności, można umieścić na owocach gałązki ziół, jak mięta czy bazylia, pomiędzy owocami. Przepięknym dodatkiem dekoracyjnym będą też jadalne kwiaty.

Przed zaserwowaniem trzeba upewnić się, że wszystkie owoce są równomiernie rozłożone i nie zsuwają się przy przenoszeniu.

Jak ładnie ułożyć ciasto na paterze? 

Podczas domowego przyjęcia należy też zwrócić uwagę na to, jak ładnie ułożyć ciasto na paterze. Tutaj podstawowe zasady wyglądają nieco inaczej.

  1. Ciasto powinno znajdować się na paterze bez rantu, a ciastka, muffinki i inne desery, chwytane dłońmi na tej z rantem.
  2. Kształt i rozmiar powinien być dopasowany do wielkości kawałków.
  3. Na każdym piętrze patery należy położyć papierową serwetkę, aby ciasto lub krem nie kleiły się do naczynia.
  4. Kawałki muszą być od siebie delikatnie odsunięte. Nie mogą się ze sobą stykać, umożliwiając wygodne nałożenie, ale też przestrzenie nie powinny być zbyt duże, aby patera wyglądała na wypełnioną.
  5. Różne rodzaje ciasta można układać na przemian lub dopasowując do siebie kolory.
  6. Do dekoracji ciast na paterze sprawdzą się świeże owoce, jak truskawki czy jagody, listki mięty, jadalne kwiaty albo cukrowe czy czekoladowe ozdoby.
  7. Brzeg jednopiętrowej patery można też przed ułożeniem na niej deserów zamoczyć w soku z cytryny i odcisnąć w posypce lub cukrze, tworząc tym samym crust podobny do tego ze szklanek koktajli.

Jeśli między piętrami jest miejsce, w ciasta można wcisnąć etykietki na wykałaczkach, które podpowiedzą, jak nazywa się lub co jest podstawowym składnikiem każdego kawałka.

Jak przenieść tort na paterę?

Podczas przyjęcia urodzinowego w domu niezbędna jest patera bez rantu. Tylko jak przenieść tort na paterę z talerza, w którym był w lodówce? Najważniejsza jest płaska, czysta, stabilna powierzchnia. Ostrożnie przesuwając szeroką szpatułkę pod spód tortu, trzeba delikatnie podważyć brzeg. Talerz ustawić pod kątek do patery i delikatnie podtrzymując tort za dolną warstwę, przenieść go na docelowe naczynie, drugą ręką stabilizując ciasto.

Po przeniesieniu tortu na paterę, trzeba zazwyczaj poprawić dekorację czy wyrównać krem. Po pokrojeniu, dzięki równemu szkłu i braku rantu, każdy kawałek z łatwością będzie można przenieść na talerz solenizanta.

Najpiękniejsze patery na ciasta i torty od KROSNO

  1. Różowa patera na ciasto na nodze z rantem 28 cm
    Różowa patera na ciasto na nodze z rantem 28 cm
    Cena promocyjna 69,99 zł Cena podstawowa 99,99 zł Najniższa cena 69,99 zł
    Brak w magazynie
  2. Patera na tort Harmony 32 cm
    Patera na tort Harmony 32 cm
    Ocena:
    100%
    109,99 zł
  3. Szklana patera na nodze z rantem 32cm
    Szklana patera na nodze z rantem 32cm
    Cena promocyjna 40,00 zł Cena podstawowa 69,99 zł Najniższa cena 40,00 zł
  4. Patera z kloszem Sakred by Karim Rashid - emerald 32 cm
    Patera z kloszem Sakred by Karim Rashid - emerald 32 cm
    Cena promocyjna 119,90 zł Cena podstawowa 1 199,00 zł Najniższa cena 119,90 zł
    Brak w magazynie
  5. Talerz z kloszem Elite 28 cm
    Talerz z kloszem Elite 28 cm
    Ocena:
    100%
    144,99 zł
  6. Dymna patera na ciasto na nodze z rantem 28 cm
    Dymna patera na ciasto na nodze z rantem 28 cm
    Cena promocyjna 69,99 zł Cena podstawowa 99,99 zł Najniższa cena 69,99 zł
    Brak w magazynie
  7. Patera z kloszem Elite 28 cm
    Patera z kloszem Elite 28 cm
    Ocena:
    97%
    159,99 zł

2024-03-20 12:19:00 0 viewed