Garnirowanie i crustowanie, czyli sztuka ozdabiania drinków

Garnirowanie i crustowanie – te dwa, tajemniczo brzmiące słowa są najlepszą drogą do tego, by zaskoczyć swoich gości nie tylko niebanalnym sposobem serowania drinków, ale także ich ciekawym i nieoczywistym smakiem. Techniki garnirowania i crustowania są doskonale znane ekspertom z zakresu sztuki barmańskiej, ale warto je znać i stosować również w swoim domu.

Czym jest garnirowanie drinków?

Garnirowanie to nic innego, jak sztuka dekorowania drinków przy użyciu rozmaitych dodatków, które sprawiają, że nawet proste koktajle prezentują się spektakularnie i zachwycają swoim wyjątkowym smakiem.

Dekorowanie drinków owocami   Dekorowanie drinków owocami Dekorowanie drinków owocami

Szklanka Mixology 350ml; Szklanki Mixology 500 ml,  Szklanki long drink Blended 350 ml

Pamiętaj jednak, że garnirowanie jest formą dopełnienia i urozmaicenia drinka, co oznacza, że dodatki nie powinny go przytłaczać, lecz jedynie uzupełniać. Zachowanie umiaru przy dekorowaniu jest więc zdecydowanie wskazane.

Garnirowanie drinków – jakie dodatki wybrać?

Garnirowanie zwykle sprowadza się do dekorowania drinków -najczęściej przy użyciu świeżych owoców – ich plasterki można założyć na brzeg kieliszka czy szklanki z alkoholem, zaś pokrojone kawałki, wrzucić do środka. W zależności od tego, jaki drink planujesz podać swoim gościom, do dekoracji możesz użyć np.:

  • kolorowych parasolek – sprawią, że przygotowane przez Ciebie drinki będą wyglądać bardzo egzotycznie i wakacyjnie;
  • fantazyjnie skręconej skórki pomarańczy, cytryny lub limonki;
  • zielonych lub czarnych oliwek – nadziewanych pieprzem bądź papryką;
  • listków mięty – rewelacyjnie komponują się z orzeźwiającymi drinkami, np. Mojito i Mint Julep;
  • wisienek koktajlowych – doskonałe do drinków z grenadyną lub w kolorze zielonym;  
  • tzw. ósemki cytryn i limonek – wrzuć je do drinków, a będą prezentować się niezwykle egzotycznie;
  • plasterka cytryny czy innego owocu (a niekiedy również warzywa!) – natnij go i umieść na krawędzi szklanki lub kieliszka z drinkiem.

Jeśli myślisz o tym, aby uraczyć swoich gości prawdziwie egzotycznymi drinkami, koniecznie zadbaj o to, aby nie zabrakło w nich równie egzotycznych owoców. Znakomicie sprawdzają się do tego np. kawałki grejpfrutów i ananasów – możesz wykorzystać je jako bazę do zrobienia pysznej, karaibskiej Pina Colady z rumem oraz delikatną śmietanką kokosową.

Przy garnirowaniu pamiętaj o zachowaniu umiaru, zaś w kwestii doboru poszczególnych dekoracji, zaufaj swojej wyobraźni i pomysłowości, dzięki czemu z łatwością wyczarujesz wiele drinków, zaskakujących nie tylko ciekawym smakiem, ale również formą podania.

Co istotne, efektowną dekoracją koktajlu jest również samo szkło, w którym go serwujesz. Zadbaj więc o to, aby w Twoim domowym barku nie zabrakło eleganckich kieliszków do Martini, szklanek do long i short drinków, czy kieliszków do Margarity.

Crustowanie drinków – efekt szronu na szkle

Garnizowanie nie jest jedyną formą ozdabiania drinków. Inną, równie popularną formą tworzenia niebanalnych dekoracji jest tzw. crustowanie – dzięki tej prostej i szybkiej technice, sprawisz, że nawet najprostszy drink będzie wyglądać bardzo profesjonalnie i niezwykle apetycznie!

W odróżnieniu od garnizowania, technika crustowania polega na zanurzeniu krawędzi kieliszka najpierw w soku (np. z cytryny), a następnie w cukrze lub soli, co daje efekt szronu, który poprawia zarówno wygląd drinka, jak i jego walory smakowe.

  • Crusta – jak ją przygotować?

Najbardziej podstawową crustę zrobisz przy wykorzystaniu zaledwie 2 składników – soku z cytryny lub limonki oraz cukru. W przypadku niektórych drinków – np. Margarity lub Salty Dog, krawędź kieliszka bądź szklanki można pokryć solą, która świetnie kontrastuje ze smakiem koktajlu, dodając mu wytworności oraz wyrazistego charakteru.

Innym sposobem na przyrządzenie crusty jest zwilżenie krawędzi naczynia niewielką ilością likieru, który dodawany jest do koktajlu, a następnie - zanurzenie w cukrze - w formie kryształków lub pudru.

Zamiast soku z cytryny czy likieru, do zwilżenia szkła, możesz użyć także syropu cukrowego i soku z grejfruta lub pomarańczy.

Tworząc crustę, trzeba pamiętać przede wszystkim o tym, że ma ona dodać drinkowi uroku i ciekawego wyglądu, ale jednocześnie powinna stanowić jego integralną część, w związku z czym musi z nim współgrać i tworzyć spójną – również pod względem smaku – całość.

Kieliszki do margarity Avant Garde KROSNO Szklanki do wina Harmony KROSNO

Kieliszki do margarity Avant-GardeSzklanki do wina Harmony

W bardzo prosty sposób, możesz również zaromatyzować crustę do drinka – w takim przypadku sięgnij po mniej oczywiste dodatki, takie jak:

  • kakao,
  • starta skórka pomarańczy z cukrem,
  • cynamon,
  • brązowy cukier trzcinowy,
  • syrop malinowy i wiórki kokosowe,
  • drobno posiekany rozmaryn z solą,
  • cukier z wiórkami czekolady.

Wskazówka

Zwykła sól kuchenna może być za słona do Margarity. W takim przypadku z powodzeniem możesz zastąpić ją różową solą himalajską, która jest delikatniejsza w smaku, a dodatkowo ma ciekawy i niebanalny odcień.

 

Jeśli nie możesz się zdecydować na jeden rodzaj crusty – postaw na ciekawą mieszankę crust w ramach jednego drinka! Jak to zrobić?

Użyj 2-3 crust na jednym kieliszku – w zależności od tego, z której strony będziesz sączyć drinka, osiągniesz zupełnie inne doznania smakowe!

2019-07-19 07:01:00 493 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published