Drink, czyli inaczej koktajl, to jeden z najpopularniejszych na świecie sposobów serwowania alkoholu, choć ich geneza owiana jest tajemnicą. W Polsce jak grzyby po deszczu wyrastają szkoły dla barmanów, w których uczą się oni, jak w efektowny sposób przygotowywać drinki, by uatrakcyjnić gościom baru oczekiwanie na te smaczne napoje. Mimo że wciąż powstają nowe przepisy na koktajle, a najlepsze lokale szczycą się swoimi firmowymi na nie pomysłami, istnieje 15 podstawowych typów, których można napić się wszędzie. Jak przygotować najpopularniejsze, klasyczne drinki?

 

Drink, czyli kok-tajl

Trudno znaleźć wzmianki o pierwszym przyrządzonym w historii drinku. Naukowców na trop ich powstania naprowadziła ich angielska nazwa: „cocktail”. „Cock”, czyli kogut i „tail” – ogon zawiodły ich aż do Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie popularne od setek lat są są walki kogutów, odbywające się niegdyś pod oberżami. Wysunęli więc dwie tezy o powstaniu pierwszego drinka. Pierwsza z nich opowiada o tym, jak w XVIII wieku po jednej z walk, właściciel zwycięskiego ptaka zamówił alkohol dla wszystkich znajdujących się w oberży widzów. Niestety, oberżysta nie posiadał wystarczającej ilości jednego typu trunku, by poczęstować zebranych, więc zlał zawartość różnych butelek, mieszając je dla zabawy kogucimi piórami. Ten przypadkowo powstały napój tak zasmakował gościom, że kolejnym razem znów poprosili o przygotowanie „koguciego ogona”, czyli „cocktailu”.

Druga historia także powiązana jest z walkami kogutów. Mówi ona o tym, że mieszanki alkoholi i dodatków były podawane przed walką… ptakom, aby zwiększyć ich waleczność i odwagę. Wciąż jednak nie wiadomo, jak pomysł na tę mieszanki znalazł się w Ameryce Północnej, gdzie już na początku XIX wieku bary zaczęły serwować różnego rodzaju „cocktaile” swoim klientom. Dziś na świecie istnieją tysiące przepisów na drinki, które można podzielić na kilka podstawowych typów.

Typy drinków

Klasyczne przepisy na drinki można zamknąć w kilku odmianach. Pierwszymi z nich są shoty, shorty i longi. Te pierwsze pije się na raz – mają do 50 ml objętości. Shorty z kolei to od 60 do 100 ml napoju. Koktajle powyżej tej wartości nazywa się natomiast longami. Drinki kwaśne, najczęściej z sokiem z cytrusów nazywa się „sour”. Z kolei te słodsze mogą być podane jako „crustas”, czyli z brzegiem zwilżonym cytryną i obtoczonym w cynamonie, cukrze itp. Drinki mogą efektownie płonąć – nazywa się to flambirowaniem. Wyjątkowo wyglądają też koktajle warstwowe – dzięki łączeniu płynów o różnej gęstości można uzyskać wielokolorowy napój.

Miksowanie

Zanim przygotuje się klasyczne drinki warto zwrócić uwagę na sposób mieszania dodatków. Można to zrobić poprzez zwykłe nalanie ich po sobie na lód znajdujący się w szklance. Następnie miesza się je bezpośrednio w szkle. Jeśli rozpuszczające się kostki lodu zepsują z czasem smak napoju, barman miesza je z pozostałymi składnikami w szklanicy barmańskiej (bardzo wysokiej szklance), aż całość się schłodzi, a następnie przelewa sam płyn do szklanki. Dla gęstych składników – drinków, które łączy się z mlekiem, kremami, jajkiem albo alkoholem, który nie powinien być rozcieńczany wodą z rozpuszczającego się lodu – przydaje się shaker. Dzięki temu można uzyskać jednolitą masę. Niektóre alkohole i dodatki można też zblendować z kruszonym lodem. Wreszcie najbardziej skomplikowane koktajle mogą zostać przygotowane przez połączenie tych metod. Do nalewania części drinków przyda się też sitko o drobnych oczkach, które pomaga pozbyć się niechcianych cząstek, a także w niektórych przypadkach uzyskać ciekawą, warstwową barwę.

 

15 najpopularniejszych drinków – przepisy i serwowanie

Mohito

Mohito to wytrawny, orzeźwiający miętowy drink pochodzący z Kuby. Podobno pomysł na mentolowy alkohol powstał już w XVI wieku – był ulubionym napojem kapitana Drake’a, angielskiego korsarza, który opłynął na statku cały świat. Dziś klasyczne Mohito jest podstawowym koktajlem w menu turystycznych restauracji w Ameryce Środkowej i Południowej. W łatwy sposób można je przygotować w domu – będzie smakować szczególnie smakowicie w gorący, letni wieczór.

Do przygotowania MOHITO potrzebne będą:

  • 50 ml białego rumu
  • Pół limonki + ćwiartka do dekoracji
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • Kilka listków mięty
  • 25 ml wody gazowanej
  • Kruszony lód

Limonkę wyszorować, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wysokiej szklanki. Zasypać cukrem i dokładnie ugnieść. Następnie dodać listki mięty i znowu ugnieść. Do połowy wysokości szklanki dodać lód, a następnie rum i znów lód. Zamieszać. Na wierzch dodać wodę gazowaną. Szklankę udekorować limonką i listkami mięty.

 

Margarita

Margarita to typowy koktajl z meksykańskiego baru. Istnieje wiele jej wersji smakowych, jednak za bazę zawsze służy tequila. Do je przygotowania najlepiej jest użyć oryginalnej złotej lub srebrnej tequili, która nie posiada żadnych dodatków, oprócz czystego alkoholu z meksykańskiej agawy. Warto też pamiętać o efektownym zdobieniu szklanki – crust z soli i limonki nie tylko przykuje uwagę, ale też wpłynie na ostateczny smak koktajlu. 

Do przygotowania MARGARITY potrzebne będą:

  • 40 ml tequili (najlepiej złotej)
  • 20 ml brandy
  • 20 ml likieru cointreau
  • 40 ml sour mix (syropu do margarity)
  • 30 ml soku z limonki + 10 ml do crustu
  • 2 łyżki drobnej soli do zrobienia crustu
  • 5 kostek lodu
  • Plaster limonki

Brzegi szklanki typu old fashion wymoczyć w soku z cytryny, a następnie w soli. Do shakera wlać wszystkie składniki oraz wrzucić kostki lodu. Dokładnie wymieszać. Przelać do naczynia udekorowanego crustem i plastrem limonki.

 

Vesper Martini

Vesper Martini to drink, którego koniecznie powinni spróbować fani Jamesa Bonda. Wstrząśnięty – nie zmieszany – napój to ulubiony koktajl agenta 007. Choć został wymyślony dużo wcześniej, podanie przepisu w powieści „Casino Royale” przez jej autora Iana Fleminga sprawiło, że stał się klasykiem i punktem obowiązkowym niemal każdej eleganckiej imprezy.

Do przygotowania VESPER MARTINI potrzebne będą:

  • 20 ml wódki
  • 60 ml ginu
  • 10 ml wermutu lub likieru lillet
  • 5 kostek lodu
  • Skórka z ćwiartki cytryny

Przed podaniem kieliszek schłodzić przez kilka minut w zamrażarce. Do shakera wlać wszystkie składniki oraz włożyć kostki lodu. Dokładnie wymieszać i przelać do schłodzonej szklanki typu old fashion. Udekorować skórką z ćwiartki cytryny.

 

Czarny Rusek (BLACK RUSSIAN)

Gdy rozpoczęła się zimna wojna, Rosjanie w Stanach Zjednoczonych byli postrzegani przede wszystkim jako niebezpieczeństwo. Legenda krążąca wśród historyków mówi, że propagandy tej postanowił w późnych latach ’40 XX wieku zażartować brukselski barman, którzy przygotował dla swojej klientki – amerykańskiej ambasador – autorski, tajemniczy czarny drink, który nazwał „Black Russian” („Czarny Rusek”).

Do przygotowania CZARNEGO RUSKA (BLACK RUSSIAN) potrzebne będą:

  • 40 ml wódki (może być smakowa, np. orzechowa lub kakaowa)
  • 20 ml likieru kawowego
  • 4-5 kostek lodu

Do szklanki wrzucić kostki lodu. Zalać je wódkę oraz likierem kawowym. Całość zamieszać.

 

Biały Rusek (WHITE RUSSIAN)

Biały Rusek (White Russian) to nieskomplikowany, słodki drink kawowy. Jego nazwa nawiązuje do stronnictwa „Białych” – ruchów politycznych walczących z „Czerwonymi”, czyli bolszewikami podczas rosyjskiej wojny domowej w Rosji na początku lat XX. Sam koktajl został jednak wymyślony dopiero w latach ’50 XX wieku i był wariacją na temat drinku Czarny Rusek.

 Do przygotowania BIAŁEGO RUSKA (WHITE RUSSIAN) potrzebne będą:

  • 40 ml wódki (może być smakowa, np. orzechowa lub czekoladowa)
  • 20 ml likieru kawowego
  • 30 ml mleka skondensowanego lub śmietanki 30%
  • Kruszony lód

Na spód szklanki wyłożyć kruszony lód. Następnie, aby powstały warstwy, po ściance wlać w kolejności wódkę, likier kawowy i mleczko skondensowane.

 

Kamikadze

Drink Kamikadze to odmiana koktajlu w typie shot. Rozlewa się go do kilku małych kieliszków i pije jeden po drugim. Dzięki dodatkowi cierpkiego syropu barmańskiego blue curacao nabiera intrygującego, błękitnego koloru. Został wymyślony w Japonii w amerykańskim barze, zaraz po II wojnie światowej, a swoją nazwą nawiązywał do pełnej poświęcenia tradycji azjatyckich wojowników-samobójców – kamikaze.  

 Do przygotowania KAMIKADZE (5 szotów) potrzebne będą:

  • 75 ml wódki
  • 75 ml syropu barmańskiego blue curacao
  • 75 ml soku z cytryny
  • 5 kostek lodów

Wszystkie składniki wraz z lodem dokładnie wymieszać w shakerze. Rozlać sam płyn do pięciu kieliszków. Pić jeden po drugim.

 

Cuba Libre

Pod koniec XIX wieku Stany Zjednoczone i Królestwo Hiszpanii toczyły walki o wpływy na Karaibach. Efektem tej wojny było między innymi zdobycie przez Kubę ograniczonej niepodległości, znajdującej się równocześnie w amerykańskiej strefie wpływów. Wtedy też sprowadzono na tę gorącą wyspę pierwszą butelkę Coca-Coli, którą zmieszano z kubańskim rumem Bacardi. Tak powstał drink pod nazwą-hasłem ówczesnych ruchów niepodległościowych: Cuba Libre, czyli: „Wolna Kuba”.

 Do przygotowania CUBA LIBRE potrzebne będą:

  • 60 ml białego rumu
  • 120 ml coli
  • 10 ml soku z limonki
  • 5 kostek lodu
  • Plaster limonki

Do szklanki włożyć kostki lodu. Wlać rum, a następnie uzupełnić colą. Na koniec dodać sok wyciśnięty z limonki i zamieszać. Podawać w szklance udekorowanej plastrem limonki.

 

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea to koktajl o dużym stopniu skomplikowania. Powstał w 1972 roku jako propozycja Roberta Butta, barmana z Long Island w Nowym Jorku na branżowy konkurs. Legenda głosi, że podobny koktajl był już znany podczas amerykańskiej prohibicji – mocna mieszanka na pierwszy rzut oka przypomina bowiem mrożoną herbatę, nie wzbudzając niczyich podejrzeń.

 Do przygotowania LONG ISLAND ICED TEA potrzebne będą:

  • 20 ml wódki
  • 20 ml tequili (najlepiej złotej)
  • 20 ml rumu
  • 20 ml ginu
  • 20 ml likieru barmańskiego triple sec
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego (kilogram cukru rozpuszczony i wygotowany w około 1,3 l wody)
  • 100 ml coli
  • 10 kostek lodu
  • Plaster limonki

Wysoką szklankę wypełnić kostkami lodu. Zalać je colą. Następnie w shakerze wymieszać wszystkie rodzaje alkoholu, likier, sok z cytryny, syrop cukrowy i kilka kostek lodu. Schłodzony płyn powoli wlać do szklanki, aby powstały dwie warstwy koloru. Na koniec włożyć plaster limonki.

 

Cosmopolitan

Pierwszy przepis na klasyczny drink, jakim jest Cosmopolitan powstał już na początku XX wieku. Naukowcy spierają się, czy został wymyślony przez zawodowych barmanów, czy oryginalnie powstał w społeczności homoseksualistów w amerykańskim Massachusetts, czy może za jego obecną formę odpowiadają barmani i barmanki ze Stanów Zjednoczonych, którzy roszczą sobie prawa do przepisu już od lat ‘70. Koktajl Cosmopolitan na całym świecie rozsławił serial „Seks w wielkim mieście” – był on w nim ulubionym drinkiem głównych bohaterek, który towarzyszył im podczas niemal każdej wspólnej imprezy w Nowym Jorku.

Do przygotowania COSMOPOLITANA potrzebne będą:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru barmańskiego cointreau
  • 10 ml soku żurawinowego
  • 20 ml soku z limonki
  • Skórka z ćwiartki cytryny

Szklankę typu old fashion schłodzić w zamrażarce lub przez wrzucenie kilku kostek lodu. Następnie w shakerze zmieszać kostki lodu, wódkę, likier, sok z limonki i sok żurawinowy. Płyn przelać z wysokości przez sitko o drobnych oczkach do zimnej szklanki. Do drinka wrzucić skórkę z ćwiartki z cytryny.

 

Negroni

Negroni to koktajl pochodzący z Włoch. Podawany jest często jako aperitif, na pobudzenie apetytu. Historycy twierdzą, że pierwszy raz został przygotowany we Florencji dla hrabiego Camillo Negroni, który poprosił o przygotowanie swojego ulubionego koktajlu Americano, jednak dodając ginu zamiast wody gazowanej. Nowa wersja napoju tak zasmakowała bogatemu arystokracie, ze razem z rodziną otworzył we Włoszech własną destylarnię, która przygotowywała gotowe, butelkowane negroni.

 Do przygotowania NEGRONI potrzebne będą:

  • 30 ml ginu
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 30 ml campari
  • Plaster skórki z pomarańczy
  • 15 kostek lodu

W schłodzonej wysokiej szklance zapełnionej lodem zmieszać gin, wermut i campari wysoką łyżką. Po kilkudziesięciu sekundach przelać płyn przez sitko do mniejszej szklanki, także uzupełnionej lodem. Udekorować plastrem skórki z pomarańczy.

 

Daiquiri

Daiquiri to kolejny drink pochodzący z Kuby, który tam jest dużo bardziej popularny, niż Mohito czy Cuba Libre! Wymyślono go również kilka lat po wojnie amerykańsko-hiszpańskiej. Podobno pracujący tam amerykańscy inżynierowie poprosili o dodanie do swojego ulubionego koktajlu rumu zamiast ginu. Nazwali go od pobliskiej plaży Tak powstało znane dziś Daiquiri, które następnie spopularyzował jeden z najpopularniejszych pisarzy na świecie i wielki fan tego koktajlu: Ernest Hemingway.

Do przygotowania DAIQUIRI potrzebne będą:

  • 50 ml białego rumu
  • 30 ml soku z limonki
  • 12,5 ml syropu cukrowego (kilogram cukru rozpuszczony i wygotowany w około 1,3 l wody)
  • 15 kostek lodu
  • Ćwiartka

Do shakera wrzucić połowę kostek lodu, wlać rum, sok z limonki i syrop cukrowy. Dokładnie zmieszać. Następnie płyn przelać do schłodzonej szklankę typu old fashion przez sitko o drobnych oczkach. Szklankę udekorować ćwiartką limonki.

 

Manhattan

Podobno pierwszy drink Manhattan powstał w 19870 roku podczas przyjęcia w Manhattan Club w Nowym Jorku. Wydane było na cześć ówczesnego kandydata na prezydenta, Samuela J. Tildena. Jego organizatorką miała być matka Winstona Churchilla – Lady Randolph, która podawała swoim gościom ten napój, a wydarzenie było takim sukcesem towarzyskim, że wszyscy jeszcze długo przygotowywali ten smakowity koktajl. Byłaby to piękna historia, gdyby nie fakt, że Lady Churchill spędzała wtedy czas we Francji, a w dodatku… była w ciąży. Istnieje tak wiele wersji tego koktajlu, że trudno dojść, który z nich był pierwszy – jego podstawowa wersja jest jednak raczej niezmienna.

Do przygotowania MANHATTAN potrzebne będą:

  • 40 ml słodkiego wermutu
  • 60 ml whisky
  • 3 krople angostury
  • Plaster skórki z pomarańczy lub kandyzowana wiśnia

Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlać wermut, whisky i angosturę. Mieszać kilkadziesiąt sekund długą łyżką. Po tym czasie przelać do niskiej szklanki sam płyn przez sitko. Na koniec włożyć plaster skórki z pomarańczy lub wiśnię.

 

Pina Colada

Pina Colada, to drink smakujący wakacjami. W tropikalnych krajach pije się go z wydrążonego ananasa, co stanowi dodatkową atrakcję do i tak wyjątkowego aromatu. Pina Colada pochodzi z Portoryko, a za autorów koktajlu uważani są nie tylko barmani, ale też piraci czy artyści. Do jego przygotowania potrzebny jest blender i kilka mocno schłodzonych, egzotycznych składników. Przy podawaniu drinka ze szklanki warto pamiętać, by zrobić kokosowy crust i wbić w limonkę małą, kojarzącą się ze słonecznymi wakacjami parasolkę.

Do przygotowania PINA COLADY potrzebne będą:

  • 50 ml białego rumu
  • 25 ml likieru kokosowego
  • 300 g schłodzonego ananasa
  • 200 ml zimnego mleka kokosowego
  • Kruszony lód
  • 10 ml soku z limonki do crustu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do crustu

Brzegi szklanki zamoczyć w soku z limonki, a następnie włożyć do wiórków kokosowych, aby powstał efektowny crust. Do blendera włożyć pokrojonego w kostkę i obranego ananasa, rum, likier i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Dodać kruszony lód i ponownie mieszać kilka sekund. Przelać do ozdobionych naczyń.

 

Bloody Mary

Bloody Mary, czyli Krwawa Mary to warzywny, wytrawny i ostry drink, który dostarczy do organizmu nie tylko alkohol, ale też… witaminy. Nazwa pochodzi od jego krwistego koloru i powiązana jest z historią królowej Marii I Tudor. Według powstałych lata po jej śmierci plotek i artystycznych fantazji miała ona więzić młode i piękne kobiety, a następnie pozyskiwać z nich krew do zabiegów pielęgnacyjnych lub do… picia, by zachować wieczną młodość. Prawda jest jednak o wiele bardziej prozaiczna – przydomek ten został jej nadany, ponieważ podczas swoich rządów prześladowała społeczności religijne.

Do przygotowania BLOODY MARY potrzebne będą:

  • 50 ml wódki
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 10 ml sosu worcester
  • 5 ml soku z cytryny
  • Łyżeczka tartego chrzanu
  • Jedna kropla tabasco
  • Sól i pieprze do smaku
  • Kilkanaście kostek lodu
  • 2 zielone oliwki nabite na wykałaczkę

Wysoką szklankę uzupełnić lodem. W shakerze zmieszać kilka kostek lodu oraz wszystkie składniki oprócz oliwek. Przelać przez sitko, zalewając wcześniej przygotowany lód. Na końcu włożyć wykałaczkę z oliwkami.

 

Screwdriver

Screwdriver (z angielskiego: „śrubokręt”) to zdecydowanie najprostszy drink z całej klasycznej listy. Jego tajemnicą są wysokiej jakości składniki orz niska temperatura. Podstawą musi wiec być dobry alkohol oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Tylko w ten sposób zwykła wódka z sokiem może zamienić się w przepyszny koktajl, jakim jest Screwdriver.

Do przygotowania SCREWDRIVERA potrzebne będą:

  • 50 ml wódki
  • 100 m świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • Kilka kostek lodu
  • Plaster pomarańczy

W shakerze zmieszać kostki lodu, sok pomarańczowy i wódkę. Przelać przez sitko do szklanki. Ozdobić plastrem pomarańczy.

2019-10-01 11:49:00 431 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published