Lato to idealny czas na eksperymentowanie w kuchni. Obok receptur na aromatyczne ciasta i nowoczesne sałatki, warto też poznać przepisy na letnie drinki! Kolorowe, owocowe i orzeźwiające koktajle to niemal obowiązkowy akcent każdej wakacyjnej imprezy. Serwowane w krystalicznie przejrzystym szkle i z kolorowymi dodatkami podczas przyjęć okolicznościowych i garden party, zrobią wyjątkowe wrażenie na każdym zaproszonym gościu! Jak zrobić oryginalne drinki na upalne dni?
Wakacyjne drinki
Lato to czas imprez do białego rana, hucznych wesel i wielogodzinnych spotkań w ogrodzie czy na tarasie z przyjaciółmi. W upalne dni chętniej sięga się po lekkie sałatki, soczyste owoce i gaszące pragnienie napoje – również te z procentami! Warto więc nauczyć się kilku przepisów na orzeźwiające drinki, które już po pierwszym łyku przywodzą na myśl szum morza, gwar deptaków w wakacyjnych kurortach i wspomnienia z podróży w egzotyczne miejsca.
Efektowne podanie
Drinki na lato wymagają wyjątkowej oprawy. Przed imprezą należy przygotować kostki lodu – i to w dużej ilości. Alternatywą dla nich są mrożone owoce. Wystarczy przełożyć cząstki cytryny, limonki albo truskawek do silikonowych foremek, zalać je wodą lub drinkiem, do którego będą przeznaczone i zamrozić. Można je też schłodzić samodzielnie – w obu przypadkach ich topnienie nie wpłynie na docelowy smak napoju.
Przygotowując drinki na upalne dni, w plastry owoców zahaczane o brzeg naczynia można wbić kolorowe parasolki lub toppery na wykałaczkach - z palmami, flamingami i innymi, kojarzącymi się z latem symbolami. Warto też przez nie przełożyć dla smaku i dekoracji gałązki ziół, takie jak mięta, rozmaryn, lawenda czy melisa.
W trosce o ekologię i w trendzie zero waste, podając drinki na upał, można wyposażyć się w metalowe słomki – srebrne, złote i z metaliczną, kolorową powłoką. Mogą być myte w zmywarce lub ręcznie dołączaną do nich szczoteczką na metalowej rączce. Ich kontakt z alkoholem nie wpływa na jego walory smakowe, a produkcja odpadków poimprezowych znacząco się zmniejsza.
Warto też wiedzieć, jak przygotować crust, aby owocowe drinki prezentowały się profesjonalnie. Na jeden talerzyk należy nalać nieco soku z cytryny albo limonki, a na drugi nasypać cynamon, cukier, wiórki kokosowe lub inną posypkę. Brzeg szklanki moczy się najpierw w soku, a później w zawartości drugiego talerzyka, która przykleja się w ten sposób do szkła, ozdabiając je.
Shaker jest bardzo pomocny w przygotowywaniu koktajlu. Jeśli jednak nie ma się go w domu, składniki można zmieszać w osobnej, wysokiej szklance łyżką lub łyżeczką do latte i przelewać do docelowych naczyń przez sitko.
Kolor, zapach i smak drinków
Letnie koktajle to nie tylko drinki z miętą i dużą ilością lodu. Orzeźwienie można osiągnąć na wiele różnych sposobów. Szczególnie, że napoje te pobudzają kilka zmysłów na raz, wyróżniając się soczystym kolorem, pobudzającym aromatem i pozwalającym na chwilę zapomnienia smakiem.
Bardzo istotny jest tu więc kształt naczynia, w którym będą serwowane drinki na wakacje. Niektóre z nich posiadają zaprojektowane specjalnie do ich podawania szkło. Do pozostałych dobrym pomysłem będzie zawsze krótka lub długa szklanka z grubymi, utrzymującymi temperaturę ściankami lub kieliszek do czerwonego oraz białego wina.
Ważne jest, aby szkło było idealnie klarowne, aby móc obserwować mieniącą się w słońcu barwę koktajlu. Dodatkowo czara powinna dawać możliwość powąchania napoju przed spróbowaniem go. Pozwoli to na przygotowanie kubków smakowych na nadchodzącą eksplozję smaków.
Przy dużej liczbie gości przepis na drink można pomnożyć przez liczbę porcji i zrobić napój do… dzbanka. Do środka warto wtedy włożyć nabite na patyk do szaszłyków owoce. W ten sposób można przygotować koktajl na długo przed imprezą i przechowywać go w lodówce pod przykryciem, bez obaw o utratę smaku i aromatu.
Przygotowując się do wakacyjnego przyjęcia warto wyposażyć swoją kuchnię w kieliszki do różnorodnych drinków. KROSNO daje możliwość zakupienia pełnych kompletów każdego rodzaju dla wytrawnych domowych barmanów lub zestawu dla początkujących, mieszczącego różne pojedyncze szklanki przeznaczone do serwowania najpopularniejszych koktajli. Jak przygotować te najlepsze?
Drink Caipirinha
Caipirinha to koktajl o latynoskich korzeniach. Został stworzony przez portugalskich chłopów – caipiras – mieszkających na terenach dzisiejszej Brazylii. Po pracy raczyli się oni bimbrem z trzciny cukrowej: cachaça. Dodawali do niego lodu, żeby się ochłodzić i zagryzali całość limonką, żeby poprawić jego smak. Na koniec zaczęli dosładzać go cukrem z uprawianej przez siebie trzciny cukrowej. Tak powstał jeden z kultowych dziś drinków. Występuje on również w odmianie Caipirosca – aby go przygotować, zamiast cachaça do koktajlu należy dać wódkę.
Do przygotowania Caipirinha potrzebne będzie:
- 60 ml cachaça;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- 2 limonki pokrojone w plastry;
- 5-10 kostek lodu.
Do wysokiej szklanki wrzucić limonkę. Zasypać ją cukrem, dokładnie i mocno rozgnieść łyżką. Następnie przełożyć na owoce lód i zalać całość alkoholem.
Drink Mohito
Mohito to jeden z kubańskich skarbów narodowych. Jego miętowy, orzeźwiający smak jak żaden inny kojarzy się z wakacyjnymi imprezami. Nic dziwnego – jest idealny na gorące, letnie wieczory. Powstał podobno już w XVI wieku, stając się ulubionym napojem angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Do jego serwowania idealna będzie szklanka typu „long drink”. Mnożąc każdy składnik przez 10 można również podać go w dzbanku!
Do przygotowania Mohito potrzebne będzie:
- 50 ml białego rumu,
- Pół limonki + ćwiartka do dekoracji;
- 2 łyżeczki cukru brązowego;
- Kilka listków mięty;
- 25 ml wody gazowanej;
- Kruszony lód.
Limonkę wyszorować, pokroić na ćwiartki i wrzucić do szklanki. Zasypać cukrem i dokładnie ugnieść. Następnie dodać listki mięty i znowu ugnieść. Do połowy wysokości naczynia dodać lód, a następnie rum i znów lód. Zamieszać. Dolać wodę gazowaną. Szklankę udekorować limonką i listkami mięty.
Drink Spritzer
Spritzer, zwany przez Polaków Szprycerem, to koktajl, za którym stoi burzliwa historia Północnych Włoch. Gdy na przełomie XVIII i XIX wieku na terenach Lombardii i Wenecji Euganejskiej zapanowali Austriacy, nie rozkochali się oni w mocnych, włoskich winach. Woleli rozcieńczać je wodą gazowaną, która pryskała – po niemiecku czasownik ten brzmi: Spritzen. Włosi odzyskali swoją ojczyznę – w tym czasie Spritzer podbił świat, docierając nawet do Stanów Zjednoczonych.
Ten koktajl najlepiej jest podawać w kieliszku do białego wina. Można wrzucić do niego plaster pomarańczy albo cytryny. Wszystkie składniki powinny mieć przynajmniej 8oC.
Do przygotowania Spritzer potrzebne będzie:
- 100 ml białego wina, najlepiej wytrawnego;
- 100 ml wody gazowanej.
Oba składniki wlać do kieliszka i zmieszać delikatnie łyżeczką do latte. Można również zwiększyć ilość napoju, zachowując proporcje 1:1 i przygotować go w dzbanku lub dekoracyjnym dekanterze.
Drink Aperol Spritz
Aperol Spritz to wariacja na temat Szprycera, która od paru lat jest obowiązkową pozycją w menu włoskich restauracji. Koktajl ten pachnie gorzkimi, dojrzewającymi w słońcu pomarańczami. Przyjemnie musuje i orzeźwia nawet w najbardziej upalne dni. Podaje się go bezpośrednio w kieliszkach do czerwonego wina lub w dzbanku – w tym drugim przypadku plastry pomarańczy, grejpfruta lub cytryny można nabić na patyk do szaszłyków i trzymać je w naczyniu, aby powoli uwalniały smak gorzkiej skórki.
Aperol Spritz można przygotować na dwa sposoby. Łatwiejszy to zmieszanie w proporcjach 1:1 zimnego Martini Fiero i toniku lub wody gazowanej w naczyniu wypełnionym lodem. Drugi, tradycyjny przepis znajduje się poniżej.
Do przygotowania tradycyjnego Aperol Spritz potrzebne będzie:
- 150 ml wina Prosecco;
- 100 ml likieru Aperol;
- 100 ml wody gazowanej;
- Duża, czerwona pomarańcza;
- 5 kostek lodu.
Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Do kieliszka włożyć lód i kilka plastrów pomarańczy. Zalać je wodą gazowaną, Aperolem i Prosecco. Zmieszać. Serwować w dużych kieliszkach do czerwonego wina mocno schłodzone.
Drink Truskawkowe Diaquiri
Diaquiri to kolejna pamiątka z Kuby i pozostałość po jej burzliwej historii. Po wojnie amerykańsko-hiszpańskiej Amerykanie byli częstymi gośćmi lokalnych barów. Prosili o modyfikacje swoich ulubionych drinków – tak powstało oryginalne połączenie, które wyjątkowo ich zachwyciło. Nadali mu nazwę od pobliskiej plaży: Diaquiri. Drink pokochał i spopularyzował Ernest Hemingway.
W wersji truskawkowej ten egzotyczny koktajl nabiera prawdziwie wakacyjnego charakteru. Słodki i aromatyczny, mieniący się wyjątkową barwą, będzie świetną propozycją na letnie garden party! Aby był jeszcze bardziej orzeźwiający, truskawki przed zblendowaniem można zmrozić.
Do przygotowania Truskawkowe Diaquiri potrzebne będzie:
- 50 ml rumu;
- 1 łyżka cukru trzcinowego;
- Sok z 1 limonki;
- 100 g truskawek;
- 5 kostek lodu;
Truskawki oczyścić z szypułek i przełożyć do blendera kielichowego. Posypać je cukrem, wlać rum i sok z limonki. Zmiksować, aż masa będzie idealnie gładka. Następnie dorzucić lód i ponownie blendować całość do pokruszenia się lodu na drobne kawałki. Podawać w kieliszkach od Martini, które można udekorować wcześniej crustem z cukru trzcinowego lub kawałkami truskawek.
Drink Whisky Sour
Whisky sour jest tak smaczne i orzeźwiające, że o jego powstaniu rozpisywały się swego czasu amerykańskie gazety. W XIX wieku prasa przedrukowywała przepisy na ten koktajl, przypisując jego autorstwo wielu różnym osobom.
W oryginalnej recepturze tego słodko-kwaśnego napoju znajduje się, nadając mu aksamitnej konsystencji, surowe białko jajka. Ubija się je mocno wraz z alkoholem w shakerze, by uzyskać efektowną pianę. Można je jednak pominąć – i bez niego trunek ten jest idealny.
Do przygotowania Whisky sour potrzebne będzie:
- 40 ml szkockiej whisky;
- 30 ml soku z cytryny
- 15 ml soku cukrowego;
- 1 łyżeczka białka jaja kurzego;
- 10-15 kostek lodu.
Do shakera przełożyć wszystkie składniki oprócz lodu. Długo i mocno miksować całość, aż białko się ubije. Gdy to się uda, do shakera włożyć kostki lodu i jeszcze raz mocno zamieszać. Płyn wlać do kieliszka do whisky wypełnionego lodem. Podawać schłodzone.
Drink Gin&Tonic
Ten słodko-cierpki drink powstał podczas kolonizowania Indii przez Brytyjczyków. Wiedzieli oni, że chinina pomoże im pokonać malarię. Jednak jej gorzki smak – dziś dostępny jako tonik – był dla wielu nie do przełknięcia. Żołnierze zaczęli więc mieszać lekarstwo ze swoim ulubionym alkoholem z owoców jałowca – ginem.
Dla osób, których nie przekonuje oryginalny, ziołowy smak koktajlu, powstały różne jego wariacje. Jedną z ciekawszych uzyskuje się przez dodanie do napoju po 50 ml soku żurawinowego i pomarańczowego i włożenie do szklanki z napojem gałązki rozmarynu.
Do przygotowania Gin&Tonic potrzebne będzie:
- 30 ml ginu;
- 70 ml toniku;
- 2-3 plastry cytryny
- 5 kostek lodu.
Do wysokiej, kanciastej szklanki przełożyć lód i plastry cytryny. Całość zalać ginem i tonikiem. Delikatnie zamieszać. Drink podawać schłodzony.
Drink Pina Colada
Egzotyczny smak koktajlu Pina Colada natychmiast przywodzi na myśl złoty piasek i dające cień i wytchnienie palmy. Można go serwować w wydrążonej łupinie kokosa lub ananasa, ale zdecydowanie praktyczniej będzie w wysokich szklankach ozdobionych crustem z kokosa i plastrami owoców.
Do przygotowania tego pochodzącego z Portoryko koktajlu potrzebny będzie blender. Wszystkie składniki powinny być uprzednio schłodzone, a nawet lekko zmrożone.
Do przygotowania Pina Colady potrzebne będzie:
- 50 ml białego rumu;
- 25 ml likieru kokosowego;
- 300 g schłodzonego ananasa;
- 200 ml zimnego mleka kokosowego;
- Kruszony lód (można wcześniej zrobić go w blenderze);
- 10 ml soku z limonki;
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Brzegi szklanki zamoczyć w soku z limonki, a następnie włożyć w wiórki kokosowe wysypane na talerzyku, aby powstał efektowny crust. Do blendera włożyć pokrojonego w kostkę i obranego ananasa, rum, likier i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Dodać kruszony lód i ponownie mieszać kilka sekund. Przelać do ozdobionych naczyń.
Drink Tequila Sunrise
Legenda opisująca powstanie Tequila Sunrise z pewnością nie spodoba się osobom, dla których ważne są przepisy BHP! Podobno drink ten wymyślił romantyczny barman, który zawsze czekał na koniec swojej pracy, aby po kryjomu przed właścicielami przybytku przygotować sobie koktajl. Eksperymentował długo, aby napój swoją barwą przypominał niebo o wschodzie słońca. Trzeba przyznać, że wyszło mu to znakomicie – co można sprawdzić na własne oczy, przygotowując drink w wysokiej szklance o krystalicznie czystym szkle.
Do przygotowania Tequila Sunrise potrzebne będzie:
- 50 ml białej tequili;
- 10 ml syropu Grenadina;
- 150 ml soku pomarańczowego – najlepiej świeżo wyciśniętego;
- 15 kostek lodu.
W shakerze zmieszać tequilę, sok pomarańczowy i 10 kostek lodu. Przelać przez sitko do szklanki wypełnionej resztą lodu. Powoli wlać syrop – poczekać, aż opadnie na dno. Podawać z plastrem pomarańczy wbitym w krawędź.
Zobacz nasze propozycje na szkło do serwowania letnich drinków