Drinki i koktajle z Prosecco - blog e-sklep KROSNO

Prosecco szturmem podbija imprezowe stoły w Polsce oraz w całej Europie. Co roku Włosi produkują ponad pół miliarda butelek tego musującego trunku! Drinki z Prosecco to dziś niemal pozycja obowiązkowa w menu każdego barmana – szczególnie latem. Warto poznać kilka przepisów z wykorzystaniem tego owocowego, orzeźwiającego wina i zaskoczyć gości podczas następnej domowej imprezy!

 

Prosecco – imprezowy hit

Włochy to jeden z najważniejszych krajów winiarskich na świecie. Dzięki ciepłemu i wilgotnemu klimatowi różne odmiany winorośli obradzają tam w soczyste owoce już od setek lat. Choć nieco wcześniej na winiarskiej osi czasu Francuzi wymyślili szampana, zdają się właśnie przegrywać walkę na rynku win musujących z Włochami. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego rokrocznie eksportują ponad pół miliarda butelek swojego napoju na cały świat!

W Polsce bez problemu można już znaleźć na sklepowych półkach butelki z dobrym Prosecco. Nazwa ta jest zastrzeżona prawnie wyłącznie dla konkretnych win produkowanych we Włoszech, więc nie trzeba obawiać się podróbek. Do jego produkcji używana jest odmiana winorośli Glera – lokalnie nazywana właśnie Prosecco - z minimalną domieszką innych. Każde będzie więc dość podobne w smaku, chociaż różnią się niuansami.

Jak smakuje to włoskie wino? Jaka odmiana będzie najlepsza, żeby przygotować drinki z Prosecco?

Wyjątkowy smak Prosecco

Prosecco wyróżnia jego świeży aromat, który razem z bąbelkami tworzy niezwykle orzeźwiające połączenie. Wyczuwalne w nim nuty to przede wszystkim owoce: jabłka, gruszki, skórka cytrusów i ewentualnie kwiaty. Doskonale komponuje się ze słodkimi likierami, ale też cierpkimi alkoholami. Doskonałym przykładem jest tu iście wakacyjne połączenie Prosecco z Aperolem.

W przeciwieństwie do szampana, którego pija się raczej tylko od święta, a którego smak nie zawsze wszystkim pasuje ze względu na bardziej zróżnicowane i wytrawne aromaty, Prosecco jest niekwestionowanym hitem wszelkiego rodzaju imprez. Nie potrzebuje też wielkiej przy serwowaniu – wystarczy pamiętać, że niezależnie, czy podawany samodzielnie, czy np. jako drink z Prosecco i wódką, trunek ten zawsze powinien być schłodzony przynajmniej do temperatury 6-8oC.

Najlepsze Prosecco do koktajli

Prosecco produkuje się do pewnego momentu dość podobnie, jak szampana. Różni je to, że francuski trunek fermentuje po raz drugi w butelce i dopiero tam uwalnia się dwutlenek węgla – dlatego wino to z roku na rok zmienia smak i jest coraz bardziej złożone. Prosecco natomiast przelewa się w tym czasie do specjalnych zbiorników, a do butelek z korkiem trafia dopiero, gdy pojawiają się bąbelki. W przeciwieństwie do szampana lepiej go nie przechowywać, a wypić niedługo po przyniesieniu ze sklepu.

Trunek ten istnieje wyłącznie w wersji białej. Można w nim wyczuć mniej lub bardziej wyczuwalne bąbelki albo… kupić takie wino, które ich nie posiada! Najbardziej gazowana jest odmiana spumante. Lekko musujące i delikatne są te typu frizzante. Tranquillo, czyli „ciche” nie posiada dwutlenku węgla w ogóle. Świetnie smakuje z daniem głównym lub przystawką, lecz chcąc wykonać drink z Prosecco lepiej sięgnąć po dwa pierwsze, pełne orzeźwiających bąbelków.

Istnieją również różne poziomy wytrawności Prosecco – drink z każdym z nich będzie smakował inaczej. Klasyfikacja wygląda nieco inaczej, niż w przypadku zwykłych włoskich win. Tu brut jest najbardziej wytrawne. Następnie – w kolejności od w miarę cierpkiego do najsłodszego – wymienia się extra dry, dry i demi-sec. Zasada jest prosta - im gęstsze od cukru dodatki, tym mniej powinno się go znaleźć w wykorzystywanym do koktajli winie.

Serwowanie drinków z Prosecco

Do serwowania drinków z Prosecco potrzebne są przede wszystkim wysokie lampki do szampana. Dzięki nim kolory przygotowanego koktajlu wraz z bąbelkami będą mieniły się w świetle, a gaz nie ulotni się tak szybko. Gdy składników jest więcej, a w naczyniu znaleźć się ma mnóstwo lodu i soczystych owoców, doskonale sprawdzą się kieliszki do czerwonego wina. Długa nóżka ochroni napój przed przegrzaniem, a grube szkło Crystalline spowolni topnienie lodu.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwielokrotnić ilość składników, np. w przepisie na drink z Prosecco i Martini i zrobić koktajl… w szklanym dzbanku! Tak przygotowany rewelacyjnie sprawdzi się podczas imprezy, a każdy gość będzie mógł spróbować wyjątkowych i nowych smaków!

Drinki z Prosecco - przepisy

Koktajle z Prosecco są naprawdę łatwe w przygotowaniu! Nie potrzeba do nich shakera, bo użycie go mogłoby spowodować zbyt szybkie ulatnianie się gazu. Zawczasu warto przygotować jednak dużo lodu, zmrożone owoce leśne i ogrodowe oraz soczyste cytrusy. Należy również porządnie schłodzić wykorzystywane napoje. Drink z winem musującym ma w końcu za zadanie przede wszystkim orzeźwić, wprawić w dobry nastrój oraz – serwowany podczas kolacji – posłużyć za aperitif.

 

Aperol Spritz - przepis

Do przygotowania Aperol Spritz potrzebne będzie:

  • 100 ml Prosecco;
  • 60 ml Aperolu;
  • 30 ml wody gazowanej;
  • Kilka kostek lodu;
  • Pół plastra pomarańczy.

Do wysokiej lampki do szampana włożyć lód, a następnie nalać i zmieszać Prosecco, Aperol i wodę gazowaną. Na krawędź kieliszka nałożyć pół plastra świeżej pomarańczy.

 

Prosecco z Martini Fiero - przepis

Do przygotowania Prosecco z Martini Fiero potrzebne będzie:

  • 300 ml Prosecco;
  • 300 ml Martini Fiero;
  • 200 ml wody gazowanej;
  • Garść kostek lodu;
  • Soczysta pomarańcza pokrojona w plastry.

Drinki z Martini, Prosecco i wodą gazowaną najlepiej przygotować od razu w dużym dzbanku, ponieważ w miarę upływu czasu koktajl zmienia nieco swój smak na bardziej wytrawny dzięki uwalniającym się ze skórki pomarańczy olejkom. Wystarczy na dno naczynia włożyć lód i plastry owoców, a następnie zalać zimną wodą i alkoholem. Dokładnie zmieszać łyżką, podawać schłodzone.

 

Prosecco ze Sprite'm - przepis

Do przygotowania lemoniadowego Prosecco potrzebne będzie:

  • 70 ml Prosecco;
  • 200 ml Sprite’a;
  • 100 ml wody gazowanej;
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny;
  • Łyżeczka cukru rozpuszczonego w łyżeczce gorącej wody;
  • Kilka kostek lodu;
  • Liście mięty.

Drink z Prosecco, Sprite i sokiem cytrynowym to świetny sposób na letnie orzeźwienie dla fanów cytrusowego smaku. Do kieliszka włożyć lód i liście mięty. Następnie dodać syrop cukrowy, sok z cytryny, wodę, Sprite i Prosecco. Delikatnie, lecz dokładnie zmieszać łyżeczką.

 

French 75 (Prosecco z ginem) - przepis

Do przygotowania French 75 potrzebne będzie:

  • 100 ml Ginu;
  • 200 ml Prosecco;
  • 50 ml soku wyciśniętego z cytryny;
  • Łyżeczka cukru rozpuszczonego w łyżeczce gorącej wody.

 

Drink Prosecco-Gin o nazwie French 75 ma już ponad 100 lat! Został wymyślony podczas I wojny światowej i uważany był przez żołnierzy odwiedzających paryski „New York Bar” za jeden z najbardziej orzeźwiających i dodających energii! Do jego wykonania wszystkie składniki muszą być bardzo dokładnie schłodzone, do temperatury około 2-3oC. Następnie wystarczy w kieliszku do szampana w stylu flet delikatnie zmieszać wszystkie składniki. Pić schłodzony.

 

Cointreau Spritz (Prosecco z Cointreau) - przepis

Do przygotowania Cointreau Spritz potrzebne będzie:

  • 200 ml Prosecco;
  • 25 ml Cointreau;
  • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy;
  • Woda gazowana do uzupełnienia;
  • 2 plastry pomarańczy pokrojone na pół;
  • Kilka kostek lodu.

Do dużego kieliszka do czerwonego wina należy włożyć sporo lodu oraz plastry pomarańczy. Następnie nalać Prosecco, sok pomarańczowy, Cointreau i zmieszać. Uzupełnić wodą gazowaną według preferencji.

 

Pink Prosecco - przepis

Do przygotowania Pink Prosecco potrzebne będzie:

  • 200 ml Prosecco;
  • 30 ml wódki;
  • 120 ml soku wyciśniętego z połówki grejpfruta;
  • Lód z kilku kostek pokruszonych w blenderze;
  • Łyżka cukru i łyżka cytryny do wykonania crustu.

Zamoczyć brzeg kieliszka w soku z cytryny, a następnie w cukrze, tworząc efektowny crust. Wrzucić do naczynia pokruszony lód, a następnie wlać Prosecco, wódkę i sok grejpfrutowy. Podawać od razu.

 

Malinowe Prosecco - przepis

Do przygotowania Malinowego Prosecco potrzebne będzie:

  • 300 ml Prosecco;
  • 100 ml Limoncello;
  • Garść zmrożonych malin;
  • Kilka listków mięty.

Do kieliszka włożyć listki mięty i zmrożone maliny. Wlać schłodzone w zamrażarce Prosecco i Limoncello. Podawać od razu.

2020-08-24 13:38:00 0 viewed