Perfekcyjnie przygotowany drink będzie przywodził na myśl egzotyczne kraje czy inne kultury, a także historie związane z pochodzeniem danego napoju. Aby był zarówno przepyszny, jak i  oryginalny nie wystarczy dobrej jakości alkohol. Koktajle to sztuka łączenia dodatków smakowych i wykonanie przykuwających wzrok dekoracji. Jakie dodatki do alkoholu będą cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale też oczy? Jak w łatwy sposób przygotować ciekawego drinka?

 

Sztuka łączenia dodatków

Pierwszy drink powstał podobno w południowoamerykańskim barze z przypadkowego połączenia różnych alkoholi i soków. Ozdobiony został kogucimi piórami, które podkreśliły jego wyjątkowość. Tak narodził się „cocktail”, czyli napój przywodzący na myśl koguci ogon. Wszystkie następne drinki, które powstawały na przestrzeni ostatnich 200 lat oraz użyte w nich dodatki i połączenia alkoholi pozwoliły odkryć nieznane dotąd smaki i aromaty.

Bazą każdego tradycyjnego koktajlu – oraz wariacji na jego temat – są wysokiej jakości alkohole. Większość pije się też po uprzednim schłodzeniu w shakarze. Nie bez przyczyny dobiera się do nich szklanki i kieliszki o odpowiednich kształtach, często nierozerwalnie związanych z danym alkoholem. Sposób ich serwowania i estetyka, a także dodatki - nawet te niejadalne - mają ogromne znaczenie dla smaku i całej kultury picia drinków. Co warto mieć pod ręką, organizując przyjęcie, na którym kolorowe napoje będą grały pierwsze skrzypce?

Nie tylko cytrusy

W wielu tradycyjnych przepisach na koktajle główną rolę odgrywają cytrusy. Sok wyciśnięty z limonki, opalana skórka cytryny czy plastry pomarańczy zmieniają smak napojów, a w niektórych przypadkach są także elementem dekoracyjnym lub – jak w przypadku soku – zmieniającym kolor drinka. Jednak nie tylko one mogą się w nim znaleźć.

Idealną ozdobą Martini będzie kandyzowana czereśnia lub oliwka nabita na wykałaczkę. W egzotycznych koktajlach, takich jak Pina Colada, na ściance kieliszka, a nawet wewnątrz niego powinny znaleźć się plastry ananasa czy arbuza, a także karambola i banan. Do Bloody Mary można włożyć tak nietypowe dodatki do drinków, jak… seler naciowy lub pietruszka albo szklankę udekorować pomidorkami koktajlowymi. Do niektórych odmian włoskich apperitivów wrzuca się natomiast mrożone truskawki albo maliny. Warto przyjrzeć się docelowej barwie koktajlu i dobrać owoce, a nawet warzywa, które będą współgrały kolorystycznie. Można je wrzucić do środka, wbić na ściankę albo zrobić z nich mini-szaszłyki!

Aromatyczne zioła

Do obowiązkowych dodatków w wielu koktajlach należą też zioła. Mięta w Mohito decyduje o jego docelowym smaku. Roślina ta jest zresztą świetną ozdobą większości kolorowych lub białych drinków. Duże wrażenie zrobi też lawenda – suszoną można posypać wierzch napoju albo wykorzystać do ozdoby same kwiaty.

W niektórych przypadkach świetnie sprawdzi się też bazylia, która ma lekko mentolowy smak. Aromaty pomarańczowe świetnie komponują się z ozdobnym rozmarynem. Ciekawym uzupełnieniem drinka w przypadku różowych i czerwonych napojów mogą być kolendra albo laski cynamonu.

Syropy barmańskie

Syropy barmańskie to obowiązkowy element wyposażenia każdego fana przygotowywania drinków. Wybór jest ogromny: od całej palety owoców egzotycznych, a także polskich, po wyciągi z ziół – nawet tak specyficznych, jak lawenda czy jaśmin; wszelkie cukierkowe smaki, jak wata cukrowa, amaretto, czekolada, ciasteczka, a czasem trochę abstrakcyjne jak ogórek czy… popcorn. Syropy barmańskie – szczególnie te w intensywnych kolorach, jak curacao – nie tylko dodają słodkości napojowi i zmieniają jego smak, ale przede wszystkim wpływają na jego barwę. Można je zmieszać z alkoholem, by uzyskać konkretny odcień albo nalewać warstwami, tworząc nietypowe mozaiki. Najbardziej znanym koktajlem z syropem barmańskim, który wyróżnia się niezwykłym błękitnym kolorem, jest klasyczny Blue Lagoon oraz jego miniaturowa odmiana – Blue Kamikaze.

Crusta

Crusta to bardzo ciekawy dodatek do drinków, który ma na celu przede wszystkim udekorować szklankę do serwowania drinku. Przypomina nieco szron na szkle. Aby ją wykonać należy brzeg naczynia zamoczyć – np. w  wyciśniętym na talerzyk soku z limonki, a następnie dotknąć krawędzi czegoś sypkiego: soli, cukru, ale też np. wiórków kokosowych. Najczęściej stosowany jest przy przygotowaniu Margarity, gdzie smak soli osadzonej na kieliszku, z którym stykają się usta przy każdym łyku wpływa na odbiór całego koktajlu. Świetnie sprawdzi się także przy Malibu, szczególnie w wersji z orzechowym brzegiem.

Kostki lodu w różnych kształtach

Kostki lodu, które znajdują się w szklance, mają za zadanie schłodzić drinka, ale też w niektórych przypadkach nieco go rozwodnić. Można użyć pokruszonego lodu albo bardzo dużych kostek. Dużą furorę robią też silikonowe formy, które pozwalają stworzyć lód o nietypowych kształtach. Mogą to być np. serca na romantyczną randkę, coś związanego z tematem przewodnim imprezy albo ciekawie wyglądające, wielkie kule. Przed zalaniem formy wodą, można włożyć do niej pokrojone w cienkie plasterki owoce – zatopione w lodzie będą robiły wyjątkowe wrażenie, szczególnie w przeźroczystych drinkach.

Parasolki i mieszadełka

Przy egzotycznych drinkach, w których znajduje się wiele owoców, można użyć takie gadżety do drinków, jak parasolki czy mieszadełka. Można dzięki nim utrzymać w jednym miejscu wszystkie plasterki, tworząc mini-szaszłyki, a nawet wielobarwne, owocowe bukiety. Mieszadełka mogą przybrać różnorakie formy – warto poświęcić trochę czasu na wyszukanie takich, które będą pasowały do całej aranżacji stołu. Warto pamiętać, że ten gadżet jest też niezbędnym dodatkiem do Martini – na jego końcu powinna znaleźć się przynajmniej jedna zielona oliwka.

Ekologiczne słomki

Od jakiegoś czasu słyszy się o zakazie produkcji słomek. Na szczęście nie trzeba z nich rezygnować, szczególnie, że wypicie wielu drinków bez ich pomocy może być dużym wyzwaniem! Na rynku istnieją słomki ekologiczne. Mogą być wykonane z papieru, prawdziwej słomy albo z metalu – kolorowego i w odcieniach złota i srebra. W tym ostatnim przypadku można je myć w zmywarce i wykorzystać ponownie!

Chłodzące kamienie

Dodatki do drinków to również kamienie chłodzące, nazywane inaczej kamieniami do whisky. Stosowane pierwotnie do utrzymania temperatury tego szlachetnego alkoholu, coraz chętniej są używane przy ciemnych drinkach. Mogą mieć kształt kostek, ale też np. czaszek, łezek, czy diamentów. Wystarczy na kilka-kilkanaście godzin przed podaniem napoju włożyć je do zamrażarki, by przez długi czas po wyjęciu chłodziły zawartość szklanki!

Suchy lód

Osoby, które lubią z koktajlami eksperymentować, powinny też sięgnąć po… suchy lód! To coraz popularniejszy dodatek do drinków, który sprawia, że stają się one niezwykle efektowne. Można go kupić przez Internet w postaci granulatu.

Przed podaniem wrzuca się go szczypcami do szklanki. Trzeba przy tym pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa. Należy dokładnie przeliczyć jego ilość na objętość płynu i nie wolno go dotykać palcami. Drink z wydobywającym się dymem ze zmrożonego dwutlenku węgla jest bezpieczny, ale lepiej pić go przez przeznaczoną do tego słomkę, by drobinki nie przedostały się do przełyku. Przy stosowaniu się do wszystkich reguł można uzyskać niezwykłe efekty specjalne podczas szalonej imprezy!

2019-12-16 10:52:00 222 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published