Drinki z martini
Drinki z martini to uniwersalna propozycja na imprezy i spotkania – niezależnie od okazji i pory roku. Ich bazą jest wermut - aromatyzowany winny napój, który powstaje przez macerowanie ziół, takich jak np.: mięta, anyż, kora pomarańczowa, kardamon, cynamon w białym lub czerwonym winie. Mieszankę wzmacnia się następnie destylatem.
Najbardziej znany wermut produkowany jest przez markę Martini&Rossi, która dzięki sprawnemu marketingowi zapewniła trunkowi globalną sławę. Charakterystyczny smak i aromat pochodzą z ziół, których wybór pozostaje pilnie strzeżoną tajemnicą firmy.
Z czym pić Martini?
Ilu barmanów, tyle odpowiedzi na pytanie z czym pić martini! Różne są rodzaje i sposoby podawania Martini – najpopularniejsze z odmian to Bianco, Rosso i Fiero. Co je charakteryzuje?
- Martini Bianco to biały wermut o słodkich i owocowych nutach smakowych, z dodatkiem wanilii.
- Martini Rosso to czerwony wermut, łączący w sobie słodkość i goryczkę, z wyczuwalnymi, acz delikatnymi nutami anyżu i lukrecji.
- Martini Fiero to czerwony wermut, który zaskakuje intensywnymi, goryczkowymi nutami pomarańczy, z dodatkiem czerwonego pieprzu.
Wszystkie można pić samodzielnie lub stosować jako składnik w koktajlach. Mając już wybrany rodzaj martini, z czym pić ten trunek? Jak serwować martini podczas imprez i spotkań?
Jak serwować Martini?
Do kwestii tego, jak serwować martini można podejść dwojako. Niektóre drinki z wermutem, takie jak klasyczne „Martini” czy „Manhattan podawane są w specjalnych kieliszkach do martini – stożkowatych naczyniach o pojemności do 150 ml, które łączą w sobie imprezowy charakter z niewymuszoną elegancją. Inne z kolei przygotowuje się w kieliszkach do wina – szczególnie te z dużą zawartością lodu i owocowych dodatków.
Robiąc drinki w kieliszkach do martini, warto postawić na klasykę i minimalizm! Martini Rosso schłodzone lodem może być serwowane z plasterkiem pomarańczy lub cytryny. A z czym pić Martini Bianco? Zimne smakuje fantastycznie z dodatkiem soku pomarańczowego lub cytrynowego, a także z wodą gazowaną lub tonikiem. Martini Fiero w połączeniu z lodem i cytryną także będzie strzałem w dziesiątkę!
Drinki z Martini Bianco
Najlepsze drinki z Martini Bianco to te z dodatkiem cytrusów! Jego orzeźwiający smak i waniliowe aromaty współgrają także z innymi ziołami. Dwa topowe przepisy to Bianco Spritz i Bianco Tonic – pierwszy serwowany w kieliszku do białego wina, a drugi w kieliszku do martini.
Przepis na drink Bianco Spritz
Składniki:
- 60 ml Martini Bianco
- 60 ml soku pomarańczowego
- 40 ml wody gazowanej
- 20 ml soku grejpfrutowego
- 10 kostek lodu
- Plasterki pomarańczy i mięty do dekoracji
Sposób wykonania:
Kieliszek do wina wypełnić lodem, włożyć plasterki pomarańczy i miętę. Nalać Martini Bianco oraz soki z cytrusów i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszać. Pić schłodzone.
Przepis na drink Bianco Tonic
Składniki:
- 60 ml Martini Bianco
- 30 ml toniku
- 5 kostek lodu
- Plasterek skórki cytryny lub limonki do dekoracji
Sposób wykonania:
W shakerze zmieszać Martini Bianco z lodem. Przelać przez sitko do kieliszka do martini. Uzupełnić tonikiem. Na wierzch położyć skórkę z wybranego cytrusa.
Drinki z Martini Rosso
Drinki z Martini Rosso są wytrawne i nieco cięższe niż z innych odmian. Przygotowuje się je z dodatkiem innych alkoholi i syropów. Prezentują się doskonale w klasycznych kieliszkach do martini.
Przepis na Sweet Manhattan
Składniki:
- 60 ml Martini Rosso
- 30 ml burbonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 krople likieru Bitterol
- 5 kostek lodu
- Skórka pomarańczy do dekoracji
Sposób wykonania:
W shakerze wymieszać oba alkohole, syrop klonowy i Bitterol z lodem. Przelać przez sitko do kieliszka koktajlowego. Udekorować skórką pomarańczy.
Przepis na Negroni Sbagliato
Składniki:
- 30 ml Martini Rosso
- 30 ml Campari
- 30 ml prosecco
- 3 kostki lodu
- Plasterki pomarańczy do dekoracji
Sposób wykonania:
Do kieliszka do martini włożyć lód. Wlać wszystkie alkohole – wermut, Campari, a na końcu prosecco. Całość wymieszać i ozdobić plasterkiem pomarańczy na brzegu.
Drink Martini Fiero
Niemal na całym świecie drink Martini Fiero to synonim koktajlu Aperol Spritz. Dzięki rozgłosowi, który zyskał dzięki mediom społecznościowym, podawany jest w restauracjach od Azji, przez Europę, aż po obie Ameryki. Można podejść do niego na dwa sposoby, serwując w domu Fiero w wersji mniej lub bardziej wytrawnej.
Przepis na drink Martini Fiero z prosseco
Składniki:
- 90 ml prosecco
- 60 ml Martini Fiero
- 30 ml wody gazowanej
- 1-2 plastry pomarańczy
- 10 kostek lodu
Sposób wykonania:
Do dużego kieliszka do czerwonego wina włożyć lód. Następnie wlać prosecco, wermut i wodę gazowaną - całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać plaster lub dwa pomarańczy.
Przepis na drink Martini Fiero z tonikiem
Składniki:
- 90 ml Martini Fiero
- 30 ml toniku
- 30 ml Bitterolu
- 30 ml wody gazowanej
- 1-2 plastry pomarańczy
- 10 kostek lodu
Sposób wykonania:
Do dużego kieliszka do wina włożyć lód. Następnie wlać wermut, tonik i Bitterol - całość dokładnie wymieszać. Dodać plastry pomarańczy – pić schłodzone.
Najpopularniejsze kieliszki do martini od KROSNO