Lato to doskonały moment, żeby przetestować przepisy na szybkie desery na zimno w pucharkach lub w szklankach! Dostępność sezonowych owoców to możliwość wyczarowania przepysznych słodkości, które doskonale smakują po wyjęciu z lodówki, w zaledwie kilka chwil. Jakie są najlepsze przepisy na szybkie desery w pucharkach? Jak serwować je także w szklankach?

 

Szybkie desery na zimno w pucharkach 

Pyszne, proste i szybkie desery na zimno w pucharkach to fantastyczna i domowa alternatywa dla sklepowych przekąsek. Można je z powodzeniem i poświęcając niewiele czasu wyczarować w domu, łącząc dostępne pod ręką składniki z sezonowymi owocami. Elementy można wymieniać, zgodnie z preferencjami i kontrolować ilość cukru – a wszystko to bez sztucznych dodatków.

Takie własnoręcznie wykonane słodkości mają też jedną dodatkową zaletę – szybkie desery na zimno w pucharkach czy serwowane w szklankach, wyglądają apetycznie i pięknie. Warstwowe, udekorowane miętą, gałązką porzeczek, świeżymi truskawami, malinami lub posypane czekoladą idealnie sprawdzą się podczas dziecięcych urodzin, imprez w gronie dorosłych czy do kawy z przyjaciółmi w ogrodzie. 

Elegancko serwowane szybkie desery w pucharkach  

Warstwowe kompozycje, kolorowe dodatki czy delikatne dekoracje - szybkie desery w pucharkach cieszą nie tylko podniebienie, ale też oczy. Mając w domu czarki i pucharki do lodów i deserów w kilka chwil można zaimponować gościom estetyką i elegancją, tworząc małe dzieła sztuki kulinarnej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką ucztę zaserwować wyłącznie sobie, by dzień stał się przyjemniejszy!

Realizując przepisy, dobrze jest więc wykorzystać możliwości szklanych pucharków, szklanek i czarek, dzięki którym przekładanie warstw składników dodaje całości uroku. Na samym wierzchu można poukładać świeże owoce. Gałązka mięty oparta o rant, kilka listków przeplatanych z owocami, starta czekolada, a nawet kawa przesypana przez sitko to aromatyczne i proste do wykonania ozdoby.

Ciekawym pomysłem jest też udekorowanie czarek, pucharków czy szklanek znanym z koktajli crustem. Wystarczy zamoczyć rant pustego naczynia w soku z cytryny, a następnie w kolorowej posypce, grubym cukrze, orzeszkach, a dopiero później ułożyć w nim składniki.

Prosty i smaczny szybki deser w pucharku 

Mając ochotę na prosty i smaczny szybki deser w pucharku można wielokrotnie modyfikować przepisy, tworząc unikalne i interesujące kompozycje. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby sięgać po wegańskie alternatywy dla nabiału. A gdy ochota na tego typu podwieczorek przyjdzie jesienią lub zimą, owoce sezonowe można zamienić na egzotyczne lub mrożone.

Łatwy przepis na szybki deser

Każdy łatwi przepis na szybki deser to baza do stworzenia innych kombinacji składników, dzięki którym powstaną przepyszne słodkości. Istotne jest trzymanie się bazy oraz czasu chłodzenia w lodówce – a reszta, przez owocowe koncepcje po czekoladowe i kawowe aromaty – pozostaje dowolna. 

Szybki deser w szklance daje nieograniczone możliwości, których podstawą są głównie przepyszne kremy. Z tego względu należy pamiętać, że im cieplejsza temperatura, tym szybciej będą rozpływać się ich składniki – dlatego dobrze jest wyjąć pucharki z lodówki dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. 

 

Orzeźwiający sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki. W mikserze zblendować owoce razem z cukrem i sokiem z cytryny, do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do płaskiego naczynia lub pudełka i mrozić w zamrażarce przez około 4 godziny, co jakiś czas mieszając widelcem, aby uniknąć tworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu przełożyć gałki sorbetu do czarek lub pucharków do lodów. Ozdobić według uznania, np. gałązką mięty lub świeżymi truskawkami. 

 

Szybki sernik na zimno

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g truskawek lub innych

Herbatniki w misce, a następnie dodać do nich roztopione masło. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Przełożyć ją do szklanek lub pucharków, wyrównać dno i schłodzić przez 30 minut w lodówce. W osobnej misce wymieszać serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż składniki się połączą. Dodać 2/3 owoców, pokrojonych na kawałki. Do naczyń z herbatnikowym spodem przełożyć masą serową. Na wierzch położyć truskawki lub inne owoce. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

 

Lekki mus czekoladowy

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka (oddzielone na żółtka i białka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka bitej śmietany

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Do lekko wystudzonej czekolady dodać ubite żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać bitą śmietanę i ubite białka z masą czekoladową.

Mus czekoladowy przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na wierzch położyć wybrane owoce – maliny, jagody, truskawki lub banany. Można je również przełożyć warstwami z musem, przed pierwszym włożeniem go do pucharków.

 

Pucharek truskawkowo-limonkowy

Składniki:

  • 250 g truskawek pokrojonych na kawałki
  • 2 limonki – osobno sok i starta skórka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka listków mięty do dekoracji

Truskawki umieścić w misce, dodać do nich sok i skórkę z limonki oraz cukier. Delikatnie wymieszać i pozostawić na około 15 minut, aby owoce puściły sok. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno.

Na dno pucharków rozłożyć warstwę macerowanych truskawek, następnie warstwę ubitej śmietany. Powtórzyć te warstwy, aż pucharki będą wypełnione. Włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Przed podaniem każdy pucharek udekorować listkami mięty.

 

Szybki owocowy jogurt

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dowolne świeże owoce (np. truskawki, borówki, maliny, kiw, mandarynkii)

W misce połączyć jogurt naturalny, miód i ekstrakt waniliowy - wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do szklanek lub pucharków na przemian nakładać warstwy jogurtu i kawałki owoców. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

Aktualna oferta czarek do deserów od KROSNO:

  1. Pucharki do deserów Tasting
    Pucharki do deserów Tasting
    Ocena:
    100%
    59,99 zł
  2. Pucharki do deserów Krista
    Pucharki do deserów Krista
    Ocena:
    100%
    84,99 zł
    Brak w magazynie

2023-08-21 09:27:00 0 viewed