Jesień i zima to czas, kiedy dominują ciepłe koce i gorące napoje. Czasami miło jednak powspominać gorączkę letniego szaleństwa! Wspaniałym pomysłem jest zorganizowanie Coctail Party. W domowym zaciszu, z przyjaciółmi i najbliższymi możesz urządzić świetną rozrywkę i wspominać wakacyjne przygody.
Domowe koktajl party
Nie musisz być profesjonalistą, by urządzić świetną imprezę, której koktajle będą motywem przewodnim. Przed wydarzeniem warto zadać sobie kilka pytań, które ułatwią przygotowanie imprezy. Co wyjątkowego mogę podać do picia i jak to podać? Kogo zaprosić? Jaki motyw przewodni wybrać? Czym mogę zaskoczyć gości?
Ważnym krokiem do zaplanowania przyjęcia jest lista gości. Ułatwi to oszacowanie ilości potrzebnych przekąsek i drinków. Ustalenie ilości porcji sprawia także, że możemy przewidzieć ile czasu należy poświęcić na przygotowania.
Najlepsze w organizowaniu domówek jest to, że toczy się ona na zasadach gospodarza! Całkowita swoboda pozwala na wymyślenie unikatowego motywu. W takim przypadku dress code na przyjęciu nie musi być formalny, ale warto zaproponować styl, aby nikt nie musiał zastanawiać się nad wyborem stylizacji.
Każda okazja jest dobra do świętowania! Bez znaczenia czy planujesz sylwestra w domu, urodziny czy parapetówkę. W myśl swobody i dowolności kreowania powstała kolekcja SHAKE, która sprawdzi się przy celebrowaniu różnych okazji. Innowacyjne kształty pozwalają na pełen luz i całkowite szaleństwo. Jeżeli jednak nie masz pomysłu, przedstawiamy kilka propozycji drinków stworzonych przez zaprzyjaźnionego barmana, specjalnie pod limitowaną kolekcję SHAKE! Wszystkie przepisy smakują równie wspaniale w wersji bezalkoholowej.
KROSNO ESPRESSO MARTINI - Pobudzający drink, który doda energii i postawi na nogi.
Składniki:
- 30ml espresso
- 40ml białego rumu
- 20ml likieru miętowego
- 10ml syropu lawendowego
Metoda wykonania:
Wszystkie składniki shakerujemy ze sporą ilością lodu. Przecedzamy cocktail do wcześniej schłodzonego kieliszka bez lodu. Dekorujemy listkami mięty.
KROSNO WHISKY SOUR - Słodko-kwaśna propozycja dla miłośników Bourbonu.
Skłądniki:
- 50ml Bourbonu
- 25ml sok z cytryny
- 5ml syropu karmelowego
- kilka kropel bittersa pomarańczowego
- 1 białko jajka kurzego
- szczypta soli
Metoda wykonania:
Wszystkie składniki shakerujemy ze sporą ilością lodu, następnie przecedzamy i shakarujemy raz jeszcze bez lodu. Przelewamy do szkła wypełnionego po brzegi lodem. Dekorujemy skórką z grejpfruta.
KROSNO FRENCH 75 - Musująca słodycz w nietypowej odsłonie. Daj się porwać chwili i zanurz się w błogiej rozkoszy.
Składniki:
- 30ml wódki waniliowej
- 15ml soku z cytryny
- 15ml syropu truskawkowego
- Prosseco
Metoda wykładania:
Wszystkie składniki oprócz Prosseco shakerujemy ze sporą ilością lodu. Przecedzamy cocktail do wcześniej schłodzonego kieliszka bez lodu. Uzupełniamy Prosseco. Dekorujemy skórką z cytryny.
KROSNO Gin&Tonic - Orzeźwiający i kwaskowaty przełamany głębią smaku rozmarynu.
Składniki:
- 60ml ginu
- dopełnienie tonic
- plaster cytryny
- plaster grejpfruta
- plaster imbiru
- gałązka rozmarynu
Wykonanie:
Do kieliszka wrzucamy cytrynę, grejpfruta, imbir i rozmaryn, następnie wypełniamy lodem po brzegi. Wlewamy gin i dopełniamy tonikiem. Delikatnie mieszamy i dekorujemy gałązką rozmarynu.
KROSNO Breakfast Martini - Wódka z owocami przełamana kremowym kokosem to poezja dla zmysłów.
Składniki:
- 50ml wódki
- 20ml soku z cytryny
- 20ml syropu kokosowego
- 1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki
Metoda wykonania:
Wszystkie składniki shakerujemy ze sporą ilością lodu. Przecedzamy cocktail przez podwójne sitko do wcześniej schłodzonego kieliszka bez lodu. Dekorujemy świeżą miętą.
KROSNO Manhattan - Wyrazisty koktajl dla koneserów ceniących mocne akcenty.
Składniki:
-
50ml tequili
-
25ml czerwonego wytrawnego wina
-
5ml syropu z agawy
-
2 krople bittersa grejpfrutowego
Metoda wykonania:
Wszystkie składniki mieszamy razem w szklanicy barmańskiej. Przecedzamy cocktail do wcześniej schłodzonego kieliszka. Dekorujemy skórką z grejpfruta.
KROSNO Ginger - Ziołowo imbirowy koktajl z głębokim aromatem.
Składniki:
-
40ml ginu
-
15ml soku z cytryny
-
10ml syropu imbirowego
-
15 ml likieru typu jagermaister
Metoda wykonania:
Gin, sok z cytryny oraz syrop shakerujemy razem. Przecedzamy do wypełnionego kruszonym lodem kieliszka. Dopełniamy ponownie kruszonym lodem. Wlewamy ostrożnie po lodzie likier. Dekorujemy plastrem imbiru i malinami.