Grzane piwo w różnych stylach: spróbuj ich w nowej odsłonie! | e-sklep Krosno Glass

Po jesienno-zimowym spacerze rozgrzewający napój z piwem w roli głównej to czysta przyjemność! Oprócz przepisów na tradycyjnego grzańca z lagerem oraz polecanego na przeziębienie grzanego piwa z jajkiem, w tym roku warto również spróbować aromatycznego gorącego stouta, pachnącego świętami ALE z jabłkami, a nawet niezwykle rozgrzewającego jasnego piwa po tajsku!

 

Przyjemnie rozgrzewające napoje

Poprawiające nastrój grzane piwo to – obok gorącego wina – najpopularniejszy napój na jesienno-zimowe wieczory. Łatwe w przygotowaniu ze składników dostępnych w domu nie tylko poprawia komfort termiczny po długim przebywaniu na mrozie, ale też rozluźni i wprawi w beztroski humor. Doskonale sprawdza się podczas romantycznych wieczorów i spotkań z przyjaciółmi, wypełniając pomieszczenie mile kojarzącym się aromatem. Warto wypróbować też przy okazji inne przepisy na rozgrzewające napoje i drinki, które mogą się przydać szczególnie podczas okołoświątecznych imprez i uroczystości.

Jak zrobić grzane piwo? Wystarczy podgrzać lagera w garnku, dodając miód, ulubione przyprawy czy babciny sok z malin. To prosta i znana od pokoleń receptura, nie wymagająca dużych umiejętności kulinarnych. Przy powszechnej dostępności różnorodnych piw kraftowych, warzonych w rozmaitych stylach, ciekawym wyzwaniem może być wykonanie grzańca z piwem, które nie jest jasne lub które łączy się z większą ilością aromatycznych składników. Czekoladowe, przypominające cydr, w stylu tajskim lub w formie aromatycznego koktajlu z pewnością zaskoczy niemal każdego!

Tradycyjne grzane piwo

Przygotowując swój pierwszy grzaniec z piwa, najlepiej zacząć od klasyki. Opanowując poniższy przepis do perfekcji łatwiej będzie nauczyć się wyciągnąć jak najwięcej smaku z kolejnych propozycji.

Warto pamiętać o tym, że alkoholu nie należy gotować, ponieważ szybko odparowuje. Przyprawy w całości mogą być wrzucane do garnka od razu, dzięki czemu ich olejki eteryczne intensywniej połączą się z piwem. Miód, wszelkie soki czy owoce dodaje się dopiero, gdy temperatura grzańca się obniży. Dzięki temu nie stracą swoich właściwości.

Do przygotowania TRADYCYJNEGO GRZANEGO PIWA potrzebne będzie:

  • 0,5 litra piwa typu lager;
  • 5-6 goździków;
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 czubata łyżeczka miodu.

Do garnka włożyć cynamon, goździki i wlać piwo. Podgrzewać dłuższą chwilę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wyjąć goździki. Przelać do odpornych na wysoką temperaturę szklanek, do których może trafić również laska cynamonu. Przed podaniem dodać miód i wymieszać.

Grzane piwo z jajkiem

Znane w Polsce od setek lat grzane piwo z jajkiem polecane jest często w celu uniknięcia przeziębienia. Kiedyś traktowane było niemal jako osobne danie, gdyż kogel-mogel do niego ucierany był wraz z twarogiem, a jako dodatek do napoju serwowano grzanki.

Poniższy przepis na grzane piwo z jajkiem nie jest tak sycący, jak jego renesansowy odpowiednik. Z pewnością jednak doskonale rozgrzeje po zimowym spacerze nawet największego zmarzlucha.

Do przygotowania GRZANEGO PIWA Z JAJKIEM potrzebne będzie:

  • 0,5 litra piwa typu lager;
  • 2 żółtka;
  • 6-8 łyżeczek brązowego cukru;
  • 1 laska cynamonu;
  • 5-6 goździków;
  • Szczypta imbiru;
  • Szczypta gałki muszkatołowej.

Goździki i cynamon włożyć do garnka i wlać piwo. Żółtka rozetrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą imbiru i gałki muszkatołowe na gładką, puszystą masę. Powoli wlać kogel-mogel do piwa, zmieszać i rozpocząć podgrzewanie. Co jakiś czas mieszając zagrzać płyn, nie doprowadzając do wrzenia. Wlać do szkła odpornego na wysokie temperatury.

Rozgrzewający czekoladowy stout

Słodka rozgrzewka w okresie okołoświątecznym to nie tylko tradycyjne grzane piwo z miodem, ale też np. podwójnie czekoladowy stout! Osoby kochające smak kakao będą zachwycone poniższym przepisem, której bazą jest rzadko spotykana w grzańcach ciemna odmiana trunku.

Do przygotowania GORĄCEGO CZEKOLADOWEGO STOUTA potrzebne będzie:

  • 0,33 litra czekoladowego stouta;
  • 1 szklanka śmietanki 30% w temperaturze pokojowej;
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej;
  • ½ gorzkiej czekolady min. 70%, rozdrobnionej na małe kawałki;
  • Bita śmietana do dekoracji;
  • Laska cynamonu do dekoracji;
  • Brązowy cukier wedle preferencji.

W garnku na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, by całość się nie przypaliła, rozpuścić pokruszoną czekoladę w śmietance i mleku. Zdjąć z ognia i wlać do płynu czekoladowego stouta. W tym momencie można również dodać cukier. Przełożyć garnek z powrotem na palnik i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Przelać do odpornej na wysoką temperaturę szklanki. Na górę przełożyć bitą śmietanę i wbić w nią laskę cynamonu.

Aromatyczne jabłko w piwie

Miłośnicy cydru z pewnością zakochają się w przepisie na rozgrzewające jabłka w piwie! Tym razem za bazę posłuży kochany przez Brytyjczyków trunek typu ALE. Wybierając odpowiednią butelkę warto zwrócić uwagę, żeby była to odmiana angielska z oznaczeniem „mild” – mniej gorzka niż pozostałe.

Do przygotowania ROZGRZEWAJĄCEGO JABŁKA W PIWIE potrzebne będzie:

  • 0,5 litra piwa typu ALE;
  • 2 średniej wielkości słodkie jabłka;
  • 4 łyżki brązowego cukru;
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
  • ¼ łyżeczki cynamonu;
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru;
  • Plaster jabłka ze skórką do dekoracji.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na drobne kawałki. Na gorącą patelnię wlać odrobinę wody, wrzucić pokrojone owoce, zasypać je cukrem i dusić aż do momentu, gdy powstanie mus jabłkowy. Na koniec zmieszać go z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. W tym samym czasie w osobnym garnku podgrzać piwo, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zmieszać je z gorącym musem jabłkowym. Przelać do szklanki odpornej na wysoką temperaturę, wbijając w jej krawędź plaster jabłka do dekoracji.

Gorący Dog’s Nose

Dog’s Nose to koktajl, który za sprawą „Klubu Pickwicka” kojarzą z pewnością wszyscy miłośnicy twórczości Charlesa Dickensa. Podobno pojawił się w epoce wiktoriańskiej i już wtedy budził w Anglikach ambiwalentne uczucia. Ten rozgrzewający drink, którego bazą jest stout, fantastycznie pachnie i zaskakuje swoim pełnym niespodzianek smakiem!

Do przygotowania GRZANEGO KOKTAJLU DOG”S NOSE potrzebne będzie:

  • 0,2 litra piwa w stylu stout;
  • 2 kieliszki ginu;
  • 2 łyżeczki brązowego cukru;
  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej.

Wszystkie składniki zmieszać w małym garnku i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Koktajl serwować gorący w szkle odpornym na wysokie temperatury.

Grzane piwo w stylu tajskim

Po dłuższym przebywaniu na mrozie warto postawić na grzane piwo na przeziębienie! Do tego celu doskonale sprawdzi się grzaniec w stylu tajskim – przepis na niego jest pełen smaków Azji, które same w sobie orzeźwiają, rozgrzewają i pobudzają do działania! Ten zaskakujący napój zrobi wrażenie na każdym, kto szuka kulinarnych inspiracji z dalekich stron świata.

Do przygotowania GRZAŃCA W STYLU TAJSKIM potrzebne będzie:

  • 0,5 litra piwa typu lager;
  • 4 łyżeczki brązowego cukru;
  • 3 liście limonki Kaffir;
  • 6 liści suszonej lub ew. świeżej mięty;
  •  3 centymetrowy kawałek imbiru;
  • Kilka ziarenek kolendry;
  • Kawałek świeżej trawy cytrynowej;
  • 1 centymetrowy kawałek chili bez pestek;
  • Gałązka trawy cytrynowej do dekoracji.

Imbir obrać i pokroić na plasterki. Ziarenka kolendry delikatnie rozgnieść. Kawałek trawy cytrynowej pozbawić niepotrzebnych nitek. Chili zostawić w kawałku, pozbawiając wszelkich pestek i białych części wewnątrz. Wszystkie powyższe składniki, a także liście mięty, limonki, brązowy cukier i piwo przełożyć do garnka. Zagotować. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę, przykryć garnek pokrywką i podgrzewać, już bez gotowania, przez 2-3 minuty. Do szkła odpornego na wysokie temperatury przelać grzaniec przez sitko, aby nie znalazł się w nim żaden stały element. Przed podaniem włożyć gałązkę świeżej trawy cytrynowej do dekoracji.

2021-01-18 11:10:00 0 viewed