Herbata z rumem oraz inne rozgrzewające herbaty na jesień i zimę

Jak zrobić herbatę z rumem? Przepisy na herbaty „z prądem” - blog e-sklep KROSNO

Chłodne jesienno-zimowe wieczory to doskonała okazja do delektowania się herbatą z rumem! Rozgrzewające napoje można wykonać samodzielnie w domu z ulubionych składników, uzyskując aromatyczne i pełne smaku napary. Warto sięgnąć po nie powrocie z długiego jesiennego spaceru, przedłużając stan błogiego relaksu! Jak przygotować tradycyjną herbatę „z prądem”, jak rozgrzać się po góralsku i jaki przepis pozwoli zachwycić się pełnią smaków zimy?

 

Rozgrzewanie „z prądem”

Jesienno-zimowe spacery mogą być bardzo przyjemne, szczególnie, gdy pada śnieg! Jednak po powrocie do domu często trudno wrócić „do siebie”, gdy ma się przemarznięte dłonie, plecy czy policzki. Doskonałym pomysłem będą w takiej sytuacji rozgrzewające herbaty na jesień z odrobiną alkoholu, cytrusów czy aromatycznych przypraw. Szybko poprawiają nastrój, przywracają komfort termiczny i cudownie smakują!

Podobno tradycję picia herbaty „z prądem”, czyli z alkoholem, stworzyli żyjący na co dzień w bardzo trudnych warunkach górale. Sięgali oni po napar z dodatkiem cukru i spirytusu, który podobno chronił ich przed skutkami przebywania przez wiele godzin na silnym wietrze i mrozie. Dziś nawet w mieście jesienią i zimą doskonale sprawdzą się herbaty rozgrzewające – przepisy na nie są bardzo różnorodne. Proste do wykonania w domu zachwycają smakiem i aromatem.

Warto sięgnąć również po inne przepisy na rozgrzewające napoje i drinki – na bazie trunków oraz bezalkoholowe! Jak szybko przygotować aromatyczną herbatę z rumem i jakie dodatki mogą znaleźć się w zimowym naparze o smaku grzańca?

Herbata z rumem

Rozgrzewająca herbata z rumem to klasyk, na który przepis po prostu trzeba znać. Jest popularna przede wszystkim ze względu na swoje właściwości rozluźniające, idealnie sprawdzi się więc po wieczornym zimowym spacerze. Już sam jej zapach koi i pozwala zapomnieć o stresach całego dnia!

Przy poniższym, jak i kolejnych przepisach, warto pamiętać, by do kubka z naparem nigdy nie trafił więcej niż kieliszek alkoholu – dzięki temu wszelkie doznania będą znacznie przyjemniejsze. Herbatę zaś najlepiej zaparzyć z wysokiej jakości listków, a nie torebki, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

 

Do przygotowania HERBATY Z RUMEM potrzebne będzie:

  • 50 ml rumu;
  • 200 ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty;
  • 5-10 rodzynek, uprzednio namoczonych w rumie;
  • Łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny;
  • Szczypta cynamonu;
  • Łyżeczka miodu.

Do gorącej herbaty dodać rum. Zamieszać i przykryć talerzykiem na około 5 minut. Po tym czasie do naparu wlać sok wyciśnięty z cytryny, miód oraz rodzynki wymoczone wcześniej w rumie. Ponownie zamieszać. Przed podaniem na wierzch herbaty sypnąć szczyptę cynamonu.

 

Napar z wódką

Przygotowując herbaty rozgrzewające z jakiegokolwiek przepisu i nie mając pod ręką żadnego trunku smakowego, można śmiało zastąpić go wódką. Bardzo prosty napar z tym alkoholem – koniecznie wysokiej jakości – z pewnością pozwoli poczuć w organizmie przyjemne ciepło, wprawiając w pozytywny nastrój. Wykonując napój z poniższego przepisu warto sięgnąć po sok malinowy przygotowany latem w domu, którego słodycz przywoła również miłe wspomnienia z wakacji.

 

Do przygotowania NAPARU Z WÓDKĄ potrzebne będzie:

  • 30 ml wódki
  • 200 ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty;
  • 20 ml soku malinowego;
  • 2 plastry cytryny;
  • Łyżeczka miodu.

Do świeżo zaparzonej herbaty wlać 50 ml wódki. Zamieszać i przykryć talerzykiem. Po tym czasie do napoju dolać sok malinowy oraz dodać miód i plasterki cytryny. Zamieszać, delikatnie wyciskając przy tym kawałki cytrusa.

 

Rozgrzewanie po góralsku

Góralska rozgrzewająca herbata zimowa nie może się obejść bez śliwowicy. Według ludowych przekazów ten aromatyczny, pachnący latem trunek powstał właśnie z myślą o naparze „z prądem”. Podobno najlepiej smakuje w towarzystwie herbaty lipowej – nie mając jej pod ręką, można oczywiście sięgnąć po zwykłą, czarną.

 

Do przygotowania HERBATY PO GÓRALSKU potrzebne będzie:

  • 25 ml śliwowicy;
  • 200 ml świeżo zaparzonej herbaty lipowej;
  • 2 plasterki cytryny;
  • Łyżeczka miodu, najlepiej lipowego.

Herbatę lipową przygotować według przepisu na opakowaniu. Wlać do niej śliwowicę i zaparzać 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać plasterki cytryn oraz łyżeczkę miodu. Zamieszać, dociskając cytrusy, by puściły sok.

 

Herbata pełna smaków

Fantastyczną propozycją na zimowe wieczory jest rozgrzewająca herbata z imbirem, cynamonem i goździkami, która w smaku przypomina grzańca lub glögga. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej uwagi, jednak smak i roztaczający się wkoło aromat są naprawdę wyjątkowe. Taki napar sprawdzi się doskonale także w Święta Bożego Narodzenia!

 

Do przygotowania ZIMOWEJ HERBATY a’la GRZANIEC potrzebne będzie:

  • 50 ml wódki lub rumu;
  • 200 ml wody;
  • Łyżeczka liściastej czarnej herbaty w zaparzaczu, ew. torebka czarnej herbaty;
  • Laska cynamonu;
  • 2 plastry pomarańczy;
  • 2 gwiazdki anyżu;
  • 5-6 goździków;
  • Plaster imbiru;
  • Łyżeczka miodu.

Do garnka wlać wodę, włożyć cynamon, anyż, goździki i imbir. Zagotować. Włożyć zaparzacz z herbatą i nie doprowadzając ponownie do wrzenia, grzać jeszcze 3-5 minut. Po tym czasie wyjąć fusy i imbir, wlać rum i podgrzewać bez wrzenia kolejne 3 minuty. Do kubka wkroić plastry pomarańczy, przełożyć cynamon, anyż i goździki z garnka oraz wlać herbatę z rumem. Po kilku minutach dodać miód i ponownie zamieszać.

Do aromatycznych jesienno-zimowych naparów wybierz klasyczne lub kolorowe szklanki do herbaty:

2020-12-01 11:25:00 0 viewed