Kamienie do whisky to zyskujący na popularności gadżet, który budzi coraz większe zainteresowanie wśród miłośników tego szlachetnego trunku. Ale czy używanie ich jest zdrowe? Z jakiego materiału są zrobione? Jak stosować kamienie do whisky, żeby spełniały swoją rolę?
Kamienie do whisky - jak używać?
Warto mieć w swoim domu kamienie do whisky – jak używać je i jak o nie dbać, aby spełniały swoje zadanie? Gadżet ten to zazwyczaj małe, uformowane kostki, wykonane z naturalnych minerałów, takich jak granity czy steatyty. Coraz częściej można spotkać również ich tanie wersje – z plastiku i ekskluzywne ze stali – jednak wciąż to te z prawdziwych kamieni są najbardziej pożądane przez miłośników whisky. Wyglądają bardzo elegancko, a przy tym nie mają bezpośredniego wpływu na smak napoju.
Małe kostki powstały z myślą o schładzaniu trunku, który czasami zbyt szybko staje się ciepły od trzymania szklanki do whisky w dłoni. W przeciwieństwie do lodu sprawiają one, że temperatura spada powoli, a napój się nie rozcieńcza.
Kamienie do whisky – po co?
Świetnym pomysłem na prezent dla koneserów mocnych trunków, razem z designerską szklanką karafką i szklankami, będą również kamienie do whisky – po co są i jak ich używać? Najlepiej jest trzymać je czyste i gotowe do użycia bezpośrednio w zamrażarce – potrzebują minimum 4 godzin, aby nabrać właściwości chłodzących.
Po wrzuceniu ich do szklanki, w przeciwieństwie do lodu, który topi się szybko, a zimna woda krąży po całym naczyniu, oddają chłód powoli i stopniowo, co ma niebagatelne znaczenie dla odczuć w trakcie degustacji. Whisky bowiem nie serwuje się zimnego. Według koneserów i producentów najlepsze doświadczenia płyną z trunku, którego temperatura wynosi około 15-20 stopni Celsjusza. Nie może być więc ani zbyt chłodny, ani za ciepły.
Kamienie do chłodzenia whisky
Po degustacji kamienie do whisky wystarczy umyć w wodzie z delikatnym detergentem i ponownie umieścić w zamrażarce aż do kolejnego użycia. Nie wymagają specjalnych zabiegów, nie zajmują też zbyt wiele miejsca. Nie trzeba ich namaczać, tylko osuszyć po czyszczeniu i schłodzić,
Istnieje wiele opinii na temat korzyści płynących z używania kamieni do chłodzenia whisky. Ci, którzy cenią sobie czysty smak tego trunku, doceniają fakt, że kamienie nie wpływają na doznania. Jednakże niektórzy eksperci twierdzą, że zbytnie schłodzenie whisky może zmniejszyć jej intensywność. Stąd warto używać 3-4 kamienie na szklankę, aby nie obniżać temperatury zbyt gwałtownie.
Naturalne kamienie do chłodzenia whisky nie mają żadnego wpływu na zdrowie. Można ich używać nie tylko do serwowania alkoholi, ale też do soków czy wody. Tańsza alternatywa, czyli plastikowe kamienie do chłodzenia są kolorowe i mają ciekawe kształty, jednak spożywanie napojów, w których się znajdowały to ryzyko przyjęcia niewielkich dawek mikroplastików. Kostki ze stali nierdzewnej, które – w przeciwieństwie do naturalnych kamieni - występują w wielu barwach i formach, będą natomiast z pewnością luksusowym podarunkiem i warto wziąć je pod uwagę, szukając idealnych kamieni do whisky.
Kamienie do whisky i inne akcesoria degustacyjne od KROSNO