Czym jest aperitif? Jak serwować go zgodnie z savoir-vivre? | blog e-sklep KROSNO

Smaczne jedzenie to przyjemność, którą warto przeżyć w skupieniu i dobrym humorze – może w tym pomóc aperitif! Tradycja jego serwowania jest szczególnie bogata w krajach, w których wspólny posiłek z rodziną, spotkanie z przyjaciółmi czy przyjęcie wiąże się z dużą ilością dobrego jedzenia – we Francji, Hiszpanii czy Włoszech. Warto uczyć się od najlepszych i dowiedzieć się przed nadchodzącym weekendem, czym jest oraz jak serwować aperitif!

 

Na dobry początek

Chcąc odpowiedzieć na pytanie, co to jest aperitif, warto spojrzeć na przyjęcie czy spotkanie jako zamkniętą całość: z początkiem, rozwinięciem i zakończeniem. Gospodarz chce, aby jego goście rozpoczęli imprezę w doskonałym humorze, kontynuowali ją z radością i zakończyli, wyciszając się przed pójściem na spoczynek. Aby wszystko udało się perfekcyjnie, ważne jest nie tylko dobre przygotowanie, ale też pozytywne nastawienie uczestników przyjęcia już na starcie.

Serwowany na początku – jeszcze przed przystawką lub razem z nią – aperitif ma za zadanie rozluźnić gości na wielu różnych poziomach. Lekki, smaczny napój alkoholowy łagodzi stres i zmniejsza napięcie. Zachęca do wspólnej rozmowy, także z nieznanymi jeszcze współtowarzyszami. Pobudza apetyt i przygotowuje kubki smakowe na pyszności, które mają nadejść. Zaserwowanie kieliszka aperitifu na otwarciu może wpłynąć na nadchodzące wydarzenia! Na co się więc zdecydować?

Wprawiający w dobry nastrój

Warto zastanowić się, jaki alkohol podawać jako aperitif, aby wprawił gości w dobry nastrój jeszcze przed głównym daniem! Do wyboru jest kilka trunków – wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju przystawek. Można zdecydować się na:

  • koktajle, tj. Aperol Spritz, Martini Fiero, Milano-Torino;
  • wino – gazowane zielone lub lekkie białe, dobrze schłodzone;
  • ziołowy wermut;
  • anyżowy likier pastis;
  • mocniejsze alkohole: sherry, calvados czy ouzo;
  • lekkie piwo typu lager lub pszeniczne.

Każdy z nich należy zaserwować w małej ilości – tak, aby zgromadzone osoby zapomniały o gonitwie dnia i nabrały apetytu, ale nie poczuły się ciężko. Z czym i kiedy podać aperitif?

Aromatyczna przystawka

Istnieje kilka podejść do tego, jak podajemy aperitif. Można to zrobić np. po tym, gdy gość wygodnie rozsiądzie się przy stole – na zasadzie „czekadełka”, jeszcze przed zaserwowaniem przystawek. W czasie, gdy kolorowy koktajl, piwo czy szklanka schłodzonego, białego wina będą sączone przez imprezowiczów, gospodarz ma czas na przygotowanie przystawek. Jeśli zaś wszystko zostało zrobione wcześniej, aperitif może być zaserwowany wraz z półmiskami, pełnymi „appetizerów.

Większość ze wspomnianych alkoholi komponuje się z popularnymi daniami. Zastanawiając się jednak, jaki trunek wybrać do jakiego jedzenia, można pokusić się np. o pójście kluczem geograficznym, łącząc choćby greckie przystawki z ouzo lub francuskie sery z pastisem. Można zaserwować korzenne trunki do wytrawnego jedzenia i słodkie do deserowego. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby zapytać gości, na co mają ochotę i podać im to, co lubią najbardziej!

Proste przepisy na aperitif

Koktajle, które rewelacyjnie sprawdzą się jako aperitif, są banalne do wykonania. Warto poznać najpopularniejsze przepisy, które przypadną do gustu każdemu!

 

Jak przygotować Aperol Spritz? Składniki i sposób wykonania.

Aby przygotować Aperol Spritz, potrzebne będzie:

  • 200 ml Prosseco,
  • 100 ml Aperolu lub Bitterolu,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2 plastry wyszorowanej pomarańczy,
  • 4-5 kostek lodu.

Do dużego kieliszka do czerwonego wina włożyć lód i plastry pomarańczy. Odmierzyć wszystkie, uprzednio schłodzone płyny i przelać je do naczynia. Zamieszać dokładnie łyżką, serwować od razu.

Jak przygotować Martini Fiero? Składniki i sposób wykonania.

 Aby przygotować Martini Fiero, potrzebne będzie:

  • 150 ml Martini Fiero,
  • 150 ml ginu,
  • 2 plastry wyszorowanej pomarańczy,
  • 4-5 kostek lodu.

Do ulubionego kieliszka do wina włożyć lód i plastry pomarańczy. Odmierzyć schłodzone martini i gin, przelać do czarki naczynia i zamieszać. Serwować natychmiast.

 

Jak przygotować Milano-Torino (Americano)? Składniki i sposób wykonania.

Aby przygotować Milano-Torino (Americano), potrzebne będzie:

  • 100 ml Martini Rosso,
  • 100 ml Campari,
  • 2 plastry wyszorowanej pomarańczy,
  • 4-5 kostek lodu.

Do szklanki do whisky włożyć lód i 1 plaster pomarańczy. Przelać oba płyny i dokładnie wymieszać. Serwować zimne, zahaczając o rant naczynia drugi plaster pomarańczy.

2021-07-26 09:01:00 0 viewed