Cava zyskuje coraz większe uznanie na polskich stołach. Znane ze swojej elegancji i ponadczasowości musujące wino zachwyca smakiem i aromatem. Czym cava różni się od innych tego typu win? Jak serwować napój, by wyeksponować jego walory? Jakie rodzaje dostępne są na sklepowych półkach?
Cava – co to jest? Historia cavy.
Istnieje kilka podstawowych rodzajów musującego wina – pierwszą trójkę tych najpopularniejszych z pewnością zamyka cava. Produkcja trunku sięga XIX wieku, kiedy Josep Raventós odkrył technikę fermentacji wtórnej we wnętrzu butelki. Poprzez włożenie do jej wnętrza drożdży i cukru, a następnie leżakowanie przez około 9 miesięcy pojawiają się w katalońskim winie bąbelki. W podobny sposób przygotowuje się również włoskie prosecco i francuski szampan, które razem z katalońską cavą łączy musująca struktura, a dzieli wszystko inne.
Niezwykły smak wina cava sprawił, że napój ten szybko podbił stoły smakoszy na całym świecie. Do dziś jest doceniane przez koneserów. Chociaż charakteryzuje ją niska cena, cava jest wysokiej jakości trunkiem o złożonym bukiecie aromatów – warto wypróbować każdy z jej rodzajów.
Wino Cava – rodzaje
Wino cava przygotowuje się głównie z trzech szczepów winorośli: Macabeo, Xarello i Parellada. Czasem używa się także szczepów Chardonnay czy Pinot Noir. Uzyskane trunki dzieli się na 3 rozdaje:
- Cava Brut
Cava Brut to najpopularniejszy rodzaj wina cava. Jest wytrawna, a równocześnie delikatna, z mocno wyczuwalnymi nutami owocowymi. Sprawdzi się na eleganckie przyjęcia i niezobowiązujące spotkania.
- Cava Semi-Seco
Cava Semi-Seco to słodki alkohol o łagodnym smaku i aromacie. Polecany jest jako uzupełnienie deseru: ciast, lodów i kremów.
- Cava Rosé
Cava Rosé to wino musujące o pięknym różowym kolorze. Powstaje poprzez zmieszanie podstawowych gron białych z czerwonymi. Cava Rosé może być dodatkiem do dania głównego albo uroczym elementem romantycznej randki.
Hiszpańska cava najlepiej smakuje, gdy jest serwowana schłodzona – w temperaturze 5-8 stopni Celsjusza. Przed podaniem wino powinno być przechowywane w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Wino Cava – jak serwować?
Cava – tak jak każde inne wino – najlepiej smakuje serwowane w szklanych naczyniach. Można podejść do tego na trzy sposoby:
- Wysokiej jakości wino cava powinno być podawane w kieliszkach typu flet. Dzięki temu bąbelki na dłużej utrzymują się w napoju i zachowują swoją intensywność.
- Cava może być serwowana także w kieliszkach do białego wina – w ten sposób moc bąbelków osłabnie szybciej, jednak wciąż aromat będzie kumulował się w czaszy i cieszył pełnym bukietem.
- Podczas niezobowiązujących spotkań można serwować trunek w szklankach do wina – tak, jak robią to Katalończycy podczas codziennych posiłków.
Organizując spotkanie w ogrodzie można poczuć się jak na hiszpańskiej fieście. Wystarczy zaserwować tapas, owoce morza czy deskę serów, nalać do kieliszków wino cava i puścić katalońską muzykę – południowoeuropejska radość z życia pojawi się sama w mgnieniu oka.
Jak serwować wino musujące Cava? Propozycje od KROSNO