Kieliszki tulipanowe to bardzo ciekawa propozycja, szczególnie dla fanów whisky. Ich wyjątkowy kształt wyróżnia się na tle szkła do wina oraz tradycyjnych koniakówek. Są niezwykle eleganckie, a każdy ich element pełni istotną rolę podczas degustacji. Co wyróżnia kieliszki tulipanowe? Jak z nich pić, aby cieszyć się bogactwem smaku i aromatu? Jakie napoje w nich serwować?
Szklane tulipany
Kieliszki tulipanowe są niezwykle dekoracyjne. Kontur pękatej u dołu czaszy powoli i stopniowo zwęża się ku górze, w pewnym momencie zmieniając się w prostą linię. Kształt ten przywodzi na myśl pąki pachnących wiosną tulipanów – szerszych przy łodydze i wąskich na końcach nierozwiniętych płatków.
Naczynie to niczym nie przypomina kryształowych, cięższych szklanek przeznaczonych do wysokoprocentowych trunków – stworzone jest do innych celów. Taka forma czaszy sprawia bowiem, że kieliszek tulipanowy to idealne naczynie do degustacji aromatycznych alkoholi, takich jak whisky czy bourbon. Od tradycyjnych koniakówek odróżnia go natomiast przedłużona nóżka, mająca m.in. ochronić napój przed zbyt szybkim ogrzaniem.
Degustacja z kieliszka tulipanowego
Każdy miłośnik dobrego alkoholu, który potrafi docenić bogactwo smaków i aromatów poszczególnych trunków, powinien mieć w swoim zestawie degustatorskim choć jeden kieliszek tulipanowy KROSNO. Został on zaprojektowany z myślą o wielopoziomowej degustacji. Nowoczesne szkło Crystalline, z którego powstają elementy kolekcji, jest niezwykle trwałe i doskonale przejrzyste, co nie pozostaje bez wpływu na odczucia podczas próbowania napoju.
Każda składowa naczynia pozwala ocenić walory trunku przez zmysły zapachu, smaku oraz wzroku. Równocześnie, dzięki kunsztowi wykonania i zadbaniu o każdy szczegół, prezentuje się niezwykle elegancko, co ma niebagatelny wpływ na atmosferę chwili.
Tulipanowa czasza
To, co wyróżnia kieliszek tulipanowy do whisky, to oczywiście jego czasza. Pękaty dół idealnie mieści odpowiednią ilość trunku. Krystaliczne szkło, z którego wykonano naczynie, pozwoli bez zakłóceń ocenić barwę i przejrzystość, a także perlistość tego alkoholu, który jest pod tym względem niezwykle różnorodny. Dzięki delikatnemu zwężeniu podczas zakręcenia płynem nie uroni się ani jedna kropla szlachetnego napoju.
Aromat powoli uwalniany jest ku zwężającej się górze – to doskonały moment, by do kieliszka włożyć nos i uruchomić do intensywnej pracy pierwszy ze zmysłów. Nuty kwiatowe, dębowe, przyprawowe, owocowe, zbożowe, orzechowe, waniliowe, słodowe, ziołowe, fenolowe i wreszcie apteczne i stęchłe będą wyczuwalne bez żadnych zakłóceń, skupiając się w górze naczynia. Podczas niespiesznego zamoczenia ust w pierwszym łyku bogatego w smaki trunku, płyn powoli i delikatnie spłynie po szklanych ściankach.
Smukła nóżka
Kolejną cechą wyróżniającą kieliszki tulipanowe do whisky jest przedłużona nóżka. Ma ona niebagatelne znaczenie podczas próbowania tego szlachetnego napoju.
Istnieją dwa podejścia, które mówią o idealnej temperaturze whisky podczas degustacji – ma ona mieć około 15oC lub temperaturę pokojową. W każdym z tych podejść należy chronić płyn przed ogrzaniem przez ciepło dłoni – to powoduje uwalnianie się niepożądanego aromatu alkoholowego. Chwytanie kieliszka właśnie za przedłużoną, ergonomiczną nóżkę, zamiast za spód czasy, pozwoli na zachowanie pożądanego stopnia ciepłoty.
Prezent idealny
Kieliszki tulipanowe to fantastyczny pomysł na prezent dla miłośnika whisky i innych szlachetnych alkoholi. Do kompletu naczyń można również dołożyć np.: butelkę kilkuletniej whisky lub voucher na kurs degustatorski.
Wspomniane szkło będzie pasowało do niemal każdej karafki – ozdobnej lub gładkiej, o tradycyjnym i nowoczesnym wyglądzie. Dzięki uniwersalnemu kształtowi kieliszków do degustacji od KROSNO, będą się doskonale prezentować obok naczyń w różnorodnym stylu.
Tulipanowe kieliszki do degustacji whisky Epicure KROSNO