Klasyczne drinki - sposób przygotowania i sztuka serwowania

Drink, czyli inaczej koktajl, to jeden z najpopularniejszych na świecie sposobów serwowania alkoholu, choć ich geneza owiana jest tajemnicą. W Polsce jak grzyby po deszczu wyrastają szkoły dla barmanów, w których uczą się oni, jak w efektowny sposób przygotowywać drinki, by uatrakcyjnić gościom baru oczekiwanie na te smaczne napoje. Mimo że wciąż powstają nowe przepisy na koktajle, a najlepsze lokale szczycą się swoimi firmowymi na nie pomysłami, istnieje 15 podstawowych typów, których można napić się wszędzie. Jak przygotować najpopularniejsze, klasyczne drinki?

 

Drink, czyli kok-tajl

Trudno znaleźć wzmianki o pierwszym przyrządzonym w historii drinku. Naukowców na trop ich powstania naprowadziła ich angielska nazwa: „cocktail”. „Cock”, czyli kogut i „tail” – ogon zawiodły ich aż do Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie popularne od setek lat są są walki kogutów, odbywające się niegdyś pod oberżami. Wysunęli więc dwie tezy o powstaniu pierwszego drinka. Pierwsza z nich opowiada o tym, jak w XVIII wieku po jednej z walk, właściciel zwycięskiego ptaka zamówił alkohol dla wszystkich znajdujących się w oberży widzów. Niestety, oberżysta nie posiadał wystarczającej ilości jednego typu trunku, by poczęstować zebranych, więc zlał zawartość różnych butelek, mieszając je dla zabawy kogucimi piórami. Ten przypadkowo powstały napój tak zasmakował gościom, że kolejnym razem znów poprosili o przygotowanie „koguciego ogona”, czyli „cocktailu”.

Druga historia także powiązana jest z walkami kogutów. Mówi ona o tym, że mieszanki alkoholi i dodatków były podawane przed walką… ptakom, aby zwiększyć ich waleczność i odwagę. Wciąż jednak nie wiadomo, jak pomysł na tę mieszanki znalazł się w Ameryce Północnej, gdzie już na początku XIX wieku bary zaczęły serwować różnego rodzaju „cocktaile” swoim klientom. Dziś na świecie istnieją tysiące przepisów na drinki, które można podzielić na kilka podstawowych typów.

Podstawowe typy drinków

Koktajle można podzielić na kilka podstawowych kategorii:

  • Shoty – małe porcje alkoholu do 50 ml, spożywane na raz.
  • Shorty – napoje o objętości 60–100 ml, często serwowane w kieliszkach koktajlowych.
  • Longi – większe koktajle (powyżej 100 ml), podawane w wysokich szklankach z lodem.
  • Sour – drinki na bazie alkoholu i soku z cytrusów, o orzeźwiającym, lekko kwaskowym smaku.
  • Crustas – napoje serwowane w szklankach z brzegiem zwilżonym cytryną i obtoczonym np. w cukrze lub cynamonie.
  • Flambirowane drinki – efektowne koktajle podpalane przed podaniem.
  • Warstwowe koktajle – mieszanki, w których składniki o różnej gęstości tworzą wyraźne kolorowe warstwy.

Miksowanie i techniki mieszania drinków

Każdy koktajl wymaga odpowiedniego sposobu przygotowania. Najprostsze drinki można przygotować bezpośrednio w szklance, nalewając składniki na lód i mieszając. Jednak bardziej złożone kompozycje wymagają zastosowania specjalistycznych narzędzi:

  • Szklanica barmańska – służy do mieszania składników z lodem bez ryzyka nadmiernego rozcieńczenia.
  • Shaker – niezbędny do koktajli na bazie mleka, kremów czy jajek, pozwala uzyskać gładką konsystencję.
  • Blender – używany do drinków z dużą ilością lodu, np. mrożonych margarit.
  • Sitko barmańskie – pozwala na oddzielenie lodu i większych cząstek, zapewniając klarowność napoju.

Odpowiedni dobór metody mieszania i serwowania drinka wpływa nie tylko na jego wygląd, ale także na smak i doznania podczas degustacji. Dzięki różnorodności technik każdy może znaleźć swój ulubiony sposób na idealny koktajl.

2025-04-25 22:00:00 431 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published