Sushi to doskonałe danie na wyjątkowe okazje. Nie tylko wygląda, ale też smakuje wyśmienicie – szczególnie, że powstało wiele wariantów tej kuchennej sztuki, które trafiają niemal we wszystkie gusta. Ułożone na pięknej paterze sprawdzi się zarówno podczas romantycznej randki, jak i odświętnej kolacji czy wystrzałowej imprezy. Co pić do sushi? Jaki alkohol lub napój bezalkoholowy wybrać, aby podkreślić jego smak lub złagodzić ostrość dodatków?
Idealne na randkę i celebrację
Sushi to danie wyjątkowe pod każdym względem – zaskakuje smakiem, wygląda niezwykle elegancko i kojarzy się z luksusem. Potrawa ta od ponad tysiąca lat zajmuje ważne miejsce w historii japońskiej kultury, a od długiego już czasu króluje również na europejskich stołach.
Nigiri-zushi, oshi-zushi, maki-zushi i wiele innych form, w tym wegańskich i wegetariańskich wariacji na temat tego wykwintnego posiłku, najlepiej smakuje w wyborowym towarzystwie – podczas randki czy imprezy. Jaki alkohol do sushi wybrać, by przeżyć prawdziwą eksplozję smaków? Po co bezalkoholowego sięgnąć, by złagodzić smak słonego sosu sojowego, niezwykle ostrego chrzanu wasabi i pikantnego marynowanego imbiru?
Trunek idealny do sushi
Wybierając alkohol idealny do sushi, można podejść do tematu na dwa sposoby: tradycyjnie i po europejsku. Warto wypróbować oba, aby znaleźć najlepsze dla siebie połączenie smaków!
Japońskie alkohole
W dobrych restauracjach z kuchnią japońską, zastanawiając się, co pić do sushi, warto postawić na serwowane tam mocne alkohole. Wiele z nich znajduje się również w supermarketach, dzięki czemu można zaserwować je swoim gościom podczas spotkania w domu. Pierwszym wyborem jest oczywiście sake, czyli w europejskim znaczeniu tego słowa trunek ze sfermentowanego w odpowiedni sposób ryżu. Pije się go przed lub po zjedzeniu sushi – albo schłodzone do temperatury 5oC, albo gorące, o maksymalnej temperaturze 55oC,
Innym tradycyjnym trunkiem jest umeshu – nalewka, która powstaje z moreli japońskiej. Najpopularniejszą marką umeshu jest zaś Choya, błędnie określana czasem mianem „wina śliwkowego”. Jest słodka i aromatyczna, z posmakiem migdałów. Chociaż jest to raczej słaby alkohol, można go według preferencji rozcieńczać wodą i lodem. Fantastycznie komponuje się z wytrawnym smakiem sushi, ale też z deserami.
Wino europejskie
Stawiając na sushi, jaki alkohol wybrać, by trafić w szerokie gusta zaproszonych gości? Doskonałym pomysłem będą znane i lubiane wina europejskie. Wspaniale komponujące się z przystawkami, rybą i lekkimi posiłkami wytrwane i półwytrawne wina białe, także w odmianie frizzante, podkreślą smak potrawy, łagodząc wszelką ostrość.
Najlepsze odmiany wina do sushi to Riesling, Chardonnay i Pinot Noir, ale też np. Prosecco. Istnieją również trunki hiszpańskie lub włoskie, na których etykietach wprost można znaleźć informację, że polecane są właśnie do picia podczas spożywania tej japońskiej potrawy.
Piwo japońskie
Miłośnicy piwa podczas azjatyckiej uczty również znajdą coś dla siebie. Aby podkreślić smak potrawy nie wystarczy jednak lager, porter czy Ale – lepiej sięgnąć po browar pochodzący z Japonii.
Obok chmielu i słodu jęczmiennego, japońskie piwa typu lager zawierają także ryż, a czasem kukurydzę. W niektórych przypadkach jęczmień zostaje nawet całkowicie zastąpiony przez ryż. Efektem jest lekki i orzeźwiający trunek o lekko ziołowym smaku. Piwa tego typu znaleźć można w wielu supermarketach, a także w restauracjach serwujących sushi.
Bezalkoholowy napój do sushi
Jeśli nie alkohol, co się pije do sushi, by podkreślić jego smak? Rewelacyjna będzie wysokiej jakości zielona herbata! W niektórych sklepach herbacianych można znaleźć jej mieszanki z zawartością prażonego ryżu, który czyni ją bardziej wytrawną i aromatyczną. Niezależnie od dodatków, można zaparzyć ją w dzbanku i podawać gorącą lub przygotować dzień wcześniej „na zimno”. W każdej wersji z pewnością idealnie będzie komponować się ze smakiem sushi.
Jedząc nigiri-zushi, oshi-zushi czy maki-zushi można sięgnąć także po wodę z dodatkiem cytryny i mięty. Przygotowana wcześniej w eleganckiej szklanej karafce i serwowana w kieliszkach do wina, to doskonały wybór dla osób, które unikają alkoholu.
W czym podawać sake, Choya i inne napoje do sushi?