Pomysły na serwowanie przystawek karnawałowych

Karnawał to czas szampańskiej zabawy i przyjęć w gronie przyjaciół. Podczas dobrze zorganizowanej imprezy, ważna jest nie tylko oprawa muzyczna czy wystrój mieszkania, lecz także odpowiednio skomponowane menu. Zanim zdecydujesz się podać swoim gościom dania główne, zadbaj o to, aby na stole nie zabrakło karnawałowych przystawek.

Przekąski i przystawki – czy są tym samym?

Przekąski i przystawki – wiele osób używa tych pojęć wymiennie, tymczasem istnieje między nimi kilka zasadniczych różnic, które warto znać.

  • Przekąski


Przekąski na imprezach serwuje się zwykle jako samodzielne, małe dania „w sam raz na ząb”, które szybko pozwalają zaspokoić niewielki głód. Stanowią dobry dodatek do napojów alkoholowych, nie powodują uczucia ciężkości, ale także nie stanowią głównej kulinarnej atrakcji przyjęcia.

Jeśli planujesz zorganizować imprezę karnawałową, zadbaj o różnorodność w zakresie przekąsek. Każdy gość powinien mieć bowiem możliwość wybrania czegoś odpowiedniego dla siebie. Dobrym pomysłem jest np. przygotowanie trzech rodzajów przekąsek: z mięsem, wegetariańskich i wegańskich.

  • Przystawki


Przystawki są dodatkiem podawanym bezpośrednio przed daniem głównym. Podczas przyjęć podaje się zarówno przystawki na ciepło, jak i na zimno – nie powinny być zbyt sycące, ponieważ mają jedynie zaostrzyć i rozbudzić apetyt, jednocześnie umilając oczekiwanie na danie główne. Z tego też względu, w odróżnieniu od przekąsek, przystawek powinno być niewiele.

Do przystawek na ciepło, jak i na zimno, możesz podać napoje alkoholowe. Świetnie sprawdzi się np. dobrze schłodzone, lekkie wino – rekomendujemy białe.

Przystawki na karnawał – przykładowe propozycje

Niebanalne i smaczne przystawki można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Wszystko zależy wyłącznie od Twojej fantazji oraz umiejętności kulinarnych. Podczas imprezy podaj np. przystawki na zimno w formie bruschetty z pieczywa żytniego, ze świeżymi pomidorami i oliwkami. Równie dobrym pomysłem będą świeże wykwintne ostrygi z orzeźwiającym sokiem z limonki, które z pewnością zadowolą najbardziej wybrednych gości. Podaj je najlepiej w duecie z szampanem!

Karnawałowe przystawki możesz również podawać w postaci pasztecików, pierożków, sałatek a także faszerowanych warzyw. Ciekawym i sprawdzonym rozwiązaniem są także przystawki na zimno z rybami (np. łososiem lub tuńczykiem), a także deska serów.


Wskazówka:

  • Z serami długo dojrzewającymi takimi jak cheddar, ementaler czy gruyère, dobrze komponują się czerwone wina wytrawne i półwytrawne, np. Cabernet.
  • Do serów krótko dojrzewających zdecydowanie najlepiej podawać pełne, najlepiej czerwone wino.
  • Ser kozi – podawaj z winem różowym.
  • Brie – idealne będą wina białe, czerwone i musujące. Merlot czy Sauvignon Blanc będą więc doskonałym wyborem.
  • Roquefort i Gorgonzola – doskonale smakują z winem białym – słodkim lub półsłodkim.

Podawanie przystawek – co i jak podawać?

Przystawki, przygotowane przez Ciebie na imprezę, powinny uwodzić nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Z tego też względu bardzo ważne jest ich estetyczne i starannie przemyślane podanie.

W tym celu warto kupić eleganckie półmiski oraz salaterki wykonane z krystalicznie przejrzystego szkła, które pięknie wyeksponuje wygląd przystawek, zachęcając tym samym gości do ich skosztowania.

Caprese – karnawałowa przystawka we włoskim stylu

Prosta, szybka, lekka i smaczna przystawka na zimno – włoskie caprese to obowiązkowa pozycja w karnawałowym menu.

Potrzebne składniki:

  • pomidory,
  • mozzarella,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Następnie odsącz i pokrój mozzarellę na plasterki podobnej grubości, jak pomidory. Ułóż je na przemian na dużym, dekoracyjnym talerzu z subtelnym, kobaltowym zdobieniem (jak na zdjęciu). Pomidory i kawałki sera dopraw grubo zmielonym pieprzem i solą, skrop octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Gotową przystawkę udekoruj listkami świeżej bazylii.


Jajka faszerowane awokado

Jajka i awokado – wbrew pozorom to duet, który z powodzeniem możesz wykorzystać do przyrządzenia karnawałowych przystawek na zimno. Aby wyeksponować je na stole, jajka serwuj na specjalnym, szklanym talerzyku.

Do przygotowania przystawki w takim wydaniu, potrzebujesz zaledwie… 30 minut!

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Jajka ugotuj na twardo, usuń skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, posiekaj drobno i przełóż do szklanej miski lub salaterki. Następnie do żółtek dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek (możesz przecisnąć go przez specjalną praskę). Awokado pokrój w małą kostkę i skrop 1 łyżką soku z cytryny, który uwydatni smak owocu i zapobiegnie jego ciemnieniu. Do miski wsyp drobno posiekany szczypiorek (około 2 łyżek), dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj i wykorzystaj jako farsz do połówek jajek.

To ważne

Pamiętaj, że niewielkie, kolorowe przystawki najbardziej efektownie prezentują się w szklanych naczyniach, które wizualnie tworzą stylową i spójną całość. Uwzględnij to na etapie doboru odpowiednich salaterek, półmisków czy talerzy.

Pieczony ser camembert z lekką sałatką na słodko

Szybka i smaczna przystawka na ciepło, idealna na każdą, nie tylko karnawałową imprezę, to zapiekany ser camembert z sałatką o delikatnym, nieco słodkim smaku. Składniki potrzebne do przygotowania tej przystawki dla dwóch osób to:

  • 2 sery camembert,
  • 1 dojrzałe mango,
  • 2 pomidory,
  • cebula (najlepiej czerwona),
  • suszony tymianek,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki świeżej bazylii do dekoracji.

Pomidory dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Mango umyj, obierz i również pokrój w kostkę, zaś cebulę - w „piórka”. Wszystkie składniki wrzuć do miseczki, skrop odrobiną oliwy, dodaj sól, pieprz.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C, sery umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie nakłuj nożem, skrop oliwą i posyp tymiankiem. Pozostaw w piekarniku przez około 10 minut.

Serwuj jako przystawkę na ciepło z sałatką z pomidorów, awokado i cebuli. Jako dekorację wykorzystaj listki świeżej bazylii. Opcjonalnie, sałatkę możesz skropić octem balsamicznym, dzięki temu zyska głęboki i wyrazisty smak. Podawaj na eleganckich, kwadratowych talerzykach z przezroczystego szkła.

2019-01-19 00:00:00 394 viewed