Domowa mrożona herbata to doskonały napój zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i na przyjęcie w ogrodzie czy urodziny dzieci. Orzeźwiającą ice tea w wielu różnych smakach można z łatwością przygotować w swojej kuchni z prostych składników dostępnych w każdym domu. Jakie są najpopularniejsze przepisy na ten aromatyczny napój? Jak i w czym serwować mrożoną herbatę, by utrzymać jej smak i temperaturę przez długi czas?
Orzeźwiająca mrożona herbata
Chłodna, pobudzająca, aromatyczna, orzeźwiająca – taka jest mrożona herbata. Choć trudno w to uwierzyć, ten prosty napój ma dopiero nieco ponad 100 lat! Pierwszy raz opisano ją w II połowie XIX wieku – była to szklanka pełna lodu, cukru i naparu z herbacianych liści. Globalne już wtedy marki produkujące herbaty, szybko podłapały ten pomysł i zaczęły sprzedawać butelkowaną ice tea w sklepach.
Dzięki szerokiej dostępności różnorodnych herbacianych liści w sklepach, mrożona herbata w domu jest prosta do zrobienia i będzie charakteryzowała się głębokim, wielopoziomowym smakiem. Warto sięgnąć szczególnie po napar czarny czy zielony, o mniejszej zawartości teiny, by nie był zbyt cierpki lub wykorzystać zioła.
Szkło trzymające chłód
Mrożona herbata ma nie tylko przepyszny smak, ale też – w zależności od gatunku – nabiera pięknego bursztynowego lub zielonego koloru. W połączeniu z lodem ładnie odbija światło. Warto od razu przygotować ją w dzbanku o grubym szkle i dnie, najlepiej o jak największej pojemności, by zmieścić odpowiednią ilość lodu, naparu, a także włożyć ewentualnie smakowe dodatki do mrożonej herbaty, jak kawałki owoców czy kwiaty i liście ziół. Naczynia, takie jak dzbanki z serii „Harmony”, „Romance” lub „Fjord” będą doskonale utrzymywać chłód, dzięki czemu oczekiwany aromat utrzyma się dłużej, a lód nie stopnieje, rozcieńczając ice tea.
Również szklanki do mrożonej herbaty powinny być zrobione z grubego szkła i posiadać podwyższone dno, pomagające utrzymać niską temperaturę. Ich większa pojemność umożliwia włożenie do nich kolejnych kostek lodu i dodatków. Idealnie sprawdzą się w tej roli naczynia do koktajli – przede wszystkim do long drinków, jak te z serii „Blended” i „Balance”, „Splendour” lub „Mixology”.
Warto dowiedzieć się, jak zrobić mrożoną herbatę! Jakie są najpopularniejsze przepisy na ten napój?
Przepisy na domową Ice Tea
Składniki, by zrealizować przepis na napoje w stylu ice tea, można znaleźć w niemal każdej kuchni. Warto poznać również jej inne warianty smakowe, które sprawdzą się zarówno podczas letnich przyjęć w ogrodzie, jak i dziecięcych urodzin czy w przerwie w trakcie home office! Jak zrobić herbatę mrożoną w domu?
Klasyczna mrożona herbata - przepis
Aby przygotować prostą MROŻONĄ HERBATĘ, potrzebne będą:
- 1 litr gorącej wody,
- 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty Earl Grey lub English Breakfast,
- 5 łyżeczek cukru pudru, ksylitolu lub cukru trzcinowego,
- sok z 1-1,5 cytryny,
- 15-20 kostek lodu.
W dzbanku do herbaty zaparzyć napar. Rozpuścić w nim cukier lub słodzik i ostudzić. Przelać do docelowego dzbanka i zmieszać z sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem do naczynia włożyć kostki lodu.
Brzoskwiniowa mrożona herbata - przepis
Aby przygotować BRZOSKWINIOWĄ MROŻONĄ HERBATĘ, potrzebne będą:
- 1 litr gorącej wody,
- 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty Earl Grey lub English Breakfast,
- 4-5 połówek brzoskwiń z puszki,
- sok z 1 cytryny,
- 15-20 kostek lodu.
Herbatę zaparzyć w litrze gorącej wody, ostudzić. Brzoskwinie z puszki zblendować na gładką masę. Pulpę i sok cytryny przełożyć do docelowego dzbanka, wlać letnią herbatę i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem podczas przyjęcia zmieszać z kostkami lodu.
Miętowa mrożona herbata - przepis
Aby przygotować MIĘTOWĄ MROŻONĄ HERBATĘ, potrzebne będą:
- 1 litr gorącej wody,
- 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty Earl Grey lub English Breakfast,
- 2 łyżeczki lub torebki miętowej herbaty,
- 5 łyżeczek miodu,
- sok z 1 cytryny,
- 15-20 kostek lodu.
Obie herbaty zaparzyć w jednym naczyniu. Gdy temperatura płynu nieco się obniży, rozpuścić miód. Przelać do docelowego dzbanka i zmieszać z sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem włożyć do naczynia kostki lodu.
Zielona mrożona herbata - przepis
Aby przygotować ZIELONĄ MROŻONĄ HERBATĘ, potrzebne będą:
- 1 litr gorącej wody,
- 3-4 łyżeczki lub torebki zielonej herbaty,
- 3-4 łyżeczki cukru pudru lub ksylitolu,
- 15-20 kostek lodu.
W wodzie o temperaturze 70-80oC parzyć herbatę przez maksymalnie 2-3 minuty. Wymieszać z wybranym słodzikiem. Po ostudzeniu przelać do szklanego dzbanka i schłodzić w lodówce. Przed podaniem włożyć kostki lodu.
Inną odmianą mrożonej herbaty jest ta w stylu cold brew, czyli herbata parzona na zimno, a nie stopniowo schładzana. Jak ją zrobić w domowych warunkach?
Herbata Cold Brew - przepis
Aby przygotować HERBATĘ COLD BREW, potrzebne będą:
- 1 litr zimnej wody,
- 4-5 łyżeczek czarnej herbaty lub 6-7 łyżeczek zielonej herbaty,
- 4-5 łyżeczek cukru pudru lub ksylitolu, rozpuszczonego w 100 ml ciepłej wody.
We french pressie, dzbanku z włożonym filtrem do kawy lub sitkiem przygotować napar – listki zalać od razu zimną wodą. Wstawić do lodówki na całą noc, a nawet na 24h, by mogły zaparzyć się na zimno. Przelać do docelowego naczynia i posłodzić wodą z cukrem lub ksylitolem. Przechowywać w lodówce.
W czym podawać mrożoną herbatę?