Serwując kawę podczas spotkania w pracy czy w domu, oprócz eleganckich filiżanek warto zadbać o pasujące do zastawy cukiernicę oraz mlecznik. Czym jest to drugie naczynie? Jak je mądrze wykorzystać, goszcząc wiele różnych osób? Czemu warto zadbać o to, aby mlecznik do kawy wyróżniał się swoim wyglądem i przyciągał wzrok i jak wybrać ten najlepszy pod kątem częstego użytkowania?
Kawa idealna
Każdy ma swój pomysł na to, czym jest idealna kawa. Dla jednym będzie to „mała czarna”, inni nie wyobrażają sobie jej bez dwóch łyżeczek cukru, a jeszcze inni ekstrawagancko łączą ją z tonikiem i lodem. Idealnym dodatkiem do aromatycznego napoju – zarówno w wersji na gorąco, jak i na zimno – jest z pewnością mleko! Zapraszając gości na nieformalne lub służbowe spotkanie, a także podczas rodzinnego podwieczorku czy wytwornego deseru, zawsze należy postawić na stole ten nabiał oraz cukier. Tylko jak go elegancko zaserwować?
Do wygodnego nalewania mleka przyda się mały dzbanek – mlecznik. Charakteryzuje go niewielka pojemność, poręczne i małe ucho oraz wąski wylew – w sam raz, by szybko nalać do kubka czy filiżanki niewielką ilość białego płynu. Jak wybrać najlepszy mlecznik i dlaczego warto mieć w swojej szafce… więcej niż jeden?
Przestrzeń na wybór
Organizując spotkanie przy kawie, trzeba wziąć pod uwagę, że zaproszeni goście mogą mieć różne preferencje. Przygotowując dzbanek naparu o takim samym stopniu mocy, na stole należy postawić również cukier i mleko – tak, aby każdy mógł skomponować napój według własnego gustu… oraz sposobu odżywiania!
Jeden mlecznik do kawy to minimum – ale czemu by nie zdecydować się na dwa? W jednym z nich można zaserwować zwykłe mleko krowie, a w drugim jego odpowiednik bez laktozy lub napój sojowy. Dzięki temu również alergicy czy wegetarianie i weganie poczują się docenieni i będą mieli możliwość przygotowania swojej ulubionej białej kawy!
Piękno w drobnostkach
Wiedząc, co to jest mlecznik, można zdecydować się na idealny dla siebie. Od prostych po ręcznie malowane, przez drobne i pękate, aż po przeźroczyste i wielokolorowe – tego typu dzbanków jest do wyboru wiele. Dobrze jest kupić taki, który pasuje do posiadanego serwisu kawowego, a równocześnie przez lata będzie cieszył oczy nietypowym designem.
To, co jest kluczowe w wyborze mlecznika, to także możliwość łatwego utrzymania go w czystości. Małe dzbanki mają czasem sporo zakamarków, do których może dostać się mleko. Te niewielkie pozostałości będą się z czasem psuć, powodując nieprzyjemny zapach oraz przyspieszając fermentowanie nalewanego w przyszłości płynu. Obok wzornictwa trzeba mieć więc także na uwadze możliwość mycia w zmywarce oraz prostą formę wewnątrz – te cechy z pewnością posiada szklany mlecznik. Piękno, uniwersalność i praktyczność – połączenie tych trzech cech w jednym naczyniu wskaże to idealne.
Co zamiast mlecznika?
Nie masz w domu mlecznika, a planujesz przyjęcie lub elegancki podwieczorek? Nic straconego. Zamiast tradycyjnego mlecznika, do serwowania mleka możesz wykorzystać także karafkę, niewielką elegancką szklankę, lub ... kieliszek. Bezbarwne szkło jest na tyle uniwersalne, że ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Baw się formą i eksperymentuj!