Kieliszki do soku - czyli jak elegancko i atrakcyjne podawać soki

Kieliszki do soku - blog KROSNO

Ciepłe dni to czas, kiedy do łask wracają świeżo wyciskane soki, orzeźwiające lemoniady i wody smakowe. Ten nieodłączony element każdego przyjęcia czy spotkań z bliskimi jest traktowany trochę po macoszemu. Tymczasem napoje te mogą być podawane równie elegancko, co wykwintne wina i oryginalne alkohole, wpisując się w aranżację całego stołu. Jak z klasą i atrakcyjnie podawać soki?

 

Soki i lemoniady

Wiosna i lato to moment, w którym chętniej sięgamy po owocowe soki czy lemoniady. Pełne smaku i witamin, orzeźwiające podczas największych upałów i doskonale nawadniające organizm, stają się obowiązkowym elementem codzienności. Warto więc zwrócić uwagę na sposób ich serwowania.

Szczególnie podczas imprez i spotkań z przyjaciółmi należy zadbać o to, aby te kolorowe i smaczne napoje były podawane w odpowiedni sposób. W tym celu warto zaopatrzyć się w kieliszki do wody i soków, takie jak np. te z serii Elegance marki KROSNO. Przeźroczyste szkoło idealnie współgra z cząstkami owoców, soczystymi kolorami czy z pojedynczymi ozdobami, takimi jak plaster cytryny czy gałązka rozmarynu.

Taki sposób serwowania napojów jest też ważnym trendem aranżacyjnym ślubów „pod chmurką” oraz podczas przyjęć w klasycznych salach weselnych. Warto o nim także pamiętać organizując inne wydarzenia rodzinne, które aż proszą się o wyjątkową oprawę.

Eleganckie duże kieliszki

Kieliszki do soku, choć na pierwszy rzut oka podobne, różnią się od popularnych lampek do wina. Mają z reguły znacznie większą pojemność – nawet do 600 ml. Jest to spowodowane tym, że dodatki - dekoracyjne owoce czy kostki lodu – same w sobie zajmują sporo miejsca, którego na płyn pozostaje niewiele. Takie naczynia, jak te z kolekcji Harmony marki KROSNO, wyróżnia więc nie tylko smukły kształt, ale też duża czarka.

Ważna jest również długa nóżka. Oprócz estetyki serwowania istotna jest funkcjonalność - tak, jak w przypadku wina, kształt szkła ma znaczenie. Wydłużona nóżka, za którą powinno się chwytać, chroni płyn przed przegrzaniem, a lód przed zbyt szybkim topnieniem, wpływającymi bezpośrednio na smak napoju.

Wykorzystując kieliszki do napojów podczas aranżowania stołu, warto zawczasu włożyć do nich plastry cytrusów, truskawek, cząstki fig czy zioła. Chwilę przed nalaniem napoju w upalne dni można do czarki wrzucić duże kostki lodu albo mrożone jagody czy maliny. Niezależnie od tego, czy będzie to sok, lemoniada, czy woda, z pewnością będą się doskonale prezentować.

Oryginalne kieliszki do soków

Kieliszki do soków mogą również przypominać pokale do piwa. To, co różni tego typu szkło od innych kieliszków do soku, to wydłużony kształt czary. Pozwala on na picie przez słomkę. Na brzegi można z kolei nałożyć kawałek ananasa czy cytryny, a nawet kandyzowaną wiśnię, aby nadać całości wakacyjnego charakteru. Taki oryginalny komplet sprawdzi się szczególnie podczas spotkań w ogrodzie czy w letniej altanie. Duże naczynie, przed wlaniem do niego soku czy lemoniady, może być uzupełnione np. kruszonym lodem, zapewniającym idealne orzeźwienie.

Wszystkie kieliszki do wody można udekorować również crustem. Wystarczy zamoczyć brzeg w soku z cytryny, a następnie w cukrze, ksylitolu lub erytrolu, by eleganckiej aranżacji nadać bardziej wakacyjnego, „luźnego” charakteru.

Warto zwrócić uwagę również na inne rodzaje kieliszków, które z powodzeniem możemy wykorzystać do serwowania soków, np kieliszki szampana lub do ... martini. Mają zazwyczaj zaledwie około 150 - 200 ml pojemności – różnią się więc znacząco od wspomnianych wcześniej naczyń. Mogą być jednak świetnym rozwiązaniem podczas eleganckiego śniadania czy obiadu. Gdy serwowany jest świeżo wyciskany, najlepiej klarowny sok, do którego inne dodatki są zbędne, takie małe kieliszki będą idealne. Atrakcyjny sposób podawania zwyczajnego z pozoru napoju skłoni do zwrócenia uwagi na kolor płynu i do delektowania się jego smakiem, dodając całemu posiłkowi smaku i stylu.

Przepisy na orzeźwiające napoje

Samodzielne zrobienie soku to tylko chwila, gdy posiada się wyciskarkę lub sokowirówkę. Dzięki różnym dodatkom, w tym wodzie gazowanej, łatwo można je zamienić w orzeźwiające lemoniady. Warto poznać i wykorzystać przy najbliższej okazji kilka przepisów na oryginalne, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia napoje bezalkoholowe!

Serwując większą porcję soku lub lemoniady – zarówno podczas spotkań na tarasie czy w ogrodzie, jak i w trakcie eleganckich przyjęć w domu – wygodniej jest podawać je w karafce lub w dzbanku. Naczynie o ciekawym kształcie, uzupełnione lodem, owocami i ziołami, będzie równocześnie stanowiło piękną ozdobę stołu.

 

1. Koktajl Zielone Orzeżwienie - przepis

Do przygotowania Zielonego Orzeźwienia potrzebne będą:

  • 2 ogórki,
  • 2 gruszki,
  • 2 limonki,
  • 2 garście listków mięty,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • gałązki mięty do ozdoby każdego kieliszka.

 

Ogórki, imbir i owoce umyć i w razie potrzeby obrać. Wrzucić je wraz z listkami mięty do urządzenia i wycisnąć sok. Po nalaniu do kieliszka, włożyć do niego gałązkę ziół.

 

2. Koktajl Wakacyjna Opalenizna - przepis

Do przygotowania Wakacyjnej Opalenizny potrzebne będą:

  • 0,5 świeżego ananasa,
  • 2 jabłka,
  • 4 marchewki,
  • Kandyzowana wiśnia do dekoracji każdego kieliszka,
  • Papierowa parasolka do ozdoby.

Owoce i marchewkę umyć i w razie potrzeby obrać. Przełożyć do urządzenia i wycisnąć sok. Przed nalaniem udekorować każde naczynie, nakładając na brzeg kandyzowaną wiśnię. Dla uzyskania oryginalnego efektu, można wbić w nią również papierową parasolkę.

 

3. Koktajl Jabłecznik - przepis

Do przygotowania Jabłecznika potrzebne będą:

  • 6 jabłek
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżeczki miodu, najlepiej gryczanego,
  • sok z 1,5 cytryny.

 

4 umyte, pozbawione gniazd nasiennych jabłka przełożyć do urządzenia wraz z imbirem i wycisnąć sok. Zmieszać go w dzbanku lub karafce z przyprawami, miodem i sokiem z 1 cytryny. Pozostałe 2 jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Skropić je pozostałym sokiem z cytryny zmieszać z resztą składników. Napój podawać schłodzony w eleganckich kieliszkach.

 

4. Lemoniada Arbuzowy Pocałunek - przepis

Do przygotowania Arbuzowego Pocałunku potrzebne będą:

  • 3 cytryny,
  • 2 limonki,
  • duży kawałek świeżego arbuza,
  • garść mięty
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu,
  • 1 litr wody gazowanej,
  • 10 kostek lodu.

Z cytryn i limonek wycisnąć sok. Arbuza obrać, wyjąć pestki. Zblendować i przecisnąć przez sitko, aż do uzyskania klarownego płynu. W dzbanku zmieszać soki z owoców, miętę, słodzik i wodę gazowaną. Przed podaniem wysokie kieliszki wypełnić pokruszonym w blenderze lodem.

5. Różowa Lemoniada - przepis

Do przygotowania Różowej Lemoniady potrzebne będą:

  • 4 cytryny,
  • 2 limonki,
  • 3 grejpfruty,
  • 50 ml syropu grejpfrutowego,
  • garść listków melisy,
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu,
  • 1 litr wody gazowanej,
  • 10 kostek lodu.

Z 3 cytryn, 2 limonek i 2 grejpfrutów wycisnąć sok. Pozostałe owoce pokroić w plastry i przełożyć do karafki. Wlać cytrusowy napój, dodać syrop, zioła, słodzik i wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem kieliszki wypełnić pokruszonym w blenderze lodem.

Do eleganckiego serwowania soków czy lemoniady polecamy produkty:

  1. Kieliszki do wody Elite
    Kieliszki do wody Elite
    Ocena:
    100%
    79,99 zł
  2. Dzbanek Elite 1500 ml
    Dzbanek Elite 1500 ml
    Ocena:
    100%
    99,99 zł
  3. Kieliszki do czerwonego wina lub wody Splendour
    Kieliszki do czerwonego wina lub wody Splendour
    Ocena:
    100%
    97,99 zł

2020-05-09 17:27:00 124 viewed
Komentarze
Leave your comment
Your email address will not be published