Trzeci czwartek listopada to rokrocznie ważny dzień dla wszystkich miłośników wina. Święto Beaujolais Nouveau to niepowtarzalna okazja do spróbowania specyficznej odmiany wina, która nie powtórzy się przez kolejne 12 miesięcy. Skąd wziął się zwyczaj świętowania Beaujolais Nouveau? Czym charakteryzuje się serwowane tego dnia wino? Jak je pić, by docenić jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat?
Wyjątkowe święto Beaujolais Nouveau
Rok w rok w trzeci czwartek listopada na całym świecie obchodzony jest Beaujolais Nouveau. W barach i restauracjach otwiera się butelki z dosłownie dopiero co zakorkowanym trunkiem, a koneserzy delektują się jego specyficznym smakiem. Młode wino, pochodzące z francuskiego Beaujolais, wypełnia kieliszki na kilka dni przed Adwentem już od setek lat. Podobno święto przypada na czwartek, by trunek pić powoli i delektować się jego smakiem, pamiętając, że nazajutrz trzeba wrócić do pracy!
Święto Beaujolais Nouveau 2023 przypada 16 listopada (zaś Beaujolais Nouveau 2024 będziemy obchodzić dopiero 21 listopada 2021). Jeśli nawet nie będziecie mieli możliwości świętowania w ulubionym lokalu, nic nie stoi na przeszkodzie, by oryginalne młode wino kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie i sięgnąć po nie również w domowym zaciszu. Warto jednak mimo wszystko pamiętać o wyjątkowej oprawie!
Produkcja wina inna niż wszystkie
Wino z okazji Beaujolais Nouveau produkowane jest z gron Gamay. Szczep uprawiany jest na południu regionu Beaujolais, we francuskiej Burgundii. To, co wyróżnia trunek to przede wszystkim fakt, że sprzedaje się go i wypija niedługo po zabutelkowaniu, nie czekając na starzenie się i bez leżakowania. Sam proces produkcji młodego wina również zasługuje na uwagę.
Czerwone winogrona zbiera się ręcznie razem z łodygami i szypułkami. Nie rozgniata się owoców w żaden sposób – pękają wyłącznie przypadkowo, pod własnym ciężarem. Już samo to ma ogromny wpływ na docelowy smak. Następnie, w zamkniętych zbiornikach ze stali nierdzewnej, bez udziału tlenu, winogrona fermentują, drożdże pracują i uwalnia się CO2. Dochodzi do maceracji węglowej trwającej około 4 dni. Następnie trunek trafia do butelek, które - w sumie po około 8 tygodniach od zbiorów - eksportowane są do niemal wszystkich krajów na świecie.
Termin przydatności do spożycia Beaujolais Nouveau to zaledwie rok – po tym czasie płyn zmienia się w ocet winny. Dzięki tradycji świętowania podobno nawet połowa produkcji wynoszącej aż 450 tysięcy hektolitrów wina rocznie, zostaje wypita już pierwszego miesiąca od opuszczenia winnic! Ostatnie butelki danego rocznika mogą być zaś sprzedawane najpóźniej 31 sierpnia następnego roku.
Smak i przepowiednia - jak smakuje Beaujolais Nouveau
W świecie koneserów wina mówi się, że Beaujolais Nouveau ma tyle samo miłośników, co przeciwników. Jego smak jest bowiem bardzo nietypowy i nie przypomina innych czerwonych odmian tego trunku, nawet produkowanych z tych samych gron.
Alkohol wypełniający kieliszki do wina ma przede wszystkim bardzo mało tanin. Jest cierpki i pozostaje umiarkowanie kwaśny. Jego smak jest lekki i owocowy, a zapach bardzo wyraźny, choć szybko się ulatnia.
Co ciekawe bukiet młodego wina wyraźnie zmienia się pod wpływem warunków pogodowych i jest wyczuwalnie inny po każdych zbiorach. Im gorszy dla producentów rok, tym wino jest bardziej cierpkie – czasem jest to tak bardzo wyczuwalne, że Beaujolais Nouveau trudno jest pić. Podobno jest to również wróżba dla trunków z danego rocznika i dla całego świata winiarskiego! To, jak przebiegnie degustacja jest więc zawsze niespodzianką dla świętujących. Warto zadbać, żeby Beaujolais Nouveau 2023 w tym roku również było pełne nieprzeciętnych wrażeń!
Wyjątkowa oprawa - jak serwować Beaujolais Nouveau
W przeciwieństwie do innych czerwonych win, Beaujolais Nouveau pije się lekko schłodzone. Nie wymaga też dekantacji. Można nalać je prosto do ulubionych kieliszków do wina KROSNO: eleganckich, z krystalicznego szkła, na długiej nóżce i z pękatą czarą. Aby zachować tradycję również w domowym zaciszu, wszystko powinno przebiec zgodnie z zasadami savoir-vivre.
W ten wyjątkowy dzień można postawić również na kolację, składającą się z francuskich produktów i dań, idealnie komponujących się z Beaujolais Nouveau. Na drewnianej desce lub wytwornej szklanej paterze mogą znaleźć się więc lekkie sery, takie jak camembert i brie, delikatny pasztet, cienko krojone wędzone szynki lub kiełbasa myśliwska, a nawet kawałki grillowanego mięsa. W ozdobnej salaterce znaleźć się może natomiast sałatka z kozim serem i granatem. Niektóre restauracje serwują również kieliszek młodego wina z pieczoną rybą lub kurczakiem albo z soczystą wołowiną.
Niezależnie od tego, czy święto to na stałe znajduje się w kalendarzu konesera wina, czy jest nowością dla osoby, która dopiero poznaje niezwykły, winiarski świat, warto wziąć udział w Beaujolais Nouveau. To doskonała okazja, by cieszyć się chwilą, dobrym towarzystwem i niepowtarzalnym smakiem, niezależnie od okoliczności!
Zobacz kieliszki do serwowania Beaujolais Nouveau od KROSNO